«Гастрономічні туристи» з Криму штурмують херсонські ринки та оптові бази

Приїжджі з окупованого Криму розвивають у Херсоні «гастрономічний туризм».

Оскільки вартість харчів на анексованому півострові в два-три рази дорожча, ніж на материку, а якість «делікатесів» російського виробництва при цьому ще й дуже низька, останні місяці його мешканці стали регулярно відвідувати ринки Генічеського району Херсонщини, скуповуючи там м'ясо, ковбаси та сири. Але з початком курортного сезону там ціни на продукти також поповзли вгору, і «мішечники» з Криму відкоригували свої маршрути в бік обласного центру.

Причому це вже не родинні закупи, а міні-бізнес: перед від'їздом вони беруть замовлення й гроші у знайомих та сусідів, і після повернення віддають їм придбаний на оптових базах та ринках товар із невеличкою націнкою. Це вигідно навіть попри те, що подорож в обидва кінці коштує 800-850 гривень.

«Гастрономічні туристи» прибувають до Херсону здебільшого вранці по п'ятницях та суботах – коли з десяток автобусів, коли й більше. Комерсантам-оптовикам такі відвідини подобаються, бо кримці не так прискіпливо вибирають товар, і торгуються менше, ніж місцеві. А от простим споживачам, та й підприємцям, котрі торгують на ринках вроздріб, такі гості – це удар по гаманцю.

- На нашому ринку також з'явилися люди з великими торбами, котрі легко закидають до них по 5-6 кілограмів ковбаси, і стільки ж свіжого м'яса. Чи впливають вони на рівень цін? Та ще й як! Свинина живою вагою протягом останніх тижнів подорожчала на 3-4 гривні – до 25-26 гривень за кілограм. Розібрані туші йдуть вже по 48-49 гривень за кілограм. Коли підприємці пробують торгуватися, то у відповідь постійно чують: «Не хочеш – не бери. Я кримцям продам», - розповідає директор найбільшого в Херсоні Центрального ринку Нураддін Юсіфов. – З іншого боку, попит на м'ясо нині впав – херсонці урізноманітнюють дієту свіжими овочами, які зараз дешевшають. І якби не те, що частину продуктів забирають приїжджі з Криму, залишків на прилавках залишалося б ще більше. А м'ясо ж у спеку довго не лежить – псується.

Херсонці кажуть, що митники та прикордонники мали б обмежувати вивіз молочних та м'ясних продуктів приватними особами з материкової України до окупованого Криму – можливо, це допомогло б стримувати ціни. Але ніяких спеціальних обмежень з цього приводу не вводять: якщо вивозиш не цілу партію товару, а кілька торб (за винятком чогось підакцизного), можеш хоч весь тими торбами обвішатися – ніхто не зачіпатиме.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон