На Херсонщині створюють «Центр для воїнів АТО»

Вчора, 8 жовтня, в стінах Херсонської обласної державної адміністрації представникам ЗМІ презентували проект, який сьогодні вкрай необхідний військовослужбовцям та демобілізованим бійцям із зони АТО – Центр спеціальної допомоги.

Створення цього проекту обговорювалося в Херсонській ОДА протягом останніх місяців, робилося все для того, аби центр допомоги бійцям АТО відкрився на Херсонщині. До того ж ще й вийшов указ Президента України, щодо якісної соціальної допомоги військовослужбовцям та демобілізованим, а значить з'явилася реальна можливість синхронізувати зусилля влади держави, керівництва області, волонтерів з цього питання.

«Центр допомоги учасникам АТО» опікуватиметься вирішенням питань соціального захисту і реабілітації учасників АТО, широким колом питань, пов'язаних як з реагуванням на гострі проблеми демобілізованих військовослужбовців, так і зі створенням умов для їх реабілітації і соціального захисту.

«Куратором даного проекту від ОДА буде мій перший заступник Валентина Іванівна Січова. Вже була проведена перша нарада з цієї теми, були обговорені питання, які ми опрацьовували протягом місяців. Військовослужбовці, які захищали та захищають цілісність нашої держави на сході – це мужні люди, і ми маємо взаємно їм допомагати. Цим людям необхідна і моральна підтримка – психологічна реабілітація. Для цього ми заздалегідь з обласного бюджету виділили кошти на медичні аналізи, лікування. Нашим хлопцям з АТО в госпіталі виділені найкращі кімнати, тільки нещодавно ми провідували їх там», - зазначає губернатор області Андрій Путілов.

Куратор проекту, перший заступник голови Херсонської ОДА Валентина Січова зазначає, що ще з січня поточного року разом із КП «Оберіг» почала проводитись підготовка для впровадження такого проекту в життя, адже всі вбачають у ньому необхідність.

Приміром, хлопці, які повертаються з АТО хочуть оформити земельну ділянку, або потребують негайного медичного обстеження, чи може термінового лікування та таке інше, починають відвідувати різні установи, де їм не завжди протягнуть руку допомоги. Тим паче, що тільки повернувшись з війни, хлопці ще довгий час перебувають у морально та фізично виснаженому стані.

Саме тому, зазначає Валентина Січова, було вирішено до цієї справи підключати таких людей, які 100% зможуть допомогти тому, хто до них звернеться: «Волонтерів у наш час дуже багато, але саме в цей час виділились лідери цього руху. І в них вже напрацьовані бази хлопців, які не треба брати в військкоматах, адже хлопці до них звертались. Своїм указом Петро Порошенко дав можливість об'єднати зусилля держави та волонтерів», - говорить Валентина Січова.

Для того, щоб боєць міг отримати необхідну йому допомогу, треба просто подзвонити на гарячу лінію ОДА. Там запишуть хто звернувся, з чим звернувся та координати. Далі вже волонтери, які займаються питаннями необхідного характеру, відслідковують, допомагають цій людині, і якщо десь, щось не вийде, доповідають в адміністрацію, щоб можна було використати адміністративний вплив.

По всіх районах Херсонщини, а також в обласному центрі, в районних адміністраціях, військкоматах вже є дані про гарячу лінію, куди може звернутися кожен військовослужбовець.

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон