На Херсонщині: Всі разом за сім’ю!

У минулому 2018 році Україна зайняла 50-е місце з 157 в новому Рейтингу людського капіталу Світового банку (Human Capital Index). Індекс людського капіталу - це частина Human Capital Project.

Він оцінює майбутній обсяг людського ресурсу (знань, навичок і здоров'я), які народжені сьогодні діти будуть мати до моменту досягнення 18-річного віку.

Індекс включає такі дані, як дитяча смертність, кількість років навчання і його результати.

Державна служба статистики повідомляє, що в Україні "Залишається суттєвим перевищення кількості померлих над кількістю живонароджених: на 100 померлих - 58 живонароджених".

Майже за півстоліття так і не вдалося досягти зростання тривалості життя, а трудова міграція продовжує вимивати з України активних і діяльних людей, більшість з яких прагне назавжди залишитися у тих країнах, де вдалося знайти роботу.

Виходячи з цього, можна констатувати не надто радісні демографічні перспективи: нас напевно чекає подальша депопуляція, населення старітиме та продовжить концентруватися у великих містах, що характерно для бідних країн.

Світовий досвід доводить, що випереджальний розвиток мегаполісів не приносить щастя ні мешканцям, ні країні в цілому. Тому варто змінювати ситуацію вже зараз!

На прикладі Херсонської області можна зробити висновок, що кількість населення залежить напряму від діяльності місцевого керівництва. За останні декілька років тенденція відтоку працездатного населення з обласного центру залишається незмінною.

Проте, кількість працездатних мешканців в місті Каховці та Новій Каховці збільшується. Там з'являються нові підприємства, покращується інфраструктура, іде будівництво.

Днями в Каховці відбулась робоча нарада щодо початку роботи по добудові п'ятиповерхового будинку, який стояв майже 20 років по вул. Айвазовського.

Перспективний проект передбачає будівництво не тільки житла, але й створення інфраструктури, облаштування навколишнього простору, а головне - надання каховчанам можливості придбати квартири на пільгових умовах.

Важливо, що цей будинок об'єднав зусилля міської ради, яку представляв міський голова Андрій Дяченко, районної державної адміністрації у особі Валерія Салтикова, Херсонське регіональне управління «Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву» представляв його директор Юрій Волкович, будівельну компанію «МЖК м.Херсон» представляв директор Андрій Яценко. Вже в наступному році 35 родин молодих фахівців різних галузей отримають нові квартири на пільгових умовах.

Потрібно зауважити, що історія молодіжного житлового будівництва на Херсонщині є історією інновацій та успіху:

З 1998 року до цього часу Херсонським регіональним управлінням Фонду за сприяння місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування у межах діючих житлових програм залучено та освоєно кошти державного і місцевих бюджетів, фізичних осіб, банківських установ у сумі більше 200 млн. грн., які інвестовано у будівництво житла загальною площею понад 40 тис. кв.м та придбання житла на вторинному ринку загальною площею майже 22 тис. кв.м. Майже 1000 сімей отримали пільгові кредити та державну підтримку на будівництво (реконструкцію) житла.

У рамках державних та відповідних місцевих житлових програм на Херсонщині спільно з будівельною компанією «МЖК» введено в експлуатацію 15 багатоповерхових житлових будинків загальною площею майже 70 тис. кв.м (у м. Херсоні – 12, у м. Скадовськ – 1, у м. Нова Каховка – 1, у м. Гола Пристань – 1), 1 індивідуальний житловий будинок.

Забудовником - Будівельною компанією «Молодіжний житловий комплекс» («МЖК») у 2018 році введено в експлуатацію два багатоповерхові житлові будинки - № 73 (секції № 1 та № 2) на 126 квартир по пр.200-річчя Херсона, в якому 40 квартир збудовано за рахунок пільгових державних та місцевих кредитів, 10 з яких отримали родини учасників АТО, 6 багатодітних родин, 24 родини молодих фахівців бюджетних установ та інших мешканців міста Херсона. Компанія «Молодіжний житловий комплекс» веде будівництво ще двох житлових будинків № 34\4 та № 34\3 на 126 квартир, загальною площею 7,5 тис. кв.м.

Підпримство «МЖК» одне з перших в 90-х роках в регіоні запровадило кластерну модель як ефективну форму організації виробничих процесів у конкурентному середовищі. Тому не дивно, що підприємство було в 2004 році одним із співзасновників Транспортно-туристичного кластеру «Південні ворота України», який дав потужний поштовх розвитку туризму та транспортної інфраструктури в області.

Будівельна компанія «МЖК» підтримує інноваційну філософію Каховської територіальної громади – об'єднання всіх внутрішніх та залучення зовнішніх ресурсів для створення комфортних умов для дітей та молоді, для молодих родин свого міста та талановитої, креативної молоді з найближчих сіл та селищ.

Тільки всі разом - в творчій співпраці органів місцевого самоврядування, громадськості, бізнесу, держави ми зможемо забезпечити сучасний рівень життя для українських сімей в невеликих містечках, як це відбувається в Європі, Північній Америці.

Це означає, що вже в найближчому майбутньому молоді родини та мешканці такого міста, як Каховка, зможуть отримати доступ до нового житла, якісної освіти та медичної допомоги, а ринки праці на Херсонщині, замкнуті сьогодні в межах одного або максимум двох-трьох населених пунктів, стануть доступні мешканцям принаймні стокілометрового ареалу.

Андрій ЯЦЕНКО,
Директор ТОВ «МЖК м.Херсон»,
голова ГО «Національний конгрес батьків України»,
резидент Кабінету експертів Всеукраїнського громадянського руху «Всі разом!»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон