Ігор Колихаєв: Ми повинні розвивати рибну галузь на Херсонщині, а не вбивати її

Депутат Верховної Ради України від Херсонщини, заступник голови парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Ігор Колихаєв переконаний, що «реформування» в рибній галузі,яке сьогодні відбувається на Херсонщині, є антидержавницьким і може призвести до погіршення стану регіональної економіки області.

Ми звернулись до народного обранця з запитаннями з приводу ліквідації найбільшого в Україні державного підприємства по розведенню риби.

- Ігоре Вікторовичу, яким чином вам стало відомо про цю ганебну для держави подію?

На початку минулого тижня до мене звернулись представники адміністрації, профспілкового комітету, трудового колективу державної установи «Новокаховський рибоводний завод частикових риб» з проханням про допомогу. У тексті листа йшлося про раптове рішення Держрибагенства про закриття підприємства.

Наказ про припинення діяльності заводу був підписаний керівником державного органу 9 жовтня. Працівники цього підприємства є моїми виборцями, тому я не маю права залишатись осторонь і повинен зробити все можливе аби розібратись в цьому питанні.

Я вивчив ситуацію і прийшов до висновку, що рішення про ліквідацію приймалось не на підставі економічних розрахунків, або в рамках довгострокового плану розвитку, а можливо, навіть, в чиїхось особистих інтересах. Адже на сьогодні не існує жодного аналітичного документу, який би доводив економічну доцільність закриття юридичної установи «Новокаховський рибоводний завод частикових риб».

Підприємство досить ефективно веде свою господарсько-фінансову діяльність. Завод не має кредиторської заборгованості, податки сплачуються вчасно, заробітну плату люди отримують день в день. Що стосується виконання державного замовлення по вирощуванню малька риби, то тут теж всі зобов'язання виконуються.

- Які дії ви вжили для надання допомоги підприємству як народний депутат?

Я підготував і направив заяви Прем'єр-міністру України, Генеральному прокурору, міністру МВС, директорам ДБР и НАБУ. Я вважаю, що ми не маємо права безпідставно закривати, або навіть зупиняти працюючі підприємства будь-якої форми власності. А в даному випадку мова взагалі йде про завод, який забезпечує продовольчу безпеку держави, адже риба - це один з найдешевших продуктів харчування, з точки зору витрат на виробництво.

Крім цього, перед працівниками підприємства стоїть завдання захисту екології водойм України. Багатокаскадність Дніпра, через велику кількість ГЕС, побудованих на річці, сприяє масовому розвитку синьо-зелених водоростей, що забруднює головну водну артерію України. Та риба, яку вирощують на новокаховському заводі, очищує водойми. Це найбільш дієвий і екологічно безпечний спосіб у порівнянні з хімічними.

- Місяць тому ви були на заводі разом з головою Херсонської ОГА Юрієм Гусєвим і тоді було прийняте рішення сприяти розвитку рибної галузі на Херсонщині?

Саме так. Ми тоді відвідали підприємство, подивились технологічні процеси, оглянули матеріальну базу заводу, поспілкувались з працівниками. Резюмуючи побачене, я вніс пропозицію створити асоціацію профільних підприємств для спільного вирішення проблемних питань галузі.

Юрій Гусєв підтримав мене і пообіцяв всіляко допомагати підприємству. Минулого тижня ми побачили «підтримку», яка вилилась у ліквідацію потужного працюючого заводу.

Вчора з'явився нарешті коментар голови ХОГА, в якому він заявив про свою позицію і виступив на захист збереження заводу. Будемо сподіватись на те, що моя робота протягом минулого тижня і участь очільника ХОДА, який підключився вчора, матимуть позитивні результати.

В цій справі мене більш за все обурив не сам факт організаційного рішення, прийнятого Агентством, а відсутність економічного аналізу і аргументованих причин ліквідації. Я не отримав на свої запити жодного зрозумілого пояснення щодо того, звідки народилась така ідея і головне в кого.

- Які ще інструменти впливу є у вашому арсеналі, як народного депутата?

Окрім поданих мною звернень до перерахованих вище інстанцій, я спрямував лист до Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, в якому попросив вивчити питання щодо обґрунтованості рішення про припинення державної установи «Новокаховський рибоводний завод частикових риб».

Крім того, для більш ретельного вивчення порушеного питання я запропонував створити при Комітеті робочу групу з числа його членів, членів Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, представників Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Державного агентства рибного господарства України та інших міністерств і відомств, до повноважень яких належить викладене.

- Якою ви бачите перспективу для подібних бюджетних установ?

Держава Україна стрімко змінюється. Ми повинні все рахувати, кожен крок треба вимірювати економічною доцільністю. Для новокаховського заводу, я, наприклад, бачу можливість перестати бути «тягарем» для державного бюджету, адже підприємство працює виключно за бюджетні кошти і не є прибутковим, через внесення змін в законодавство.

На мій погляд треба реформувати галузь, але перед тим як починати реформи, ми повинні розуміти, що ми хочемо змінити і спробувати поглянути на проблему с точки зору глобальних процесів.

Можливо треба передбачити переведення подібних підприємств на госпрозрахунок и вирощувати рибу, яка користується попитом за кордоном. Ми можемо запропонувати ринку щуку, судака, коропа, товстолоба, білого амура. Ми повинні розвивати рибну галузь, а не вбивати її, - переконаний народний депутат України Ігор КОЛИХАЄВ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон