...Люблю у церкві помовчати і свічку тихо запалить...

У дощовий осінній день, 21 жовтня, у Херсоні відбулась презентація нової книжки – збірки поезій «Молитва плуга».

Її автор - знаний на Херсонщині та за її межами письменник, літературознавець, голова Херсонського відділення Національної спілки письменників України Василь Степанович Загороднюк.

Презентація книги проходила у досить незвичайному місці – у церкві Святої мучениці Олександри.

Й це місце, як зазначив поет, було обрано не випадково, адже саме слово і церква - провідники духовності в кожній країні. Зазначимо, що за словами старожилів, така подія вперше в житті та діяльності церков міста Херсона.


Зі вступною промовою виступив настоятель церкви отець Андрій. Привітавши усіх присутніх, він передав слово поетові Василю Загороднюку.

Василь Степанович розповів про задум нової збірки та завдячив людям, які допомогли у виданні книги. Нова збірка Василя Загороднюка «Молитва плуга» сповнена духовними та патріотичними мотивами: це поетичні враження, роздуми, рефлексії, інтерпретації ліричного героя про дорогу до загальнолюдських цінностей та їх пізнання.

На питання: «Чому саме така назва книги?» автор відповів, що плуг у нього асоціюється з мирною працею, добробутом. А потім презентація набула вигляду розмови з присутніми: задавалися питання, звучали відповіді як у прозі, так і віршованими рядками. Так, на питання: «А скільки років Ви працювали над книгою» поет відповів: «Мабуть, років 30 або навіть більше». Василь Загороднюк згадав випадок, який трапився ще у шкільні роки, коли, будучи учнем 4 класу, став свідком руйнування церкви у рідному селі. Ці спогади бринять душу і понині, адже церква – це неначе серце села або міста. Саме цим подіям поет присвятив вірш з промовистою назвою «Біль села»:

В моїм селі діди є атеїсти,
Філософи, а більше трударі.
Не завжди слухають «Останні вісті»
Не слухають, що радять лікарі.

Та не давали церкву руйнувати,
Кричали : «Це ж історія села...»
На стелі всій ікона «Божа мати»
Потрощена і скинута була.

Півдаху здерли, півхреста відбили
Молодчики, що звідкись прибули,
Вночі, говорять, тіні тут ходили
І «Божу матір» знову підняли.

І ще говорять, вчитель малювання,
Мабуть, вночі реставрував її,
Бо сивина чому з'явилась рання
Й глибокі зморшки в нього на чолі?

Серед присутніх на презентації були письменники, літературознавці, студенти та шанувальники творчості Василя Степановича Загороднюка.

Так, Павло Кіндратович Параскевич – найстарший літературознавець Херсонщини – відмітив значущість цієї книги та важливість презентації саме у церкві.

Поетеса Валентина Волкова продекламувала свої власні вірші і закликала усіх присутніх збагачуватися не тільки матеріально, але й духовно.

Наприкінці зустрічі отець Андрій подарував поетові книжку «Шлях мовчання» від письменника, який зараз мешкає у Франції.

Як зізнався Василь Загороднюк, цей подарунок є дуже символічним для нього, адже його перша книжка мала назву «Біль мовчання».

Під час автограф-сесії кожен з присутніх міг особисто поспілкуватися з поетом та сфотографуватися.

Василь Степанович Загороднюк подарував свою нову книжку і читачам Гончарівки. Тож усі бажаючі можуть завітати до відділу краєзнавства нашої книгозбірні та познайомитися зі збіркою поезій «Молитва плуга».

"Краєзнавство Таврії"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон