На Херсонщині відкрився єдиний регіональний диспетчерський центр екстреної швидкої допомоги

Єдиний регіональний диспетчерський центр екстреної швидкої допомоги тепер запрацював на Херсонщині.

Подібні проекти діяли тільки в 3 областях України, відтепер диспетчерська запрацювала і на території нашої області. Базується вона в приміщенні колишнього Обласного онкологічного диспансеру, який знаходився за адресою: м. Херсон, вул. Бєлінського, 2.

Ініціатором створення подібної системи надання швидкої допомоги жителям області виступив голова Херсонської обласної адміністрації Андрій Путілов, який приклав чимало зусиль за для виділення коштів на Проект з обласного бюджету.

Робота над проектом розпочалася в 2014 році. У результаті проведення аналізу звернень на діючу «Гарячу лінію» Андрія Путілова було виявлено, що головним проблемним питанням, з якими зіштовхуються жителі регіону є неякісне надання екстреної медичної допомоги. Особливо з приводу цього скаржилися жителі сільської місцевості.

У результаті було прийнято рішення негайно розпочати реформи в надані швидкої медичної допомоги. Вивчити кращий досвід роботи екстреної медицини в інших областях, подібне запровадили і на території Херсонщини.

«Цей проект дає можливість наблизити всіх жителів області до європейських стандартів надання екстреної медичної допомоги. Це унікальний проект, ефект, від якого відчують на собі всі жителі області. Адже тепер «швидка», в разі необхідності, приїде в нормативний час, скарг на відсутність бензину не буде, медикаменти, які необхідні для екстреної допомоги, будуть в наявності», - зазначив Андрій Путілов.

Робота по створенню Єдиного регіонального диспетчерського центру екстреної швидкої допомоги розпочалася з реконструювання одного з корпусів колишнього обласного онкологічний диспансеру (м. Херсон, вул. Белініского, 2), за рахунок коштів обласного бюджету. У ньому розташувалася єдина диспетчерська служба.

В районах області створені і працюють 14 пунктів постійного базування «швидких» з радіусом обслуговування в 30 кілометрів. Мережу підстанцій екстреної допомоги планується збільшити до 26 одиниць. Всі вони підключені до єдиного диспетчерського пульту, встановленому в новій диспетчерській.

«За рахунок оснащення кожної машини GPRS навігаторами робота екстреної медичної допомоги буде прозорою, щоб можна було повністю відстежувати рух машин, пробіг, витрати і навантаження кожної бригади. З'явиться можливість вибрати оптимальний маршрут для «швидкої», скоротити час доїзду до пацієнта, а значить зберегти людське життя. За попередніми розрахунками, завдяки використання системи, нам вдасться заощадити близько 30% пального, - говорить голова облдержадміністрації Андрій Путілов. - За рахунок державного бюджету Херсонщина отримала 40 одиниць спеціального медичного санітарного автотранспорту (3 газелі і 37 автомобілів марки «Peugeot»), які обладнані всім необхідним. Додатково з обласного бюджету виділено 1 млн. гривень на паливно-мастильні матеріали і 111 тисяч гривень на придбання GPRS навігаторів».

Одинадцять співробітників головної диспетчерської цілодобово приймають виклики не тільки в режимі телефонної розмови, але і за допомогою будь-яких інших видів зв'язку, наприклад, мобільних повідомлень, враховуючи особливості людей з обмеженими можливостями.

Крім прийому викликів, диспетчери відстежують маршрут машин екстреної медичної допомоги на території всієї області завдяки спеціально встановленій програмі і сервера «Дніпро-МТ» Дніпропетровського НВП «Монтекс». В Україні працюють тільки три таких сервери. Головна їх функція фіксація і відстеження історію всіх вхідних сигналів в диспетчерський центр, та передання їх на смартфони, встановлені в машинах медичної допомоги. Це допомагає визначити водієві бригади мінімальну дистанцію для оперативного прибуття до пацієнта.

«Саме таке обладнання дозволяє нашій області увійти у всеукраїнську систему Єдиних диспетчерських центрів, де всі дані контролюються і доступні в режимі онлайн», - зазначив начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Сергій Рудченко. - Якщо у Харківській, Дніпропетровській та Київській областях диспетчерські центри створені за гроші державного бюджету, то в нашій також задіяні фінансові ресурси та обласного бюджету».

Варто відзначити, що у співфінансуванні проекту беруть участь райони Херсонської області, які вклавши гроші з місцевого бюджету, також будуть обслуговуватися Єдиним регіональним диспетчерським центром екстреної медичної допомоги.

«Така практика дасть можливість людям побачити результати дійсно ефективної роботи диспетчерського медичного центру і допоможе задуматися про те, на що дійсно варто виділяти кошти місцевих бюджетів у першу чергу, дбаючи про своїх громадян», - звертає увагу головний лікар обласного територіального центру екстреної медичної допомоги Юрій Бовкун .

Самі співробітники Центру відзначають, що завдяки новому комп'ютерному забезпеченню, реагування на виклики здійснюється набагато швидше, маршрути машин «прозорі» і прокладаються автоматично з мінімальними паливними витратами.

«Ми фіксуємо виклик, визначаємо місце розташування зазначеної адреси на карті Херсонської області, потім за допомогою програми знаходимо найближчу до потрібного місця машину бригади і передаємо цей виклик на неї», - пояснюють принципи своєї роботи диспетчери.

Дуже важливо, що управління програмою максимально спрощене і доступне.

Також розробники програми планують додати в систему функцію відображення всіх медичних установ, куди бригада медичної допомоги може за найкоротший проміжок часу доставити пацієнта і надати допомогу, як це практикується у країнах Європи.

Андрій Путілов запевнив, що така система надання екстреної медичної допомоги буде успішно функціонувати у всіх районах Херсонської області.

«Нарешті ми зробили крок у двадцять перше століття! Це конкретний результат роботи команди обласної адміністрації, масштабний проект, який вдалося реалізувати для жителів нашої області. Його кінцева мета - порятунку здоров'я і життів наших людей», - наголосив Андрій Путілов.

Прес-служба ХОДА

фото Олександра КОРНЯКОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон