На Херсонщині: «Зелені чоловічки» з телевізора

Аби в прикордонних селах на півдні Херсонщини могли нарешті приймати сигнал українських телеканалів, не вистачає двох речей: часу і грошей.

«Проблемою № 1» назвав відсутність можливості у жителів розташованих поряд із Кримом сіл Каланчацького району дивитися українське телебачення голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов.

Замість вітчизняних каналів на території Олександрівської, Олексіївської, Червоночабанської та частково Чонгарської (Генічеського району) сільрад вони дивля¬ться російське ТБ з розташованих в окупованому Криму ретрансляторів. Як виявилося, в деяких із цих сіл люди дивляться кримське телебачення радше за звичкою: комусь просто ліньки перенаправляти антени на розташовані у Генічеську або Чаплинці станції. А хтось і свідомо обирає телеканали, які оспівують «подвиги» російських "зелених чоловічків"...

Як можна вирішити цю проблему, нам розповів т. в. о. генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення Адміністрації державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Олександр Богданов: "За радянських часів при плануванні вибору місця будівництва та потужності передавальних телевізійних станцій враховувалося те, що окремі південні райони Херсонщини покриватимуться телемовленням з кримського РТПС Красноперекопськ, — констатує він.

До анексії Криму Росією на цій станції було розміщено 10 аналогових телевізійних передавачів з орієнтовним радіусом дії 20—50 км, а цифрових — до 50 км. Висота щогли РТПС становить 198 м (для порівняння, у Чаплинці — 92 м, у Генічеську, Скадовську і Новотроїцькому — 75 м). Ситуація змінилася, коли 3 березня 2014 року всі технічні засоби на станції Красноперекопська були переналаштовані на трансляцію російських телеканалів. Територія покриття українським ТБ прибережних районів Херсонщини зменшилася.

Натомість значно більша потужність передавачів та висота підвісу передавальних антен на РТПС Красноперекопськ призвели до домінування в ефірі на даних територіях російських телеканалів та створення завад прийому українських програм, які транслюються з передавальних станцій Херсонської філії Концерну РРТ".

За словами Олександра Богданова, Концерном торік неодноразово надавалися пропозиції щодо можливого покращення покриття території Херсонщини телерадіомовленням та забезпечення інформаційної безпеки держави. Питання обговорювалося спільно з Херсонською облдержадміністрацією. На сьогодні пропонується варіант із встановлення додаткового, більш потужного передавального обладнання на одній із існуючих РТС.

"На замовлення Концерну РРТ, в УДЦР (Український державний центр радіочастот) проведено розрахунки та визначено принципову можливість експлуатації низки РЕЗ (радіоелектронних засобів) аналогового телевізійного мовлення з радіотехнічних об'єктів Концерну в південній частині області: РТС у Генічеську, Новотроїцькому, Чаплинці й Скадовську.

Попередній аналіз несучої спроможності антенно-щоглових споруд та потужностей енергоживлення зазначених об'єктів показав, що на сьогодні можливості даних станцій з додаткового енергозабезпечення практично вичерпані. Вартість витрат на реконструкцію систем енергоживлення на всіх чотирьох об'єктах становитиме приблизно 1 млн. грн. Потребуватиме також встановлення і нового антенно-хвильоводного тракту", — пояснює керівник Концерну.

На даний час найбільш підготовленим об'єктом для встановлення додаткового передавального обладнання він називає РТС Чаплинка: «Концерн РРТ готовий розпочати на ній монтаж телепередавача потужністю 5 кВт, що був отриманий з Польщі, та здійснити придбання антенно-фідерної системи за умови визначення Нацрадою України з питань телебачення і радіомовлення телекомпанії, яка здійснюватиме мовлення на прорахованому каналі та надання УДЦР висновку щодо електромагнітної сумісності РЕЗ на визначений для РТС Чаплинка 47 ТВК. Цей новий передавач забезпечив би значне збільшення покриття телемовленням південних районів Херсонщини та північної частини Криму».

Для покращення покриття цифровим сигналом півдня області керівник Концерну вважає за доцільне встановити додаткові передавальні засоби в Каланчаку, Скадов¬ську і Лазурному. Проте зазначає, що це належить до компетенції вищезгаданої Нацради і оператора цифрового мовлення ТОВ «Зеонбуд».

"Будівництво ж у Чаплинці нової антенної споруди заввишки 180—200 метрів потребуватиме тривалого часу (1,5—2 роки) та значних фінансових витрат (понад 10 млн. грн.), — підсумовує Олександр Богданов. — Враховуючи важкий фінансовий стан Концерну, необхідність будівництва власними силами нової опори заввишки 220 м на зруйнованій РТПС Краматорськ нашої Донецької філії, а також постійну значну заборгованість державних мовників перед нами за надані послуги (понад 30 млн. грн.), розпочати самостійно таке будівництво у Чаплинці ми не в змозі. Тому ця пропозиція може розглядатися як етап розвитку телерадіомовлення в регіоні за рахунок коштів місцевих адміністрацій".

Олег БАТУРІН

"Новий день"№19(5170)07.05.2015

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон