Юрий Анисимов

Член НСЖУ, Заслуженный журналист Украины

Сьогодні ювілей відомого херсонського поліграфіста

Сьогодні ювілей відомого херсонського  поліграфіста
Більшість людей, які проходять або проїжджають повз монументальних будинків «Наддніпрянської правди» по Миколаївському шосе або міської друкарні по вулиці 40-річчя Жовтня навіть уявлення не має, що їх будівництво безпосередньо пов'язано з ім'ям відомого херсонського поліграфіста Сергія Івановича Солярчука, який в цьому році відзначає свій 80-річний ювілей.

Цю людину на Херсонщині добре знають його сучасники, як талановитого організатора та авторитетного професіонала, який вніс свій гідний вклад в розвиток поліграфії області.

За тридцять шість років праці Сергія Івановича в поліграфії на Херсонщині побудовано 7 друкарень і редакцій газет. В тому числі вищезгадані будинки «Наддніпрянської правди» та міської друкарні. Всі ці об'єкти будувалися під його безпосереднім контролем. При цьому він не рахувався ні з особистим часом, ані з власним здоров'ям.

І зараз вищезгадані приміщення використовуються за їх призначенням і успішно функціонують Пізніше під час роботи в херсонській міський друкарні за ініціативи Сергія Івановича було введено в експлуатацію дві нові чотирьох фарбових машини «Solna» шведського виробництва, що стало своєрідним проривом в друкарській справі в області.

Сергій Іванович Солярчук двічі обирався депутатом Суворовської районної ради XIX-XX скликань, був головою постійних комісій. Понад 20 років обирався членом президії обкому профспілки працівників культури. Нагороджений Почесними грамотами: Облвиконкому, Держкомвидаву, ЦК профспілки працівників культури , Почесною грамотою голови облдержадміністрації.

Автор матеріалу знає Сергія Івановича майже сорок років ( з 1976 року)., як порядну, чемну та принципову людину. Разом працювали у Комітеті в справах преси та інформації Херсонської облдержадміністрації наприкінці складних 90-х років минулого століття. І зараз підтримуємо дружні стосунки.

Юрій АНІСІМОВ
Заслужений журналіст України

Сергій Іванович Солярчук народився 15 жовтня 1935 року в селі Кружиничі Локачинського району Волинської області у багатодітній сім'ї селянина.

Після закінчення середньої школи в 1953 році поступив в геологорозвідувальний технікум міста Новочеркаськ Ростовської області. Але навчання було перервано в зв'язку з призивом до Збройних Сил, в яких він служив з 1954 до 1957 року.

Після демобілізації закінчив Львівський поліграфічний інститут. Отримав кваліфікацію інженера-механіка. Працював в обласному управлінні Луганського облвиконкому (1963 – 1966) , заступником головного механіка тонкосуконного комбінату (1966- 1973) в Луганську.

З 1973 року на Херсонщині. Працював головним інженером обласної друкарні, видавництва «Наддніпрянська правда», заступником начальника обласного управління у справах видавництв, поліграфії і книжкової торгівлі, яке пізніше було реорганізоване у Комітет у справах преси та інформації Херсонської облдержадміністрації.

Після виходу на пенсію у 1998 році продовжує працювати головним інженером ВАТ « Видавництва «Наддніпрянська правда, заступником голови правління, головним інженером.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон