На Херсонщині напади отруйних павуків є, а рятівного препарату немає

На Херсонщині активізувалися каракурти. У селі Микільському Білозерського району області "чорна вдова" вночі заповзла...до ліжка місцевого жителя і вкусила його під лопатку. Бідолаха заледве оклигав у районній лікарні.

Отруйні павуки вилізли з коконів наприкінці квітня -- на початку травня, але тоді вони не були небезпечними для людей, оскільки ще не могли прокусити шкіру. Тепер вони подорослішали і становлять реальну загрозу: в області через напади каракуртів щоліта шпиталізують по кілька десятків дітей та дорослих - і місцевих, і відпочивальників.

У районах краю медики вже засвоїли методику лікування таких пацієнтів із використанням звичайних лікарських препаратів. Але якщо в людини підвищена чутливість до органічної отрути, укус "чорної вдови" може викликати анафілактичний шок і смерть - такі випадки у минулі роки бували. Зарадити може лише введення спеціальної та дуже дорогої (майже тисячі доларів за дозу) антикаракуртової сироватки, яку в Україні не виробляють зовсім.

Головний лікар обласного територіального Центру екстреної медичної допомоги Юрій Бовкун каже, що п'ять тому років на базі швидкої допомоги ще був невеличкий резерв рятівного препарату, який терміново відправляли до лікарень у разі появи постраждалих від нападів отруйних павуків. Та резерв уже давно вичерпався, а поповнювати його централізовано перестали. Втім, директор департаменту охорони здоров'я Херсонської облдержадміністрації Віктор Короленко поінформував, що заявку на сорок доз антикаракуртової сироватки до МОЗу надіслали. І відмови на неї з профільного міністерства не надходило.

Питання в тому, коли сироватка може надійти. Адже купувати її потрібно за кордоном, та ще й сертифікація в Україні забере якийсь час. А між тим, каракурти не чекатимуть, доки люди підготуються до їх сусідства. Вони вже риють свої нірки на присадибних ділянках, біля курортних пляжів, проникають до господарських будівель і навіть до людських помешкань.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон