Аграрна партія України: перезавантаження в Херсоні

Минулого тижня в Херсоні відбулася зустріч представників аграрної галузі області з новобраним очільником Аграрної партії України Віталієм Скоциком.

Зустріч відбулася в рамках Міжрегіонального Аграрного форуму, який другий місяць поспіль проводиться в усіх регіонах України. Біля 250 аграріїв та представників громадськості з усіх районів нашої області зібралися в Херсонській обласній науковій бібліотеці ім.О.Гончара для відкритого обговорення проблем галузі та пошуку шляхів їх вирішення. Визначили, що головний шлях - політичний. Тому саме голова АПУ В.Скоцик і започаткував таку форму роботи, як Міжрегіональний Аграрний форум.

Досвідчений підприємець, науковець, Віталій Євстратович за 5 років пройшов усі щаблі партійного будівництва – від члена Аграрної партії України до заступника, а наприкінці вересня 2014 року очолив АПУ. Завдяки здобутому авторитету серед одно партійців та бездоганній репутації був обраний з'їздом одноголосно.

«Україна - аграрна країна з великої літери, - підкреслив в своєму виступі на Аграрному Форумі у Херсоні Віталій Скоцик, - 80% всієї території країни займають сільськогосподарські угіддя, на яких розташовано близько 30 тис. населених пунктів з населенням майже 15 млн. чоловік. АПК сьогодні - галузь № 1 в нашій економіці. Ми створюємо економічну базу для подальших дій керівництва країни. Даємо левову частку всієї валютної виручки. При цьому проблеми галузі і села з року в рік тільки накопичувалися та не мали вирішення. Ми хочемо це змінити» - наголосив він.

За словами В. Скоцика, на основі Аграрної Партії в Україні буде побудована перша демократична партія центристського типу за принципом «знизу до верху». Ця партія буде існувати не на термін одних або інших виборів, а на довгий період часу. «Якщо не вибудуємо чіткої стратегії розвитку аграрної галузі на 25-35 років вперед, то потрібних змін не буде як у самій сфері, так і в країні в цілому. Адже український агросектор - це не просто пріоритетний напрямок економіки, це - її основа, що стало абсолютно очевидним в кризовий період. Саме цим Україна відрізняється від ЄС, де АПК формує всього лише 1-3% ВВП. У нашій країні, з урахуванням переробки, аграрна галузь виробляє близько 20% ВВП держави!» - сказав він.

Очільник АПУ переконаний,що прийшов час балотуватися в парламент, домагаючись відповідних рішень для сільськогосподарської галузі. На його думку, нинішній склад парламентаріїв буде відстоювати інтереси тільки своїх бізнес-груп, відклавши аграрні питання на потім.

Проте у АПУ є шанс в оновленому вигляді зібрати необхідну кількість голосів на місцевих виборах. Протягом 5 місяців заплановано провести повну ревізію всіх територіальних організацій, зустрічі з людьми в регіонах, які будуть творити історію партії і робити це у відповідність з тенденціями часу. «Ми очікуємо припливу «свіжих» кадрів, молоді. Як керівник партії я планую об'їхати всі територіальні організації, провести консультації з членами партії. Партійна структура повинна відповідати новим стандартам суспільства, держави та світу. Іншого шляху я не бачу. Партія не буде фінансуватися за рахунок олігархів, її суть і цінність виявляться тільки в разі, якщо субсидування буде проводитися за рахунок членських внесків», - розповів Віталій Скоцик херсонським прихильникам аграрної партії.

Стосовно перспектив галузі та країні в цілому, В.Скоцик висловився наступним чином: « Україну хочуть бачити демократичною державою, тому сьогодні їй надається світова фінансова підтримка. Але глобальні гравці не зацікавлені в появі конкурентоспроможної країни. Як бути? Треба діяти самостійно, не чекаючи допомоги. І починати необхідно зі зміни структури виробництва і збуту продукції. Співвідношення внутрішнього споживання та експорту має становити хоча б 50% / 50%, а в ідеалі - 75% / 25%. Поки цього немає, додану вартість та нові робочі місця створюють інші країни, використовуючи нашу вітчизняну сировину (Саудівська Аравія - кукурудзу, Західна Європа - ріпак для біодизеля), у той час як Україна (займає друге місце в світі з вирощування рапсу) думає, де взяти дизель, щоб заправити машини.

«Ми переживаємо, що нічим буде обігрівати країну взимку, а наші сусіди-поляки вже побудували на кордоні з Україною 7 нових теплових станцій, що працюють на біомасі. У нас же використовується максимум 25% вторсировини, решта - просто пропадає під ногами. До речі, діюча система оподаткування була прийнята ще 10 років тому і також вимагає перетворень. Удосконалювати її потрібно таким чином, щоб не нашкодити аграріям, не зменшити надходжень до держбюджету і зберегти підтримку того сільського середовища, в якому працює конкретний землевласник. Якщо порівняти українську і північноамериканську схеми оподаткування, то американський фермер працює за загальною податковій системі, за якої держава повертає йому з податку на прибуток вартість придбаної за рік техніки в розмірі $ 1 млн. (В 2014 році - 50% цієї суми). Український аграрій таких можливостей не має.

Згідно з правилами бізнесу якщо хочеш рухатися вперед - визнач свою основну конкурентну перевагу, максимально його розвивай і за його рахунок «підтягуй» все інше. У нас залишилася тільки одна конкурентоспроможна галузь на зовнішніх ринках - АПК. І іншого шляху, окрім як розвивати аграрний бізнес, щоб «витягнути» всю економіку в цілому, не існує», - наголосив Віталій Скоцик.

Аграрний Форум тривав майже три години. Після виступу керівника АПУ, присутні ставили Віталію Скоцику безліч питань, зокрема, стосовно партійного будівництва, перспектив партії, і насамперед, аграріїв цікавили проблемні галузеві питання та бачення шляхів їх вирішення .

«Політика – це мистецтво управління, де потрібне бачення на багато років вперед. Все це пов'язане зі стратегією,основною сферою застосування моїх професійних навиків. З цієї причини я погодився піти у активну політику,хоча рішення було складним. Адже, політична діяльність – це перш за все відповідальність і потреба бути особливо ефективним. Впевнений,тут ми разом з однодумцями також станемо багато в чому першими. І так само будемо досягати спільного успіху не тільки для аграріїв, а і для України загалом. Такі наші плани, і така наша мета» - наголосив він під час зустрічі з активом Херсонщини.

О.МАКСИМЕНКО

В.о. голови Херсонської обласної організації АПУ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон