Чому потрібно на Херсонщині "укрупнювати" райони?

Як відомо, у Верховній Раді було зареєстровано Проект Закону "Про зміну меж районів Херсонської області".

Автори законопроекту – народні депутати від Херсонщини Сергій Хлань та Олександр Співаковський.

Законопроектом № 9363, зокрема, передбачається:

"1. Змінити межі районів Херсонської області включивши до складу:

Херсонського району – Білозерський, Голопристанський, Каланчацький, Олешківський, Скадовський райони;

Каховського району – Великолепетиський, Верхньорогачицький, Горностаївський, Нижньосірогозький, Чаплинський райони;

Бериславського району – Великоолександрівський, Високопільський, Нововоронцовський райони;

Генічеського району – Новотроїцький, Іванівський райони.

2. Межі Херсонського, Каховського, Бериславського, Генічеського районів встановити по зовнішній межі територій міських, сільських, селищних територіальних громад районів, що увійшли у їх склад...»

Таким чином на території Херсонської області пропонується утворити всього 4 райони, замість 18, як існують на сьогодні...

- "Чому потрібно на Херсонщині "укрупнювати" райони?", - запитали "Херсонці" у співавтора цього законопроекту народного депутата України Олександра СПІВАКОВСЬКОГО:

- Всім нам треба навчитися будувати своє життя на місцях, в громадах, а не приїздити у Київ - випрошувати кошти... Коли ОТГ (об'єднані територіальні громади - ред.) не було - існували система районів, але тепер виникає конфлікт між адміністрацією районів і ОТГ, оскільки в об'єднані громади забирають фактично увесь ресурс для розвитку районів...

Тому сьогодні є сенс у тому, щоб районів було набагато менше (адміністративно - ред.), щоб районні чиновники не заважали розвитку безпосередньо на місцях, а ті що залишаться - лише координували роботу в ОТГ. Це і скорочення витрат на чиновників, які багато в чому заважають громадам, економія місцевих бюджетів...

Бо на сьогодні лише половина бюджетних коштів розподіляє держава, а ще половина залишається на місцях. Вже четвертий рік спостерігається профіцит місцевих бюджетів і як їх витрачати - мають вирішувати в самих громадах, без втручання чиновників: як самі спрацюють - так і житимуть!

В цьому і є сенс реформи: менше районів - менше адміністративного впливу на те, що відбувається в ОТГ. Люди повинні вирішувати самі - як заробити кошти в бюджет громади і як самим їх витрачати - на дороги чи водогін, чи сміттєзвалище і так далі.

Ми всі повинні зрозуміти - радянська влада (в сенсі колгоспів) закінчилася. Тепер все мають вирішувати люди в громадах, а не їздити до столиці та, через корупційні механізми, "вибивати гроші" з центра - треба заробляти і розподіляти їх на місцях.

І хочу заспокоїти тих, хто намагається спекулювати на цьому питанні - мовляв, під вибори роблять.... Заявляю офіційно: межі виборчих округів (у разі прийняття цього закону - ред.) не змінюються! Тому не треба "чорного піару" навколо цього - давайте говорити про позитивні зміни для людей!, - закликав Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

З пояснювальної записки до Проекту Закону "Про зміну меж районів Херсонської області":

«....В ході реалізації Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», станом на листопад 2018 року, створено понад 800 об'єднаних територіальних громад (ОТГ), з них в Херсонській області – 31 з 41, запланованих відповідно до Перспективного плану формування спроможних громад області (із внесеними змінами).

Об'єднані територіальні громади охоплюють 35 % площі Херсонської області. Понад 36% населення області вже входить у склад ОТГ. 32% рад базового рівня прийняли рішення щодо формування об'єднаних територіальних громад на території Херсонської області. У 11 з 18 районах області створені ОТГ, у 11 районах районний центр є також центром ОТГ. Площа 3 районів області більше 50 % покрита ОТГ.

Відповідно до Бюджетного кодексу України, ОТГ перебирають на себе майже всі повноваження, які належали до компетенції районних рад. Таким чином, функціонування останніх стає неефективним через фактичну відсутність чи істотне зменшення функцій. Це створює соціальну напругу та непрості відносини між районною ланкою влади та новоствореними громадами.

Таким чином, настали передумови для зміни меж існуючих районів...».

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон