Ціни на відпочинок та сезонні заробітки у Скадовську

скадовськ, сезон, затока, джарилчач
Курортний сезон, до якого готувались і якого чекали скадовчани, поки що обіцяє бажати кращого. Власники пансіонатів і приватних садиб, кафе й торгових яток, автоперевізники та власники водного транспорту – всі в один голос говорять про скорочення кількості відпочиваючих.

Відсутність можливості відпочивати за кордоном через карантин поки що не збільшила кількість бажаючих скупатись у водах нашої мілководної Джарилгацької затоки.

Для місцевих підприємців, що працюють у сфері обслуговування, і містян, котрі здають житло в оренду, наявність відпочиваючих – це робочі місця і чи не єдине джерело прибутку. Усі вони сподівалися на збільшення потоку туристів, для яких карантин, здавалося, просто не залишив вибору. Але прогнози станом на початок липня виправдалися з точністю до навпаки. У найспекотніший місяць літа, пік курортного сезону, кількість відпочиваючих зазвичай вже перевищувала кількість місцевих у декілька разів. Але цього року, навіть після зняття карантинних обмежень, курортників, м'яко кажучи, не густо.

Основна маса людей приїжджає до Скадовська на вихідні, тих, хто прибуває на більш тривалий час, не багато. На День Конституції, який цього року співпав з Днем молоді та подарував людям три дні відпочинку, міські пляжі були заповнені відпочивальниками майже як під час сезону до карантинних часів. Але щойно довгі вихідні закінчилися, пляжі знову на третину спорожніли. На свята й у вихідні до нас їдуть гості з сусідніх регіонів, сільських населених пунктів нашого району, та й самі скадовчани згадують, що живуть на морі. Основна маса відпочиваючих на більш тривалий термін – з Києва, Кривого Рогу, Сум, Донецької області, звичайно ж, Херсона та Миколаєва – наших сусідів. А от мешканців західних регіонів, які зазвичай полюбляли відпочинок на дитячому курорті, майже не помітно.

Усі приїжджі – люди, які звикли до Скадовська. Спочатку возили на тепле море маленьких дітей, тепер діти подорослішали, але такі родини не зміняють своїм звичкам. Серед таких дуже багато криворожан. Море, чисте повітря, порівняно невисокі ціни курортників задовольняють. Дехто невдоволений камкою, яку не встигають прибирати з прибережної смуги, напівжартома скаржаться, що виходять негарні фото для соцмереж. Майже всім подобається і не вкрай завантажений пляж: дистанція, передбачена протикарантинними заходами, зберігається сама собою.

У цьому випадку, що добре для відпочивальників, не завжди добре для скадовчан, очікуючих заробітку. У будинках, підготовлених для гостей, простоюють вільні кімнати. Але ж для того, щоб підготувати належний сервіс (курортники нині вибагливі), багато господарів, що здають в оренду житло, ще до карантину оформили банківські позики. І якщо раніше затрати відбивалися швидко і кредит повертався вчасно, сьогодні люди ламають голову, як будуть розраховуватися з банком. Господарі навіть погоджуються на зниження цін для квартиронаймачів, аби лише не втратити клієнтів, самі дзвонять і запрошують своїх постійних клієнтів на відпочинок.

Ціни за кімнату в будинку, номер у готелі чи окрему квартиру майже не змінились у порівнянні з минулим роком. Коливаються вони в межах 80-150 грн з особи у приватному секторі, 600-1200 грн за окрему квартиру, і від 350 до 1800 – за номер у готелі. На рівні минулого року – ціни в торговельних рядах на набережній міста, а також у торговців, що традиційно ходять в обидва боки вздовж узбережжя з насінням, вареною кукурудзою, креветками й іншою їжею.

І якщо такий товар ще має попит, покупців промислових товарів та сувенірів на алеї, що веде до моря, не багато. Продажі тут, як зазначають самі продавці, значно впали: у порівнянні з минулим роком – на 50-60 відсотків! А власникам торгових точок треба й гроші, сплачені за оренду робочого місця, повернути, і найманим працівникам заплатити. Який вже там прибуток!

Та надія на курортників ще є. Вже в суботу, 4 липня, запрацював пансіонат «Червоні вітрила». Потрохи збільшується кількість людей в інших пансіонатах і на базах відпочинку. На жаль, поки що немає дозволу на роботу дитячих оздоровчих таборів, власники яких також несуть збитки.

Попереду – ще два, навіть, з урахуванням теплого вересня, три місяці сезону. Як розповіли самі відпочивальники, їхні друзі та знайомі вже «сидять» на валізах, чекаючи завершення ЗНО. Так, саме ЗНО, яке цього року закінчується 17 липня, також внесло свої корективи в оздоровчий сезон. Відпочивальники називають ще й іншу причину, що стала на заваді відпочинку. Це навіть не загроза коронавірусної інфекції, а зубожіння населення, яке за час вимушеного безробіття на карантині «проїло» свої заощадження.

Але Скадовськ готовий приймати гостей. На набережній працюють майже всі кафешки та розважальні заклади для дітей і дорослих, два теплоходи курсують на «Маяк» (з дотриманням масочного режиму!), кількість катерів і яхт – менше, ніж минулого року, але їх побільшає, якщо побільшає відпочивальників. На гостей міста чекає оновлена Алея закоханих та оновлена центральна площа з фонтаном, яка стала улюбленим місцем відпочинку та розваг, а, отже, й заробітку.

А головна надія – на тепле безпечне море, гаряче південне сонце та цілюще повітря!

Ольга ЗАКУСИЛО













© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон