Володимир Шелудько

Голова Херсонської обласної організації Партії Зелених України

Про отруєну землю Херсонщини

Про отруєну землю Херсонщини
Поки що не відомо, цікавить чи ні тема отруєної землі на Херсонщині когось з тих, у новій владі, хто має захищати її цнотливість. Всі, хто сидячи у владних крісла вважає себе відповідальним - хоча б відгукніться!

Нещодавно у херсонських ЗМІ з'явилася інформація про отруєння землі на Херсонщині. Зараз б'є на сполох вже Служба безпеки України. Але на цю біду херсонські зелені неодноразово звертали увагу херсонських посадовців ще з червня 2012 року. Що далі?

Ось текст листа - звернення ще за червень 2012 року:

Заступник голови
Херсонської обласної державної адміністрації
Мельник М.А.
Державна екологічна інспекція в Херсонській області
Головне управління агропромислового розвитку
Херсонської обласної державної адміністрації
Білозерська районна державна адміністрація
Управління ветеринарної медицини в Херсонській області
Державне управління екології та природних ресурсів
в Херсонській області
Херсонська обласна санітарно-епідеміологічна станція
Інспекція державного архітектурно - будівельного контролю
в Херсонській області
Аграрний холдинг «Авангард»


Будівництво птахокомплексу агрохолдингом Авангард в селі Східне Білозерського району супроводжується як позитивним так і негативними явищами. До позитиву безумовно треба віднести будівництво сучасного комплексу по вирощуванню м'яса птиці та виробництва яєць.

В розумінні людей це перш за все пов'язується з новими робочими місцями для місцевих мешканців. З негативу, при тому що виробничі площі працюють на повну потужність, це питання пов'язані з відсутністю у виробничому процесі гноєсховища, очисні споруди поки що в проекті. Не випадково свіжий курячий послід напряму вивозиться на розташовані поруч поля.

Негативом можна вважати і те, що існує певна закритість або утаємниченність роботи підприємства, немає з ким поспілкуватися про стан справ та висловити свої побажання, або навпаки отримати інформацію про наміри подальшого розвитку підприємства. Про все, що тут відбувається люди говорять пошепки.

Згідно діючих нормативів і правил суб'єкт господарювання повинен забезпечити, щоб запах не призводив до суттєвих незручностей за межами об'єкту або суттєвого впливу на навколишнє середовище. І в першому і в другому випадку все навпаки. Концентрація не переробленого курячого посліду супроводжується виділенням неприємного сморіду.

Більш того пташиний послід є джерелом розвитку патогенної мікрофлори. При розкладанні органічних речовин, що містяться у посліді, виділяються аміак, метан, сірководень, окис вуглецю та інші речовини. Всі ці компоненти становлять небезпеку для людини і навколишнього середовища. Велика кількість пташиного посліду спричиняє значне навантаження на атмосферу, ґрунт, поверхневі й ґрунтові води.

На полях, де вже вивезено послід йде масове розпліднення мух. Навіть за таких умов слід було б передбачити перевезення свіжого курячого посліду на транспорті обладнаному тентами та при внесенні його на поля виконувати одночасно дискування. З іншого боку, пташиний послід є одним з найкращих органічних добрив, тому що містить всі основні поживні речовини, необхідні рослинам.

Але для того, щоб він став таким, необхідно провести ряд технологічних заходів по переробці посліду в цінне органічне добриво. Курячий послід, гній і шкаралупа від курячих яєць занесені в кваліфікаційний каталог небезпечних відходів.

З огляду на реальний стан справ вважаємо що така діяльність підприємства в Східному протирічить вимогам ветеринарних і санітарно-епідеміологічних норм та правил, вимогам природоохоронного, екологічного і земельного законодавства України і може призвести до катастрофічних наслідків в регіоні.

Виходячи з викладеного вважаємо за доцільне комплексно розглянути існуючі ризики та виробити заходи по усуненню недоліків.

Голова Херсонської обласної організації
Партії Зелених України
В.Шелудько

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон