На Херсонщині домовилися про співпрацю на виборах

Співробітники органів внутрішніх справ Херсонщини домовилися активно взаємодіяти з активістами Громадянської мережі ОПОРА та іншими громадськими організаціями, що ведуть спостереження за виборчим процесом.


Мета такої взаємодії - запобігання, фіксація і своєчасне реагування на випадки порушень виборчого законодавства. Мережа ОПОРА зацікавлена в ефективній взаємодії з правоохоронцями щодо попередження та належного розслідування порушень проти виборчих прав.

Практика такої взаємодії у 2014 року була досить активною, але в результатом порушених сотень кримінальних проваджень стало лише 2 судові обвинувачувальні вироки щодо фактів підкупу виборців. Однією з причин такої ситуації є те, що свідки або повідомляють про порушення анонімно, або не бажають давати офіційні покази, або відмовляються виступати свідками у суді.

Своєчасна реакція правоохоронців на інформацію про порушення, належний збір доказової бази та ведення досудового слідства, а також активна громадянська позиція з боку свідків порушень повинні стати прецедентом цьогорічних місцевих виборів.

Худяков Олег Володимирович – начальник відділу організації служби діяльності спеціальних органів міліції та забезпечення масових заходів УГБ УМВС України в Херсонській області повідомив , що особовий склад обласної міліцій на 100% буде задіяний у день голосування для забезпечення правопорядку як на виборчих дільницях, так і на прилеглих територіях.

Співробітники пройшли навчання з виборчого законознавства, був проведений відповідний інструктаж. Наталія Романюк додала, що є розроблений алгоритм реагування правоохоронних органів по ситуаціях, що відносяться до кримінальної відповідальності: підкуп виборців, організація фальсифікації по типу «карусель» та ін.. Цей алгоритм буде задіяний для швидкого та ефективного реагування на виявлені порушення.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Максим Єлігулашвілі з свого боку наголосив, що Громадянська мережа ОПОРА, зокрема в Херсонській області, забезпечує короткотермінове спостереження на виборчих дільницях у день голосування, і буде фіксувати факти порушень за допомогою фото- і відеозйомки, брати коментарі від членів комісії та від суб'єктів виборчого процесу. ОПОРА готова ділитися результатами своїх спостережень з міліцією.

В результаті прийшли до згоди налагодити співпрацю між органами правопорядку та представництвом Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області та іншими громадськими організаціями, які здійснюють контрольно-наглядову функцію щодо дотримання виборчого законодавства під час проведення виборів, а у разі звернення їх представників до органів внутрішніх справ – допомагати у вирішенні проблем.

Також, - як правоохоронні органи, так і представники громадянського суспільства закликають виборців та інших учасників виборчого процесу бути свідомими та відповідальними, надавати інформацію про порушення офіційним спостерігачам, представникам міліції, давати свої покази по тих кримінальних та адміністративних справах, що будуть відкриватися у зв'язку з порушеннями на виборах. Лише за допомоги активних громадян можна подолати багаторічні систематичні порушення законодавства, що відбуваються у зв'язку з виборами.

Обидві сторони висловили сподівання, що правоохоронці та офіційні спостерігачі й журналісти будуть не опонентами, а партерами щодо дотримання законності і правопорядку на місцевих виборах.

За матеріалами "Громадянська мережа ОПОРА"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон