Акт рейдерської рестутиції проти цюрупинської газети

1 жовтня «Вісник Олешшя» опублікував замітку «Плотніков обіцяє виселити редакцію газети».

А наступного дня, 2 жовтня, Цюрупинська міська рада дала «добро» своєму голові - прийняла рішення про виселення редакції газети із будинку, який вона займає протягом 31-го року.

Мотив: не вистачає дитячих місць у дитячих садках, а будинок, де розміщується редакція, колись належав дитячому садку. Рішення прийнято більшістю депутатів (18 голосів) при 24 присутніх на сесії.

Зауважу: редакція газети «Вісник Олешшя» ніколи не була проти того, щоб «змінити прописку», і свого часу вносила пропозиції міській раді: дайте нам підходящу площу в центральній частина міста, але це повинна бути НАША, яку редакція, у відповідності із чинним законодавством, не має права приватизувати у випадку зміни профілю діяльності. Однак, міська рада наші пропозиції залишила поза увагою.

Перепрошую, але без бодай схематичного відображення хроніки подій, складно мати уявлення про те, що ж відбувалось. Будинок за адресою вул. Енгельса, 32-а в м.Цюрупинську дійсно перебував у складі комплексу будівель дитсадка №1.

Але на початку 80-х років із комплексу вилучений, оскільки відповідна комісія районних і міських фахівців визнала його аварійним (будинок зведено на пливуні). Деякий час у ньому розміщувалась адміністрації районного об'єднання «Сільгоспхімія».

У червні 1984-го року спільним рішенням районної і міської влад у будинку розміщено редакцію районної газети (на той час) «Шляхом Леніна».

У 1992 році, після прийняття закону про розмежування власності будинок, у якому розміщувалась редакція (на той час він вже перебував у власності міської територіальної громади), рішенням міськвиконкому передано на баланс редакції.

У 2001 році міська рада в рахунок погашення боргу за висвітлення її діяльності на сторінках районної газети передала будинок у власність редакції. Однак, із створенням відповідної комісії на предмет прийому-передачі його не поспішала.

Більше того, у 2004 році міська рада відмінила своє рішення про передачу будинку у власність редакції. Редакція, у свою чергу, оскаржила це рішення у прокуратурі Цюрупинського району. Розглянувши скаргу, прокуратура опротестувала рішення міської ради 2004 року про скасування рішення 2001 року, й міська рада протест прокуратури задовольнила. Таким чином, рішення міської ради від 2001 року залишилось в силі.

Однак, у 2005 році міська рада, у протиріччя протесту прокурора і власного рішення, яким протест задовольнила (по суті обманним шляхом) одержала Свідоцтво про право власності на будинок, в якому розміщується редакція.

Редакція, у свою чергу, вимушена була звертатись до суду. Судів було кілька (господарський, місцевий, адміністративний), розгляд справи розтягнувся на 7 років. В результаті, у вересні 2010 року Цюрупинський районний суд постановив: «Визнати недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно САА №795067 від 21.03.2005 р. на нежитлову будівлю за адресою: Херсонська область, Цюрупинський район, м.Цюрупинськ, вул. Енгельса, 32-а».
Одеський апеляційний суд, куди Цюрупинська міська рада звернулась із апеляційною скаргою, 21 серпня 2012 року виніс ухвалу, в якій сказано: «Визнати нечинним п.1.2 рішення виконавчого комітету Цюрупинської міської ради Цюрупинського району Херсонської області №269 від 15.12.2004 року в частині видачі дозволу Херсонському державному бюро технічної інвентаризації на підготовку та реєстрацію свідоцтва про право власності Цюрупинській міській раді на будівлю про вул. Енгельса, 32-а у м.Цюрупинську».

І ось тепер новий крок міської ради в боротьбі із редакцією газети, яка тримає її діяльність, а в першу чергу діяльність міського голови Василя Плотнікова, під пильним контролем – виселити. Мотив той же, що й в Остапа Бендера: турбота про дітей.

Діти, звичайно, святе. Тільки турбота міських властей якась дивна: один новий дитсадок на 240 місць свого часу передано під спальний корпус спецшколі-інтернату (перед тим старий корпус продано під розбирання, а за тим продано під розбирання новозбудований, іще навіть не заселений корпус), а другий дитсадок, теж новий і теж на 240 місць, віддано під розміщення бізнес-структур.

Одна із депутатів міської ради перед голосуванням запропонувала вислухати думку головного редактора газети, Бориса Прищепи. З потугами слово начебто було надане, але будь-які пояснення «переважну більшість», що «могучою купкою» збилась у лівому ряду стільців, склалось враження, не цікавили: рішення прийнято до того.

Хоча, за логікою речей, в таких випадках обов'язково треба вивчати всі «за» і «проти». А тут головний редактор, чиє підприємство міська рада викидає на вулицю, дізнається про акт рейдерської реституції за півгодини до сесії від порядного депутата, який і сам несподівано дізнався про цей, за батьком Ангелом, «експеримент».

Василь Плотніков, відчуваючи, що йому прямо в потилицю потужно дихають інші претенденти на посаду міського голови, вирішив завершити свою руйнівну діяльність на ниві комунальної власності «гасінням» газети, яка протягом майже п'яти років не давала йому дрімати в кріслі.

І останнє. Рейдерство міського голови Василя Плотнікова, якого свого часу возніс на цю посаду присно відомий екс-нардеп Олексій Журавко, не новина для голови Цюрупинської райдержадміністрації Миколи Райтаровського. Без сумніву, Василь Плотніков самочинно на такий крок не відважився б.

Борис ПРИЩЕПА
Головний редактор газети «Вісник Олешшя»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон