Андрій Євстратов: Для Генічеського району модель децентралізації "громада-район" є оптимальною

Минулого тижня відбулася 53-я сесія Генічеської райради VII скликання. Прокоментувати питання, які розглядали на сесії, а також розказати про своє бачення розвитку регіону,в медіа-центр "IPC-Генічеськ" запросили голову Геничеської районної ради Андрія Євстратова:

- Андрій Олександрович, розкажіть детальніше про питання які були розглянуті на сесії районної ради, яких тем вони торкалися?

Ми розглянули важливі питання для життя громади Генічеського району, сесія пройшла, як завжди, конструктивно. Я вдячний нашим депутатам, що сесійні засідання проходять конструктивно і оперативно - ми активно працюємо в комісіях до сесії, обговорюємо проблемні питання, буває дуже емоційно і дискусійно, однак на сесіях усе проходить нормально.

На минулій сесії також - ми внесли зміни до програми розвитку освіти Генічеського району, цим питанням відрегулювали заходи, які треба профінансувати ще в цьому році, і щодо підготовки до опалювального сезону, і щодо методичного забезпечення. Перевірили стан готовності наших навчально-виховних, спортивних закладів до нового навчального року, вирішили окремі організаційні та кадрові питання.

Внесли зміни до програми підтримки нашої центральної районної лікарні, як некомерційного комунального підприємства - зокрема, фінансування придбання комплексу програм для того, щоб те комп'ютерне обладнання, яке ми раніше придбали, ми могли забезпечити ліцензованими програмами, що дозволять їм з першого січня 2020 року перейти на прямі взаємовідносини, договірні з Національною службою здоров'я. Це є обов'язковою умовою для того, щоб завершити реформування другої ланки сфери охорони здоров'я.

Ми сподіваємося, що завдяки цим заходам, покращаться умови роботи лікарів і зростатимуть заробітні плати в центральній районній лікарні, як зараз це відбувається в первинній ланці з медико-санітарної допомоги, де заробітні плати сімейних лікарів, у порівнянні з минулими періодами, зросли у два рази і тут ми бачимо позитивні зрушення у цьому напрямку.

Тримаємо на контролі проблемні питання медичної галузі щодо кадрового забезпечення Центру первинного медико-санітарної допомоги, якому не вистачає лікарів. Близько 5 тисяч людей нашого району ще не підписали декларації зі своїм сімейним лікарем, але ми це питання вирішуємо. Як і питання придбання житла для молодих спеціалістів - лікарів.

Почали наводити порядок у господарських взаємовідносинах з орендарями земель району, стосовно використання зрошувальної інженерної інфраструктури. Ось, наприклад, по Чонгарській інфраструктурі були прийняті рішення щодо запуску механізму передачі у платне користування внутрішніх сільських систем зрошення, які знаходяться у спільній комунальній власності громади. Це і бюджет поповнить і дасть змогу в законному полі використовувати цю, зрошувальну інфраструктуру.

Подивимося, як ми відпрацюємо це питання по Чонгару і аналогічну роботу будемо інтегрувати в інші громади.

Павлівка на черзі - будемо обговорювати та приймати відповідні рішення, але там внутрішня система зрошення знаходиться у власності безпосередньо сільської ради і вони самі будуть примати рішення, за основу візьмуть напрацювання, які вже затвердили на районній сесії.

- Чи готовий Генічеськ та Генічеській район до створення Нової української школи (НУШ) і, якщо готові, то наскільки?

Ця реформа впроваджується вже другий рік і ми виконуємо умови, які затверджені Міністерством освіти. Багато чого ще необхідно зробити - треба завершити процес придбання меблів, методичного матеріалу та облаштування приміщень для початкових класів, щоб вони повністю переходили на нову систему освіти яка передбачена програмою НУШ.

Скажу чесно, що поки що не всі наші школи забезпечені меблями та необхідним інвентарем, однак ми постійно рухаємось в напрямку забезпечення потрібним обладнанням і матеріалами.

- А чи у повному обсязі фінансуються навчальні заклади в рамках підготовки до опалювального сезону?

На сьогоднішній день наші дошкільні та загальноосвітні заклади у повному обсязі забезпечені фінансовими ресурсами до кінця 2019 року - і на заробітну плату, і на заходи, які передбачені в наших планах до опалювального періоду.

Я скажу, що за 3 роки нашої попередньої роботи ми практично в усіх учбових закладах, загальноосвітніх школах модернізували систему опалення - як сучасним котельним обладнанням, так і в багатьох школах провели капітальний ремонт внутрішніх систем опалення. Результат досить серйозний - ми на порядок зменшили витрати пального на опалення.

Однак ми цю роботу продовжуємо в Новій Григорівці - в цьому році вже повинні зробити ремонт внутрішньої системи опалення, також до опалювального періоду ми плануємо зробити ремонт котельні - кошти передбачені, виділені. В Плавській школі завершується проектування, найближчим часом ми приступимо до реалізації планових робіт, тому там буде все вчасно зроблено.

- Що скажете з приводу децентралізації?

Ще раз запевню, що Генічеська районна рада підтримує той перспективний план що був затверджений Херсонською обласною радою ще у 2014 році: одна громада-район на сьогоднішній день є оптимальною для нашої території. Вона дозволить встановити процес керованості, збалансує фінансовий ресурс, який буде оптимальним для функціонування закладів на території району, забезпечить доступ всіх ресурсів до всіх мешканців Генічеського району.

Це позитивно вплине на культуру та релігію, на традиції, які є у нашому регіоні, тому ми вважаємо що саме така модель є найефективнішою, саме вона дозволить уникнути негативної практики, яка склалась по деяких інших районах області, де нові процеси призвели до втрати медичних, культурних та навчальних закладів на вторинному рівні.

Наприклад, охорона здоров'я на первинному рівні - практично кожна громада не розуміє важливості спільного утримання центральних районних лікарень, які надають послуги в тому числі і мешканцям ОТГ, які вже на цій території функціонують. Це насамперед дуже величезна проблема по Чаплинці, на початок 2019 року не вистачало близько 2 мільйонів гривень на функціонування центральної районної лікарні...

- Скажіть будь-ласка в районі існує проблема с питною водою?

Це питання відноситься до сфери житлово-комунальних послуг, повноваження яких знаходиться у відповідальності сільських, селищних голів рад, виконавчих комітетів міської ради та міського голови.

Скажу що це не тільки проблема Генічеського району, це взагалі проблема державного рівня і її так просто не вирішити. Ми знаємо шляхи її розв'язання, вони зрозумілі і треба займатися модернізацією цієї сфери - водопровідно-каналізаційного господарства взагалі.

Централізоване водовідведення в нас в районі є лише частковим, Арабатська стрілка - "на вигребах"... тому що все йде у водні горизонти, які забруднюються. Треба встановлювати обладнання з очищення води, технічні водогони, які дадуть змогу більш бережно відноситись до горизонтів питного водопостачання.

А кількість коштів, які надходять до комунальних підприємств значно зменшилась, тому зростає дефіцит цих коштів. Практично всі підприємства комунального водопостачання та водовідведення сіли на "дотаційну голку" з місцевих бюджетів, тобто замість того щоб проводити модернізацію водопостачання, місцеві ради вимушені покривати дефіцит коштів своїх підприємств, щоб взагалі зберегти водопостачання населенню.

Треба в програмах розвитку житлово-комунального господарства окремо виділяти кошти для галузі водопостачання і водовідведення, розробляти проектно-кошторисну документацію, робити капітальний ремонт і заміну систем водопостачання, модернізувати свердловини і рухатися вперед - це величезні кошти, яких в наших громадах точно немає. Будемо сподіватися, що все таки на державному рівні із залученням коштів з державного бюджету будуть працювати такі ефективні програми, які дозволять модернізувати водне господарство.

- Володієте інформацією з приводу сміттєвого полігону, в якому стані він знаходиться і що робити на покращення екологічної ситуації?

Полігон твердих побутових відходів відноситься до об'єктів міської санітарної інфраструктури. Я не кажу вже про технологію захоронення побутових відходів, оскільки не знаю як керівництво міста збирається виходити з цієї ситуації...

Особисто я звертався до міського голови Генічеська з цим питанням, що все-таки треба розробити програму реформування житлово-комунального господарства, в яку включити підрозділи із водопостачання і водовідведення, з утилізації твердих побутових відходів. Районна рада готова розглянути ці проекти, в тому числі і на умовах співфінансування їх реалізації...

- На Вашу думку, які найкращі перспективні напрямки для розвитку Генічеського району?

Основою розвитку району є економічне зростання. Без нормальної активної економічної діяльності неможливо планувати розвиток міста, району, я вже не кажу про стратегічний напрямок розвитку нашого регіону.

На сьогодні, як приклад, локомотивом розвитку економіки всього Генічеського району міг би бути проект Володимира Козявкіна "Міжнародна клініка відновного лікування", про який багато говорили, але він стоїть "заморожений"... Можливо новій владі, за підтримки Президента і Парламенту, Кабінету міністрів все-таки вдасться повернутися до розвитку туристичної галузі, яка може стати локомотивом розвитку нашого району в тому числі "запустити" і цей проект кластерного типу. А він передбачає в своїй структурі і фінансові інвестиції в інфраструктуру відпочинку і оздоровчий напрямок.

Основні галузі, які ми можемо успішно розвивати, це оздоровчий туризм і сільське господарство - відновлення зрошувального землеробства, розвиток переробки аграрної продукції. Коли будуть будуватися переробні підприємства в аграрних господарствах, будуть з'являтися нові робочі місця, надходження до бюджету будуть збільшуватися і місцеві органи влади будуть мати змогу розвивати соціальну сферу, люди матимуть кошти, паралельно буде розвиватися сервісна сфера, торгівля та інше...

За матеріалами IPC-Генічеськ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон