Олександр Співаковський: Настав час наводити лад у власному домі

Розвиток територій уже давно не визначається родючими землями чи вдалим географічним розташування.

Визначальним фактором розвитку у сучасному світі стає людський капітал. Тому там, де створять кращі можливості для життя людини, для її самореалізації, там і буде успіх.

Херсонщина десятиліттями була «донором» інтелекту і робочих рук для інших регіонів. Сьогодні «нашого цвіту по всьому світу», натомість у самих вже критично не вистачає кваліфікованих фахівців майже в усіх сферах.

А найгостріший дефіцит відчувається в освіті та медицині: наразі області не вистачає понад 1,7 тис вчителів та близько 1,8 тис медичних працівників.

Варто зазначити, що з подібними викликами стикнулися сьогодні більшість регіонів України (за виключенням, можливо, великих міст). Але саме наша область першою в Україні почала напрацьовувати власну стратегію розвитку людського капіталу на перспективу.

Рушієм цього процесу став народний депутат України Олександр Співаковський, він першим привернув увагу обласної влади до необхідності пошуку можливостей протистояти цим згубним процесам, поки ще не пізно.

"Трудова і освітня міграція існували завжди, - говорить нардеп. - Адже будь-яка людина завжди шукає, де краще. Але коли 70% наших випускників одразу після закінчення школи виїжджають за межі області у пошуках кращої долі, це вже не є нормальним. Адже під загрозу ставиться весь подальший економічний, соціальний і культурний розвиток нашого краю. Єдиний вихід - створювати кращі умови для життя і самореалізації тут, щоб молодь побачила для себе перспективу.

Регіональна Програма підтримки і розвитку людського капіталу, яку Херсонщина почала втілювати два роки тому, унікальна і поки що єдина в Україні. Завдяки їй місцеві громади отримали можливість через співфінансування з обласним і районними бюджетами замовляти для себе підготовку саме тих фахівців, яких вони потребують для розвитку. А молоді Програма відкрила доступ до вищої освіти з гарантією отримання першого робочого місця".

Програма розрахована на 2017-2023 роки, тому про результат говорити зарано. Але навіть проміжні підсумки показують: рух відбувається у правильному напрямку. У громадах, які з самого початку включилися в проект, уже працюють перші «випускники» цієї програми. Так, Віктор Зосименко викладає зараз хімію у рідній Улянівській школі Скадовського району. За цією програмою він здобував у ХДУ ступінь магістра.

За даними обласного департаменту освіти та науки, у вишах регіону за цією Програмою навчаються вже понад тисяча студентів. А в наступному навчальному році, кількість їх може зрости ще суттєвіше. Адже громади вже відчули переваги, які дає їм програма, дозволяючи самостійно формувати власний людський капітал.

Наприклад, Асканійська територіальна громада цього року навчатиме за Програмою вже 4 своїх випускників. Двоє вчитимуться на медиків, решта - на вчителя і програміста. І в разі потреби місцева влада готова забезпечувати їх і житлом, і мінімальними соціальними стандартами. «Ми ж розуміємо: як би не було у нас гарно, ніхто з Києва не приїде до нас працювати, тож маємо самі подбати про свої кадри», - розповіла начальник відділу освіти РДА Ірина Цой.

Дія Програми поширюється поки що виключно на підготовку фахівців за найбільш дефіцитними для Херсонщини спеціальностями. Насамперед, це педагоги, медики, аграрії, працівники сфери культури, спорту тощо. В програмі активно задіяні провідні херсонські виші - ХДУ, ХДАУ, ХНТУ та ХДМА. І, за словами голови ради ректорів області, ректора ХНТУ Юрія Бардачова, регіональне замовлення дало місцевим університетам новий імпульс для розвитку.

Поштовх до нового життя дала Програма і учасникам АТО, яких розробники виділили в окрему пільгову категорію. І зараз в херсонських вишах безкоштовно навчаються близько 200 хлопців, які прийшли з війни.

За словами одного з них, Віктора Олексеєнко, участь у Програмі дає можливість швидше адаптуватися до мирного життя: «Коли людина знаходиться на війні або якось по-іншому віддає свій борг державі, вона мріє про краще майбутнє. Приходиш додому і ось, будь ласка, перед тобою краще майбутнє - можливість навчатися, можливість отримати спеціальність і підвищити свій рівень життя. А також — можливість впливати на процеси, які відбуваються в Україні». Вже другий рік Віктор освоює спеціальність «Харчові технології» у ХДАУ.

До реалізації Програми розвитку людського капіталу долучилося вже всі райони області та більшість об'єднаних територіальних громад. За той невеликий проміжок часу, що діє Програма, відтік молоді за межі регіону вдалося скоротити на 8%.

"Можливо, не так уже й багато, але процес вже зрушив з місця, - говорить народний депутат України Олександр Співаковський. - Та найбільше мене тішить те, що Програма дала можливість місцевій владі і громадам відчути свою відповідальність за розвиток територій. Прийшло розуміння того, що вкладаючи в людину, ми інвестуємо в майбутнє своїх громад, в майбутнє країни. Адже велику додану вартість створює саме людина. Через освіту, через знання людина знаходить технології, а далі вже працює економіка. Програма розвитку людського капіталу, яку ми прийняли, - це дієвий інструмент, щоб залишати здібну молодь в регіоні і розвивати свій край.

Довгострокова стратегія розвитку людського капіталу конче потрібна всій Україні. І саме цим він планує займатися у новому парламенті в разі своєї перемоги. Досить бути донорами інтелекту і робочих рук для інших, вважає він. Прийшов час наводити лад у власному домі", - переконаний Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ - кандидат у депутати Верховної Ради України по 182-му виборчому округу

P.S. Відомі херсонці про кандидата:

Юрій Бардачов, ректор Херсонського національного технічного університету:

Нові умови прийому до вишів, за так званим загальноукраїнським конкурсом, суттєво обмежили обсяг держзамовлення у регіональних університетах, фактично поставивши їх на межу виживання. Програма підтримки і розвитку людського капіталу, яку ініціював Олександр Співаковський, дала херсонських університетам новий імпульс розвитку. За час роботи в парламенті Олександр Співаковський показав себе ефективним народним депутатом. Він гідно представляє інтереси і рідного Херсону, і сфери освіти. Тому ми знову підтримаємо саме його кандидатуру.

Алла Малицька, головна лікарка Херсонської міської клінічної лікарні ім. Є. Є. Карабелеша:

Протягом усього періоду, скільки Олександр Володимирович був народним депутатом, колектив нашої лікарні відчував його підтримку в усьому. Він результативний депутат. У 2018 році завдяки його зусиллям ми придбали сучасне обладнання у відділення загальної хірургії. На зустрічі нашого колективу з ним прозвучала дуже правильна думка про те, що в народні депутати мають іти лише ті люди, які готові до цього. Ті, хто, перш за все, мають відповідний життєвий досвід, освічені і ерудовані. Олександр Володимирович найкраще відповідає усім цим критеріям.

Світлана Микитюк, директорка Херсонського НВК № 56:

У Олександра Володимировича слова ніколи не розходяться з ділом. Якщо він сказав, то зробить. Він уміє надихати на нові проекти. Завжди прислухається до думок колег. Коли приймали базовий Закон «Про освіту», в ньому були враховані усі пропозиції, які ми подавали. Співаковський ініціював обласну Програму підтримки і розвитку людського капіталу. Як керівник я щиро підтримує цю Програму, оскільки зацікавлена в тому, аби в школи приходила працювати молодь. Він абсолютно правильно каже: якщо не будемо вкладати в молодь, в її розвиток, тут буде пустеля. Вся його діяльність спрямована на те, що вигравала саме Херсонщина.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон