У Херсонi дві дівчинки намагалися отруїтися пігулками

епідемія, підлітки, самогубства
Епідемія підліткових суїцидів, спровокована маніпулятивними постами в соціальних мережах, котра почалася з Київщини, докотилася й до Херсона.

24 лютого, тут сталися одразу дві спроби самогубства дівчат шкільного віку. У міському ліцеї журналістики, економіки та правознавства шестикласниця прийняла пригорщу таблеток парацетамолу, і врятувало її тільки те, що інші дівчата це помітили, й вчасно повідомили дорослим.

А в квартирі на вулиці Карбишева 16-річна дівчина випила шістдесят таблеток дротаверину (потужний спазмолітик) і двадцять таблеток ібупрофену, також потрапивши до дитячої обласної клінічної лікарні. Тепер із мотивами страшних вчинків дітей розбираються педагоги, батьки й поліцейські. Та це буде складно.

— Ліцеїстка вийшла до туалету, і відкрила там блістер із парацетамолом, випивши шість таблеток з десяти – потім той блістер знайшли, й порахували, скільки таблеток було, а скільки залишилося. Інші дівчата це побачили, й повідомили вчителям. Наша медсестра організувала термінове промивання шлунку учениці, негайно викликали її матір. Почали допитуватися що спровокувало такий вчинок. Нам 12-річна дівчинка сказала, що в неї «боліла голова», а поліцейські від неї дізналися про конфлікт із вітчимом, — каже директор ліцею Ірина Завгородня.

– Звісно, якби ліцеїста могла відверто поговорити про свої проблеми, їй би постаралися допомогти. Але дівчинка дуже тиха, замкнута, і до того ж, часто хворіє. Півтора місяці вона школу взагалі не відвідувала – лікувалася. Два дні тому з’явилася на уроках, і така біда. Ми дуже переживаємо.

— Звісно, про технології маніпулювання свідомістю, які поширюються через соціальні мережі, нам відомо. Аби діти були менш вразливими перед маніпуляторами, нещодавно провели конкурс «Безпечний Інтернет», вчили школярів виявляти таку інформацію. Днями на онлайн-нараді для директорів шкіл за участю поліції ще раз рекомендували педагогам, як відстежувати стан здоров’я дітей, як перешкоджати виникненню конфліктних ситуацій. Та як бачимо, запобігти черговому «експерименту» встигають не завжди, — доповнює начальник виховного відділу управління освіти Херсона Валентина Поздняк.

Налякані хвилею самогубств, і побоюючись втратити власних синів та доньок, батьки на форумах і в тих же соціальних мережах виступають із пропозиціями одна радикальніша за іншу. Агітують за заборону продавати в аптеках будь-які препарати неповнолітнім, за притягнення до кримінальної відповідальності авторів провокативних вкидів до Інтернету на кшталт: «А ти ризикнеш ризикнути життям?».

Однак ті ж таблетки можна не купити, а просто взяти в домашній аптечці — це ж не сейф за сімома замками. І так само неможливо «вирахувати» всіх організаторів небезпечних експериментів із не зміцнілою ще психікою дітей та підлітків. Проблема значно глибша: навчити підростаюче покоління відрізняти тих, хто хоче йому добра, від злочинних маніпуляторів. А для цього «всього лише» й треба, щоб наші хлопці та дівчата більше довіряли педагогам і батькам, аніж «порадникам» з соціальних мереж, і одноліткам. От чого конче треба добиватися суспільству та владі.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон