Так чому ж херсонці не прийшли на вибори?

Таке просте і, водночас, дуже складне питання журналісти ІА "Херсонці" задали експертам - активістам громадських організацій, які безпосередньо займаються виборчим процесом. І ось які відповіді ми отримали:

Координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Максим Єлігулашвілі: «Коли ми говоримо про рекордно низьку явку – на жаль, український виборець, він такий - не херсонець, закарпатець, а українець...

Люди ігнорують місцеві вибори, якщо вони не прив'язані до національних, на жаль...

Нам цікаві глобальні речі, пов'язані із зовнішньою політикою, але ми не ходимо голосувати за ті чи інші речі – це просто ігнор.

Я б не сказав, що це запитання до херсонців – це запитання до українців, які традиційно не голосують на місцевих виборах. Якби ці вибори були на національному рівні, включалась якась реклама, щоб виборців "підігріти", то було б інакше, чомусь мені так здається...».

Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Наталія Богрєнцова: «Ми вважаємо, що наші виборці не довіряють сьогоднішній владі та не вірять в те, що місцева влада щось вирішує...

Завжди покладаються тільки на Київ, що всі рішення приймаються саме там, усі гроші діляться в столиці і тільки звідти можна натиснути на органи місцевого самоврядування. Ось так вважають наші виборці, думаю, якщо пройдуть процеси децентралізації, то ось такі місцеві позиції громадян можуть змінитися».

Голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий: «Я вважаю, є три причини низької явки виборців у Херсоні:

Перша причина – Володимир Сальдо зняв свою кандидатуру з другого туру, адже у нас в Херсоні є дві електоральні групи, одна з якої, хочемо ми того чи ні, виявляла підтримку Володимиру Сальдо. І коли виборці не побачили свого кандидата, який не потрапив до другого туру – вони просто не захотіли йти та голосувати.

Друга причина – підросла молодь, яка у нас демократична і вважає, що не ходити на вибори – це її право, але не обов'язок... Нас це звичайно лякає, що люди неактивні та не ходять на вибори.

Третя причина – люди, які розчарувалися в виборах і вважають, що все рівно нічого не зміниться. Ось і перемішались такі три причини, які дали таку низьку явку на виборах у Херсоні..."

Запитувала Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон