Про вихід на пенсію на Херсонщині

Нерідко трапляються випадки, коли людина працює на підприємстві, отримує зарплатню, інші виплати і навіть не підозрює, що підприємство не сплачує за неї страхові внески до пенсійного фонду.

Про це стає відомо лише при виході на пенсію, коли працівники Управління пенсійного фонду відмовляються зарахувати такі періоди роботи до страхового стажу і не враховують їх при призначенні пенсії. І таких підприємств у м.Херсоні та області, на жаль, немало.

За 2014 рік до нашого Центру надійшло близько 20 подібних звернень, тому роз'яснюємо ваші права у випадку виникнення подібної ситуації.

Так, дійсно працівники Управління пенсійного фонду відмовляються зарахувати до страхового стажу періоди роботи за які не сплачено страхові внески і не враховують їх при призначенні пенсії. Але відповідно до частини 1 статті 6 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа має право звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Тому у випадку відмови Управління пенсійного фонду зарахувати вказані періоди роботи до страхового стажу ви маєте право звернутися з позовом до суду в порядку адміністративного судочинства. На теперішній час склалася дуже позитивна для громадян судова практика з цих питань.

Суди задовольняють позови громадян і зобов'язують Управління пенсійного фонду України зарахувати позивачам страховий стаж за періоди роботи за які підприємством не сплачено страхових внесків та здійснити перерахунок і виплату пенсії з дати призначення пенсії.

При ухваленні рішень суди керуються наступним.

Відповідно до п.1 ст.24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Порядок обчислення та сплати страхових внесків встановлено у ст.20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», якою передбачено, що страхові внески обчислюються виключно в грошовій формі, у тому числі з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі.

Обчислення страхових внесків застрахованих осіб, здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), грошового забезпечення, на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Якщо страхувальники несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про сплату страхових внесків, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідно до ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» відповідальність за несплату страхових внесків несе підприємство-страхувальник, так як саме воно нараховує страхові внески із заробітної плати застрахованої особи.

Отже, обов'язок по сплаті страхових внесків та відповідальність за несвоєчасну або не в повному обсязі сплату страхових внесків законом покладено на страхувальника.

Посилання Управління пенсійного фонду на несплату підприємствами за працівників страхових внесків, як на підставу для відмови в зарахуванні до страхового стажу періоду їхньої роботи на підприємстві суд вважає безпідставними, оскільки відповідно до статті 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» відповідальність за несплату страхових внесків несе підприємство-страхувальник, так як саме воно нараховує страхові внески із заробітної плати застрахованої особи.

За 2014 рік нашим центром було оформлено 14 позовних заяв по аналогічним спорам. З них на теперішній час задоволено 11 позовних заяв. Інші справи перебувають на розгляді в судах.

Тому якщо у вас виникла подібна ситуація, ви стикнулися з порушенням ваших прав та у зв'язку з цим потребуєте безоплатної правової допомоги: двері нашого Центру правової інформації та консультацій відкриті для вас ще з 2000 року незалежно від пори року, політичної обстановки в країні та інших обставин.

Отримати безоплатну правову допомогу можна за адресою: Придніпровський узвіз 1, оф.8, м.Херсон. Запис на прийом проводиться за телефонами у м.Херсоні: (0552) 34-44-26 та (066)100-81-91.

"Політична Херсонщина"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон