Владимир Макуха

Эксперт по вопросам ЖКХ, руководитель общественного объединения «За майбутнє Херсона»

ЖКГ – будемо реформувати, або наполегливо очікувати безкоштовного чуда?

ЖКГ – будемо реформувати, або наполегливо очікувати безкоштовного чуда?
Упродовж останнього десятиріччя проблеми, пов'язані з функціонуванням житлово-комунального комплексу, перебувають у фокусі пильної політичної уваги:Закон України «Про державну програму реформування та розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014роки» було прийнято ще у 2004 році. В подальшому до нього неодноразово вносились зміни та доповнення.

Проте суттєвих позитивних зрушень у цій сфері досі не відбулось. На минулому тижні під Київом відбулась дводенна всеукраїнська конференція «Реформування ЖКГ: від кращих практик до спільних дій». Значною частиною виступів було приділено увагу ситуації із створенням та функціонуванням ОСББ.

Виступаючи погоджувалися із важливістю ролі ОСББ в процесах реформування галузі ЖКГ, але зазначали значне гальмування процесів створення нових об'єднань співвласників та наявні факти зворотнього процесу.

Акцентування на тому, що при переході будинку в ОСББ проводиться капітальний ремонт за бюджетні кошти - було визнано хибною практикою, бо в результаті очікування мешканців на безкоштовний ремонт не виправдовуються. Більш того, обмеженість можливостей місцевих бюджетів та пов'язані з цим затримки або часткове виконання ремонтних робіт призводять до розчарувань та до ініціювання мешканцями ряду будинків ліквідації створених ОСББ. Наряду з гальмуванням процесів створення ОСББ спостерігається активізація процесів створення органів самоорганізації населення (ОСН).

Керівник проекту IFC Гжегош Гайда у своєму цікавому виступі ознайомив присутніх з позитивним досвідом Польщі у реформуванні ЖКГ. Нажаль, більшість присутніх зробило висновок, що багато речей з польського досвіду неможливо перенести в українські реалії.

Не додали оптимізму делегатам конференції і виступи заступника керівника Комітету економічних реформ при Адміністрації Президента у сфері розвитку ЖКГ України Яни Бурімовой та представника Міністерства з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіонального розвитку. Зокрема, повідомлення Яни Бурімовой, що їх комітетом підготовано зміни та доповнення до Закону України про ОСББ, серед яких є обов'язковість виконання рішень об'єднання для всіх мешканців будинку, що в купі з висловленими намаганнями цієї структури при Адміністрації Президента стимулювання ОСББ активно брати кредити – особливої підтримки у присутніх не отримало, а більш навпаки визвало певне обурення.

Свою думку, щодо, м'яко кажучи, недосконалості методи обрахування вартості тарифів на утримання багатоквартирних будинків та прибудинкових територій висловила голова комітету Верховної Ради України Олександра Кужель.

В якості ефективних кроків спрямованих на реформування відносин у житлово-комунальній галузі було відмічено опит міста Херсона. Зокрема, в якості приклада для інших регіонів, було прийнято проект рішення Херсонскької міської ради «Про затвердження Порядку здійснення членами територіальної громади міста Херсона контролю за проведенням капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків за рахунок коштів міського бюджету», який, дуже сподіваюсь, буде прийнято на черговій сесії вже 29 березня.{jcomments on}

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон