Олександр Співаковський: Мені не соромно за свою роботу в парламенті

Сьогодні, 13 червня, під час брифінгу для херсонських медіа, народний депутат України VIII скликання,очільник Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Олександр Співаковський звітував про результати роботи у парламенті за 4,5 роки, дав оцінку тому, що було зроблено:

В інтересах херсонців

Майже за п'ять років депутатської діяльності на 182-й виборчий округ вдалося додатково залучити рекордну суму державних інвестицій – понад 150 млн. гривень (80 млн. грн надійшли через ДФРР, більше 60 млн. - соц.-економ., ще майже 10 млн. залучені через МОН України).

У повному обсязі ці ресурси були спрямовані на важливі інфраструктурні та соціальні об'єкти Херсона:

- придбання сучасного медичного обладнання для онкодиспансеру та міської клінічної лікарні ім. Є.Карабелеша;

- додаткове фінансування будівництва мостопереходу

- модернізацію Херсонського аеропорту

- реконструкцію стадіону ДЮСША "Освіта" та обласного Палацу молоді

- реставрацію фасаду Херсонського обласного краєзнавчого музею

- будівництво басейну для студентів та всіх мешканців міста

- ремонт котельної в обласній дитячій бібліотеці ім.Дніпрової Чайки

- обладнання медичного Центру ХДУ

- будівництво спортмайданчиків у ЗОШ №18 та садку №33

- капремонт водопроводу у пров. Янтарний.

Завдяки державному фінансуванню були утеплені будівлі ФТЛ та 4 дитсадків (№№4, 8, 33, 75), здійснено реставрацію навчального корпусу Школи гуманітарної праці, а в НВК №56 побудовано котельну та відремонтовано дах.

П'ять дитячих садочків і п'ять шкіл вже отримали сучасні мультимедійні освітні системи для розвитку і навчання. До нового навчального року ноутбуки, принтери, звукопідсилювальну апаратуру та мультимедійні дошки отримають ще 14 дитсадків та 17 шкіл міста, а також - Таврійський ліцей мистецтв, міжшкільний НВК, Академічний ліцей ім. О.Мішукова, Палац дитячої та юнацької творчості та Центр позашкільної освіти.

Через профільне міністерство також надходили додаткові цільові кошти на розвиток інфраструктури провідних херсонських університетів — ХДАУ (нова котельна), ХНТУ (ремонт системи опалення) та ХДУ (ремонт спортзали).

З січня 2015 року у Херсоні працює громадська приймальня народного депутата (вул. Перекопська, 39-а). За цей період було проведено 203 прийоми громадян. До приймальні надійшло близько 3700 письмових звернень, понад 7000 херсонців отримали допомогу.

Для вирішення проблем виборців до органів виконавчої влади різних рівнів подано понад 3000 депутатських запитів та звернень. Звернення від громадян приймались як через громадську приймальню, так і через онлайн-приймальню у соціальній мережі Фейсбук (https://www.facebook.com/groups/1606246952963067/) та Портал державних послуг i-Gov (https://igov.gov.ua/).

За результатами депутатського реагування на скарги та звернення громадян вдалося, наприклад, вирішити проблему освітлення провулку Донський та дитячого майданчика у сквері Монастирська Слобода, домогтися проведення ремонтних робіт у багатоквартирних будинках, санітарної обрізки дерев на вулицях Херсона, закриття люків тощо.

Завдяки особистому втручанню О.Співаковського усунено бюрократичні перепони при розмитненні сучасного обладнання для Херсонського гідрометеорологічного технікуму, а багатьом херсонцям перераховано пенсії, призначено субсидії та інші соціальні виплати та пільги.

Для розвитку людського капіталу

За ініціативи О.Співаковського в Херсонській області втілюється унікальна Програма підтримки і розвитку людського капіталу. За регіональним замовленням у херсонських вишах зараз навчаються понад 1 тис студентів, які після закінчення навчання працюватимуть на благо своїх громад.

За сприяння О.Співаковського у ХДУ відкрито медичний факультет, що дозволить з часом подолати дефіцит кваліфікованих медичних кадрів у регіоні.

У квітні 2019 р. у Верховній Раді за ініціативи нардепа відбулися парламентські слухання «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки», присвячені проблемі формування людського капіталу як стратегічного ресурсу України.

Робота в парламенті та законотворча діяльність

За оцінкою громадського руху ЧЕСНО "Зразкова відвідуваність сесій", присутність О.Співаковського на пленарних засіданнях Верховної Ради України становить 92%. Виступи з місця — 52, виступи з трибуни — 158.

В цілому за звітний період особисто і в співавторстві підготовлено понад 230 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради, з яких близько 60 вже стали чинними актами. Зокрема, такі фундаментальні, як:

- Закон України «Про освіту» (реєстр. № 3491-д), який є базовим для національної системи освіти;

- Закон щодо протидії булінгу (реєстр. №8584), який вперше дає визначення булінгу і передбачає чіткий алгоритм дій у випадку цькування дитини;

- Закон щодо протидії мобінгу (реєстр. № 10118), покликаний захистити дорослих від цькування на роботі;

- Закон про фахову передвищу освіту (реєстр. № 8321-д), яким розширено перелік джерел фінансування технікумів і коледжів;

- Закон про повну загальну середню освіту реєстр. № 10204

- Закон щодо забезпечення захисту педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників реєстр. № 10214;

- Закон про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав реєстр. № 7466

- Постанови про Премію Верховної Ради України молодим ученим (реєстр. № 9505) та про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук (реєстр. № 9506).

Частина цих законопроектів та постанов уже набрала чинність та захищає права громадян, покращує умови їхнього життя, вдосконалює роботу закладів освіти та регулює інші сфери життя в Україні, - відзвітував Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

Проекти на перспективу: проект Закону про позашкільну освіту; зміни до Закону «Про вищу освіту»; про створення державної програми інноваційного розвитку України; про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки; про авторське право і суміжні права (реєстр.№10143) тощо. Чекають прийняття ще 2 законопроекти з пакету на захист інтелектуальної власності. Готуються до другого читання законопроекти щодо внесення змін до ЗУ «Про наукову і науково-технічну діяльність» та до деяких законів України, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру.

P.S. Більш детальну інформацію про діяльність народного депутата України О.Співаковського можна отримати: на офіційному порталі ВРУ http://www.rada.gov.ua/, або на його сторінці у Фейсбук https://www.facebook.com/spivakovsky.alexander

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон