Полювання на рятувальника

У нічному розстрілі цивільних машин біля залізничного переїзду на Херсонщині підозрюють військових ЗСУ

Молодшому сержанту стріляли навздогін

Просто серед ночі мешканців села Раденське на Херсонщині розбудили постріли з пістолета й автоматні черги, що лунали біля залізничного переїзду. Перелякані селяни кинулися дзвонити до поліції. Правоохоронці вислали до переїзду слідчо-оперативну групу.

Вона справді виявила там два розстріляні автомобілі – «Жигулі» й «Рено», а біля них купу гільз та сліди від ще одного транспорту. А незабаром приїхали і власники машин, один з яких виявився рятувальником Цюрупинського відділу Держслужби з надзвичайних ситуацій України. І от що розповів кореспонденту «ГУ» молодший сержант ДС НС Андрій Горощенко.

- Після добового чергування повертався додому у село Пролетарку. За переїздом раптом заглух мотор мого старенького ВАЗ-2106. Спробував знову його завести – не вийшло. Тому викликав на допомогу свого товариша Сергія Паламарчука. Він примчав на своєму «Рено», і ми знову й знову намагалися оживити двигун «Жигулів», але в лютий мороз це ніяк не виходило. Втомившись, сіли у машину до Сергія погрітися. Аж раптом до переїзду підлітає білий мікроавтобус «Фольксваген» із чорними військовими номерами. З нього виходить чоловік вісім чи десять у камуфляжі, від яких дуже відгонить спиртним.

Один з них – низенький – з матюками вихоплює пістолет, б'є мене по обличчю, й горлає: «П...си, документи!». Я намагаюся пояснити, що сталося. Але мене ніхто не збирається слухати. Той самий низенький військовий розбив руків'ям пістолета скло у салоні, витяг Сергія назовні, і вдарив його ногою. Тоді каже: «Біжіть до лісу». Ми побігли, і почули, як нам услід пролунали ще три пістолетні постріли. Потім почулася ще й автоматна черга. Добігли до кафе на трасі, викликали поліцію, під'їхала й машина військової служби правопорядку. Але там уже нікого не було – тільки стояли наші розстріляні вщент машини, й довкола них побачили розкидані пістолетні й автоматні гільзи, - досі не може відійти від пережитого жахіття молодший сержант Андрій Горощенко.

Андрій не може зрозуміти: чим він завинив перед своїми захисниками, котрі повелися з ним, наче із зацькованим звіром? Рятувальники завжди допомагали військовим – і з обігрівом, і з харчами. Та й батько у Андрія Горощенко – Віктор Горощенко мобілізований у «четверту хвилю» на АТО, і зараз служить водієм 93-ї окремої механізованої бригади. Виходить, над сином бійця інші бійці познущалися нізащо.

У відділенні Національної поліції Цюрупинського району Херсонщини факт розстрілу машин цивільних біля залізничного переїзду повністю підтвердили. Кажуть, нині розслідують обставини події, залучивши прокуратуру, військову службу правопорядку та працівників СБУ. Правоохоронці кажуть, що в інциденті могли брати участь військові з наметового містечка, встановленого на території колишнього полігону. Той полігон біля села Раденське давно передали у склад Національного природного парку «Олешківські піски», а тепер без дозволу дирекції парку знову перетворили на місце для навчань зі стрільбами («Голос України» про це писав).

Факт. За фактом умисного пошкодження чи знищення територій, взятих під охорону держави (стаття 252 КК України) на колишньому полігоні військова прокуратура Херсонського гарнізону вже розпочала кримінальне провадження. Воно передане для подальшого розслідування до Цюрупинського відділення ГУНП в Херсонській області.

Не перший злочин на полігоні

Що ж до перебігу згаданих вище навчань, то деякі їх нюанси дуже дивують і жителів навколишніх сіл, і правоохоронців. Селяни кажуть, що військові, котрі начебто прибули поліпшувати вишкіл, натомість закуповуються спиртним у тутешніх магазинах, часто-густо вештаються вулицями п'яні й байдикують. За що й отримали серед місцевих влучне прізвисько «махновці з полігону».

- За день до подій на переїзді у наметовому містечку п'яний мобілізований з передислокованого сюди батальйону 74-ї окремої механізованої бригади ЗСУ влаштував сварку із іншими військовослужбовцями. Одного рядового убив ударом ножа, іншого поранив у шию. Коли до містечка приїхали працівники військової прокуратури, то виявили тут величезну кількість п'яних солдатів. За цими фактами буде складено близько ста адміністративних протоколів, - коментує військовий прокурор Херсонського гарнізону Юрій Гром.

З'ясувати, на яких правових підставах бійці ЗСУ перебувають на території природного резервату, намагалися й працівники «Олешківських пісків», і Громадська рада при Херсонській облдержадміністрації. Та відповідей по суті справи від Міністерства оборони досі не отримали жодних. На територію полігону досі нікого (в тому числі й журналістів) не пускають, хоча нічого секретного там не відбувається. От і виходить, що під завісою «військової таємниці» приховують розгардіяш та криваві злочини.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон