Херсонцям про звільнення з роботи через довготривалу хворобу

До спеціалістів Головного управління Держпраці у Херсонській області звернулася мешканка міста Нова Каховка.

Жінку хвилювало питання стосовно звільнення з роботи під час довготривалої лікарняної відпустки: працівник знаходиться на лікарняному 3 місяці (злам шийки стегна), на МСЕК постановили подовжити лікарняний ще на два місяці. Каховчанка запитує, чи можуть звільнити людину з роботи без її згоди, якщо вона продовжує хворіти?

Відповідно до п.5 ст.40 КЗпПУ, якщо працівник не з'являється на роботі більше чотирьох місяців підряд через хворобу ( не враховуючи відпустку по вагітності та пологах), це може бути підставою для розірвання трудового договору за ініціативи власника або уповноваженого ним органу, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження робочого місця (посади) при певному захворюванні.

Наприклад, за хворими туберкульозом, робоче місце зберігається протягом 12 місяців. За працівниками, які втратили працездатність у зв'язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

Слід зазначити, що підставою для звільнення може бути лише безперервна непрацездатність протягом 4-х місяців поспіль. Якщо лікарняні листки чергувалися з виходами на роботу, вони не підсумовуються.

Працівника, який одужав і вийшов на роботу, не можуть звільнити за п.5ст.40 КЗпПУ, навіть якщо він хворів більше 4-х місяців.

Звільнення працівника за п.5 ст.40 КЗппУ потребує обов'язкової попередньої згоди профспілкового органу.

За інформацією ГУ Держпраці
у Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон