Владислав Мангер: Нам є про що хороше говорити

Такими словами голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер підбив підсумки 2018 року, що минає...

Погодьтеся, 2018 рік видався складним. Але, можливо, якби не ці складності, ми і не досягли б тих результатів, що є сьогодні. Розумію, про скандали читати цікавіше, та давайте вже привчати себе до того, що не все у нас так погано.

Тим більше, що, на моє переконання, 2018 рік сміливо можна вважати зразковим прикладом роботи депутатського корпусу. На початку року ми домовилися: політику і особисті амбіції – в сторону, працюємо на загальний результат. І це – винятковий для багатьох регіонів випадок, за що я щиро вдячний колегам.

Знаєте, ми уже багато до чого звикли і перестали бачити за фактами здобутків зусилля десятків людей. Так, наприклад, нещодавно почув від одного херсонця, мовляв, та що там хвалитися – «Чорноморські ігри» завжди у нас були. Ні, друзі, цей фестиваль повернувся до нас лише 2 роки тому після багаторічної паузи, і питання його повернення вирішувалося сильно «зі скрипом». Для того, аби «ЧІ» відбулися, і депутатському корпусу, і обладміністрації кожен раз доводиться потрудитися, щоб знайти гроші, ресурси, людей і т.д. Але результат завжди того вартий – тому й робимо!

Абсолютно звичним вже стало для нас безкоштовне первинне медобстеження в обласних медичних закладах. За направленням лікаря жителі області мають змогу отримувати перелік послуг безкоштовно. Спочатку це шокувало, було багато критики і супротиву, проте тепер все працює, і декому здається, що так було завжди. Знаю, здається, ніби і міжнародний аеропорт «Херсон» працював споконвіку, відправляючи херсонців до нашої столиці, Туреччини, Єгипту, Польщі... Ні, друзі, так не було.

ЯК ПРАЦЮЮТЬ ВАШІ ГРОШІ

Днями ЗМІ повідомили про те, що в Херсонський обласний онкологічний диспансер прибув лінійний прискорювач – те, чого довгих 9 років чекали пацієнти і лікарі, нарешті, відбулося. Це чудова новина! Але ми знову-таки поступово забуваємо, що іще рік тому покупка такого дорогого обладнання здавалася нездійсненною мрією.

І перший лінійний прискорювач - це лише частина нашого спільного з головою ХОДА грандіозного плану зі створення на базі обласного онкодиспансеру Центру променевої терапії, який буде надавати послуги пацієнтам не тільки з Херсонської, а й Миколаївської, Запорізької та Одеської областей. У 2019 році буде встановлено ще 2 таких апарати.

Крім того, ми передбачили гроші на покупку комп'ютерного томографа (КТ) та циклотрона. А до лікування українських онкохворих ми залучимо зарубіжних фахівців з країн-лідерів світової медицини, зокрема – Ізраїлю та Швеції, вони консультуватимуть в цьому Центрі.

У відділенні УЗД Херсонського обласного діагностичного центру проводиться 45 різновидів ультразвукової діагностики для дітей та дорослих. Причому пацієнти, за направленням лікаря, отримують низку досліджень безкоштовно. З січня по грудень 2018 року тут було безкоштовно обстежено понад 14000 жителів області, загальна кількість зробленої УЗД – близько 140 тисяч разів, а план з УЗД виконано на 327%!

Обласні комунальні підприємства вперше в житті перебувають на жорсткому контролі обласної ради. У медичних і дитячих установах ведеться найсуворіший контроль за харчуванням пацієнтів і вихованців. Наші заклади одними з перших були готові до опалювального сезону й працюють без «сюрпризів». Так, нам дуже далеко до європейського рівня, але ми поставили правильний курс всім керівникам КП. Сьогодні жодна копійка з обласного бюджету не витрачається даремно.

ПРО ПЕРСПЕКТИВИ

В 2018 році ми впритул наблизилися до створення Регіонального ландшафтного парку «Гілея», над яким билися майже 2 роки. РЛП покладе край браконьєрству в лісах Херсонщини. І це буде одна з наших основних перемог.

В цьому році Херсонщина вперше представлена в Українській хокейній лізі. Зараз ХК «Дніпро» на другому(!) місці. Але наша тотальна перемога – лише справа часу. До речі, ми ніколи не приховували, що за нас грають кілька російських хокеїстів. Це легіонері, оформлені в УХЛ, які жодної копійки не отримують з обласного бюджету. Вони були прикомандировані до Херсона через те, що наша команда потребувала досвідчених гравців. На їхньому прикладі зараз ростуть наші хокеїсти.

Нещодавно в Угорщині проходив турнір, де брала участь збірна нашої країни. Так ось в цій юніорській збірній України з 25 осіб 11(!) - херсонці! Однозначно - це привід для гордості! А четверо колишніх російських хокеїстів написали заяви про надання їм українського громадянства. Ці хлопці вірять в Україну, на кожній грі співають її гімн, на їхній формі – прапор України, вони щиро полюбили наших людей. В цьому році ми вперше почули з трибун «Я горжусь, что я - херсонец!». Так чи не це наша маленька перемога?

Тож нам є про що хороше говорити. І чим раніше це почнемо робити, тим швидше перестанемо соромитися свого регіону. Ось цього я і хочу побажати нам у наступному році. Тому що коли любиш, багато робиш – для людини або рідного краю, неважливо...

Владислав МАНГЕР
Голова Херсонської обласної ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон