В Херсоні розпочато благодійний фотопроект "Сонячні діти"

Вчора, 22 листопада у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара (4-й поверх) відбулося відкриття благодійної виставки «Сонячні діти. Перший дотик», присвячений дітям із синдромом Дауна.

Свій авторський фотопроект представив Олександр Андрющенко:

Нас часто лякають нестандартні речі. Події, ситуації, люди... Як сприйняти, як повестися? Оця саме невизначеність і лякає, вірніше - лякає відсутність досвіду адекватних дій. Я - не виняток.

Коли у поле зору потрапляла "нестандартна" людина, а тим паче - коли доводилося з нею спілкуватися, я завжди ніяковів. В душі відбувалися якісь процеси: з'являлося відчуття жалості, співчуття і якогось незрозумілого страху перед спілкуванням з цією людиною, та і взагалі - намагався уникати спілкування...

Багато років тому у мене з'явився друг. Справжній друг. Про таких, як правило, ми знаємо все, або майже все. Вони все знають про нас. Нам не завадило те, що я - у Херсоні, а він - у Києві. Ми постійно спілкувались телефоном, а також під час моїх короткострокових поїздок до столиці. Теми нашого спілкування - музика, фотографія і, звичайно ж, сім'я. Друг розповідав про дружину, про сина, про батьків. Так відбувалося кілька років.

Одного разу друг запросив мене до себе у гості. Так я дізнався, що у мого небагатослівного друга є ще й доросла донька з синдромом Дауна... Я не можу описати мої відчуття від несподіванки побаченого, але на цю тему ми намагаємося не говорити. Вже багато років. Стосовно цього я лишився наодинці зі своїми відчуттями і думками. Вже багато років...

...Якось пів-місяця тому у своєму життєписі в Facebook натрапив на пост Ірини Ханікової - голови Херсонської обласної громадської організації підтримки дітей з синдромом Дауна та їх сімей "Сонячні діти Херсонщини". Як приклад, була розміщена афіша, де йшлося про благодійну фотосесію для дітей з синдромом Дауна в одному з міст Росії. І допис від Ірини: "От би в кожному місті знайшлися фотографи, які до Всесвітнього дня людей з синдромом Дауна провели таку благодійну фотосесію для сонячних дітей!

Фотографи-професіонали та аматори! Приєднуйтесь! Загляньте в неповторний світ індивідуальності щирих, трепетних сонячних дітей! Таких схожих і таких різних..."

І я, переборюючи минулі страхи, наважився заглянути. А щоб відрізати шляхи до відступу, одразу ж оголосив про старт авторського фотопроекту "Сонячні діти", на той момент не знаючи достеменно, що саме буду робити...

...За два тижні в гостях у моїй студії встигли побувати шестеро "сонячних" малюків - чотири хлопчики і дві дівчинки. "Сонячні процедури" зробили свою світлу справу: я позбувся своїх минулих страхів, замість котрих отримав нових маленьких, дійсно сонячних, друзів.

...Сьогодні Всесвітній день людей з синдромом Дауна. Сьогодні моїм новим маленьким друзям батьки влаштували свято з ласощами та іграми. Був іменинний торт. Саме рік тому народилася громадська організація "Сонячні діти Херсонщини" - мої нові друзі...

Гадаю, фотопроект буде не короткостроковий, попереду вже заплановано ще кілька фотосесій. Галерея буде наповнюватися поступово. Приємного перегляду, знайомтеся з моїми новими друзями!

Олександр АНДРЮЩЕНКО
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон