Костянтинівська ОТГ на Херсонщині: маленька громада з великими амбіціями

Процес децентралізації, який стартував в Україні у 2014 році, передбачає передачу повноважень та фінансів від державної влади органам місцевого самоврядування.

За задумом, люди самі обиратимуть пріоритети та самі вирішуватимуть на що в першу чергу спрямовувати власні кошти: на ремонт доріг чи на облаштування вуличного освітлення, на реконструкцію будинку культури чи на відновлення харчоблоку в шкільній їдальні... Проблем за 20 років накопичилось занадто багато, а от з коштами увесь цей час було плачевно.

Про колосальний успіх Музиківської, Кочубеєвської, Тавричанської та Великокопанівської ОТГ вже всі чули. Вони в прямому значенні цього слова стали показовими. Та чи вдалося всім херсонським громадам стати заможними чи хоча б утриматись на плаву? Особливо це стосується віддалених від обласного центру ОТГ.

Костянтинівська ОТГ (вже колишнього Горностаївського району) розташована на відстані близько 150 км від обласного центру. На території ОТГ немає великих промислових об'єктів, окрім Братолюбівського елеватору (філії Державної продовольчо-зернової корпорації України – далі ДПЗКУ). Але є багато родючої землі та один із «рукавів» Каховського каналу (центрального зрошувального і головного магістрального каналу півдня України). Тож, основний бюджетонаповнювач – орендна плата за землю.

Костянтинівська ОТГ об'єднує чотири сільські ради з 9 населеними пунктами: села Антонівка, Братолюбівка, Дубівка, Запорізьке, Зірка, Костянтинівка, Миколаївка, Старолук'янівка, Червона Поляна. На території громади функціонує 3 старостинські округи: Антонівський, Дубівський та Червонополянський. І хоч кількість населення тут невелика (станом на 01.01.2018 на території громади проживає 3890 осіб), але загальна площа території – 2598,19 квадратних кілометрів.

На території громади функціонують: одинопорний навчальний заклад повної загальної середньої освіти, два заклади повної загальної середньої освіти, два заклади дошкільної освіти, два навчально-виховні комплекси, терапевтичне відділення №2 Горностаївської ПМСД, дві амбулаторії та шість ФП.

Ефективна співпраця влади з бізнесом

Розуміючи, що добробут громади напряму залежить від розвитку бізнесу на її території, голова ОТГ Олексій Кільдеров на початку своєї каденції налагодив тісну взаємодію з фермерськими господарствами. Завдяки цьому в 2019 році бюджет ОТГ виріс вдвічі – понад 19 млн грн, тоді як у 2017 році складав трохи більше 9 млн грн.

За рахунок отриманої субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури в ОТГ було придбано спецтехніки для комунального господарства «Пролісок» на 2,1 млн грн: екскаватор-навантажувач, трактор МТЗ, причеп, грейфер, подрібнювач гілок, косарку та маленький ківш.

А в цьому році в рамках реалізації проєкту USAID «Програма підтримки аграрного і сільського розвитку» заплановано придбання сівалки, ємкості для підвозу води, культиватора та прес-підбирача, що дозволить ОТГ надавати місцевим підприємцям базову підтримку в їх фермерській діяльності. Загальна вартість проекту «Агросільрозвиток» – 825,5 тис. грн, при цьому 240,0 тис. грн – співфінансування з місцевого бюджету при підтримці п'яти місцевих фермерських господарств та підприємства з іноземними інвестиціями ПрАТ «ФрідомФарм Інтернешнл».

Бере участь Костянтинівська ОТГ і в проекті «Е-рішення для громад», який реалізується Центром розвитку інновацій за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Завдяки цьому в найближчий час ОТГ отримає ІТ-інструменти для ефективного управління, що дозволить вирішити проблему доступності та надання адмінпослуг жителям громади, підвищення інвестиційного клімату та залучення інвестицій.

Цей проект є і хорошою базою для створення та функціонування ЦНАПу в майбутньому. До речі, у приміщенні, яке обрано для центру надання адмінпослуг, уже повним ходом ідуть ремонтні роботи.

Перемоги ОТГ в державних та міжнародних проектах стали натхненням, аби запровадити подібні заходи і на місцях. Тож, навесні 2019 року вперше було проведено конкурс проектівмісцевого розвитку «Громадський бюджет». Як виявилось, громада має достатньо активних жителів – а відтак і чимало проектних ідей: від облаштування дитячого майданчика до створення системи відеонагляду, як запоруки безпеки.

Переможцями обрано 7 проектів, які відповідають Стратегічному плану розвитку Костянтинівської сільської об'єднаної територіальної громади до 2022 року та набрали найбільшу кількість балів від комісії. Вже до кінця цього року вони будуть втіленні в життя. А мешканці з ентузіазмом чекають на другий конкурс, який відбудеться вже в наступному 2020 році.

Освіта за «новою українською школою»

Костянтинівська ОТГ – активний учасник багатьох проєктів. Проте, перший крок було зроблено в галузі освіти.

Вперше за всю історію існування Костянтинівський опорний навчальний заклад повної загальної середньої освіти увійшов до 100 пілотних шкіл державного проєкту «Нова українська школа».

На сьогодні інноваційними системами навчання та сучасними меблями зі стильним дизайном та з екологічно чистих матеріалів вже облаштовані початкові класи. Інтерактивна дошка, проектор, фабрика друку, станція для ламінування – тепер для сільських дітей не новинка, а традиційні засоби навчання!

Виграв навчальний заклад і грант з енергозбереження. Протягом минулого року в Костянтинівській школі замінено покриття даху, в тому числі водостічну систему, утеплено та пофарбовано у яскраві кольори фасад, встановлено теплоізолюючі вхідні двері. Пройти повз навчальний заклад, щоб не зупинитись і не помилуватись, неможливо! Школа радує око місцевих жителів, дітей і гостей села.

Не оминули нововведення і учнів середньої та старшої шкіл. Вони навчаються у спеціально облаштованих класах з таких дисциплін, як біологія, географія, фізика, також є в школі два комп'ютерні класи зі встановленим сучасним програмним забезпеченням та виходом в Internet.

Осучаснення навчального закладу продовжується і сьогодні. Кардинальні зміни проходять у їдальні: від ремонтних робіт до облаштування сучасним енергозберігаючим обладнанням, що дасть можливість забезпечити збалансованим харчуванням, яке відповідатиме європейським стандартам, усіх учасників навчально-виховного процесу. У відповідність до міжнародних стандартів приводять і внутрішні санітарні вузли.

Ремонти проведено іще в чотирьох школах та в трьох дитячих садочках, але вже за рахунок бюджету ОТГ. Іще в одній школі – Дубівський заклад повної загальної середньої освіти – у цьому році має відбутись капітальний ремонт будівлі за рахунок 50-відсоткового співфінансування з обласного бюджету в рамках ІІ обласного конкурсу проєктів розвитку територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області.

Оскільки кількість школярів на території ОТГ не така вже й велика, то відбулось укрупнення класів та закриття декількох початкових шкіл. Зважаючи на це, керівництво громади організувало для учнів підвіз. В ОТГ є два шкільні автобуси, які здійснюють щоденний підвіз та розвіз дітей до школи та дитячих садочків. В планах є придбання іще одного автотранспортного засобу, аби зекономити дитячий час, який витрачається на дорогу.

Попіклувались місцеві депутати і про якісне харчування дітей. Завдяки відповідному рішенню сесії школярів 1-4 класів всіх закладів освіти забезпечено безкоштовним гарячим харчуванням.

Аби дітям було де гратись в позашкільний час та вести активний і здоровий спосіб життя, в паркових зонах п'яти сіл облаштовані спортивні майданчики з вуличними тренажерами, а у двох сільських клубах проведено капітальні ремонти.

eHealth в сільських амбулаторіях

Система охорони здоров'я в громаді створена таким чином, аби кожен житель міг без проблем отримати необхідний пакет медичної допомоги. Проте, роботи в цьому напрямку ще багато, особливо в світлі нинішньої медичної реформи.

Загалом на території Костянтинівської ОТГ створено дві амбулаторії та шість фельдшерських пунктів. Також в с.Червона Поляна знаходиться терапевтичне відділення №2 Горностаївської ПМСД, утримання якого по спільній домовленості лягло на плечі Горностаївської ОТГ, а на забезпечення медпослугами жителів Костянтинівської ОТГ перераховуються кошти з її ж бюджету.

У травні 2019 року в рамках нанореформи лікарня зазначала чуттєвих змін: скорочено кадровий персонал терапевтичного відділення №2, який залишили на другому поверсі, а на першому створили амбулаторію загальної практики сімейної медицини у складі головного лікаря, трьох медичних сестер (одна з яких – дитяча), спеціаліста молодшого медперсоналу та водія швидкої. Окрім цього, в амбулаторії ЗПСМ є стоматолог з «золотими» руками (так кажуть місцеві жителі).

У 2120 селян заключенні декларації з сімейним лікарем, а комп'ютери лікарень підключено до eHealth (електронної системи охорони здоров'я).

За час існування ОТГ значно покращилися умови та і саме обслуговування у центрах первинної медико-санітарної допомоги. Проведено капітальний ремонт будівель ФП, закуплено нові меблі.

В цьому році, як і в минулому, ОТГ долучилися до проєкту «Якісна діагностика вдома», яка має на меті вчасно виявляти онкозахворювання, а також до програми «Добре бачу», в рамках якої всі бажаючі мали змогу перевірити свій зір та отримати цінні консультації лікаря-окуліста щодо його покращення.

Тримають на контролі місцеві медпрацівники і проблему туберкульозу. Щороку всі жителі ОТГ проходять безкоштовну перевірку на пересувному цифровому флюорографі. Осіб, в яких виявлено збудники хвороби, відправляють на лікування та профілактику в спецзаклади.

Окрім цього, в рамках передвиборчої програми одного із кандидатів в нардепи селяни мали змогу на місці безкоштовно пройти обстеження та проконсультуватися у високопрофесійного кардіолога та невропатолога.

Пріоритети та правильні фокуси

Відразу після об'єднання керівництво ОТГ поставило своїм пріоритетним завданням – налагодження регулярного та безперебійного водопостачання. Зокрема, на проблемних ділянках (трьох вулицях у Костянтинівці та двох вулицях у Червоній Поляні) прокладено нову водопровідну мережу. Аби не завдавати людям незручностей, нові пластикові труби прокладали поряд зі старими металевими, зруйнованими корозією. А коли роботи в траншеях завершилися, нову систему водопостачання підключили до водогінної системи.

Питна вода в ОТГ не така вже і дешева, і подається декілька годин на день, аби вберегти насоси та стару систему від перегрівання, адже воду качають з глибини майже 100 метрів. Є декілька сіл, де відсутня питна вода, лише технічна, але і її також подають по дві години в день. Та і з такою були проблеми...

У селі Миколаївка вичерпувалися запаси Н2О. Тому із бюджету ОТГ було виділено кошти на буріння нової свердловини. Вода, на жаль, не краще тієї, що була, але тепер хоч з крану тече без намулу та і напір води значно кращий (в обідній час люди без проблем можуть напоїти вимучену спекою худобу).

Робота в цьому напрямку продовжується. В перспективі – покращення водопостачання і в інших населених пунктах (відремонтувати дві свердловини, частково замінити водопровідну мережу).

Спробували депутати частково вирішити і проблему з дорогами. Виділили на проведення ямкового поточного ремонту в трьох населених пунктах та ремонт ділянки в 2,2 км, що веде до лікарні, 760 тис. грн. На жаль, вантажівки швидко знову її розбили вщент, адже через декілька населених пунктів ОТГ проходить дорога до елеватору (філії ДПЗКУ).

Попрацювало керівництво ОТГ і над відновленням на сільських вуличках освітлення в нічний час. Уже проведено реконструкцію освітлення в селі Костянтинівка та збільшено кількість світлоточок в інших 3 населених пунктах ОТГ на загальну суму 1,1 млн грн. В найближчий час вуличні ліхтарі зі світлодіодними лампами засяють в іще двох населених пунктах – Миколаївці та Братолюбівці.

Ще є багато над чим працювати, але керівництво ОТГ намагається не відставати від світових тенденцій та покроково приводить своє господарство у відповідність до європейських стандартів, а людей до кращого життя! Тож, як бачимо, навіть такі маленькі ОТГ мають право на життя та повноцінний розвиток! Головне – обрати правильний курс та правильного керманича!

Олена КОВТУН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон