Тендер з багатьма невідомими

«Через непрозорість закупівель продуктів для шкіл страждають і бюджет, і самі діти», — вважає підприємець з Іванівського району Володимир Павленко.

Каші без масла і «якась ковбаса» — саме цим нині, за словами учасника тендерних торгів на закупівлю продуктів для потреб загальноосвітніх закладів Іванів­ського району, годують місцевих школярів. На його думку, якби не дивна поведінка чиновників, якість харчування була б вищою, а бюджетні кошти використовувалися б більш прозоро.

— У нас неодноразово порушувалося питання високих цін на шкільне харчування, які є вищими, ніж у сусідніх Нижніх Сірогозах. Тому ми з дружиною вирішили взяти участь у тендері, щоб посприяти покращенню ситуації. Коли оголосили дату його проведення, ми подали заявку з проханням надати перелік продуктів згідно з перспективним меню і їх необхідну кількість на рік у розрізі кожного навчального закладу. Відповіді ми так і не дочекалися. Але ж, не маючи таких даних, неможливо й визначити ціну, — розповідає Володимир Павленко. — Потім у роботу тендерної комісії неодноразово втручався начальник відділу освіти району, тим самим порушуючи чинне законодавство. Згодом мене запросили на підписання договору щодо постачання продуктів. Пішла дружина, котру поставили перед фактом, що «грошей на оплату харчів немає і не буде». Дали на підписання договір, в якому зазначено, що «перерахунки коштів здійснюватимуться в місячний термін банківських днів після отримання товару». Всі ці умови здалися нам неприйнятними, і ми відмовилися укладати договір.

За словами Павленка, саме це й потрібно було чиновникам від освіти. «Буквально через день вони дали вказівку зібрати з батьків кошти, які тут же перерахували в Нижні Сірогози і вирішили питання з постачанням продуктів до шкіл. Ніяких 30 днів на очікування проплат. Ніякої тяганини з тендерами. Судячи з усього, все це було зроблено спеціально: поставити перед нами такі умови, щоб ми самі відмовилися від тендера», — додає підприємець.

У свою чергу керівництво району заперечує, що начальник відділу освіти втручався в роботу засідання тендерної комісії. «Всі рішення з питань, які підлягають розгляду тендерним комітетом, при­ймаються шляхом голосування більшістю голосів. На його засіданні були присутні члени комітету в достатній кількості для проведення процедури голосування. Але на момент його проведення видатки на харчування учнів загальноосвітніх шкіл району в сумі 350 тисяч гривень не були затверджені сесією районної ради», — підкреслив голова Іванівської райдержадміністрації Олександр Бабуцький.

— Якщо районне керівництво запевняє нас у прозорості дій влади, то чому не до­слухалися до моїх пропозицій ввести до складу тендерного комітету та конкурсної комісії трьох голів батьківських комітетів шкіл району? — не розуміє Володимир Павленко. — Чому батькам не дають можливості знати, як саме чиновники використовують кошти, які кожен платник податків сплачує до бюджету? І головне, чи задоволені батьки тим, як нині харчуються їх діти у школах? Дуже в цьому сумніваюся.

Олександр ПІТОЄВ//Новий День

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон