Щоб штучні ліси Херсонщини не зникли назавжди

Провести роз'яснювальні бесіди у кожному районі та наполягати на узгодженні лісгоспами створення Регіонального ландшафтного парку (РЛП)– такий план дій визначила для себе Президія Наукової ради при Херсонській обласній раді стовно остаточного створення РЛП.

Нагадаємо, для того, аби херсонські ліси було збережено, керівництво області, за ініціативи голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера, зробило уже все, що від них залежало.

Про це йшла мова на засіданні, темою зібрання якого було обрано саме проблему знищення херсонських лісів та шляхи вирішення екологічної катастрофи, що насувається.

Слово для передмови взяв голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, він і розповів, як і з чого починалася ця справа, а також поділився тим, у чому зізналося напередодні керівництво лісових господарств Херсонщини.

«Лісники спочатку нам жалілися на те, що їх не фінансує держава з 2015 року – і це правда. Нібито вони роблять у лісі лише санітарну вирубку, а охорону взагалі змушені були розпустити, бо нема коштів на їхнє утримання.

Почали розбиратися – з'ясувалося, що плану вирубки лісів не існує. Точніше він теоретично є, але залишився в Українському державному проектному лісовпорядному виробничому об'єднанні «УКРДЕРЖЛІСПРОЕКТ» (м.Ірпінь), де свого часу замовляли проект планування санвирубок для нашого штучного лісу ще колишні керівники області. Але вони не довели цю справу до кінця і наразі документів область не має.

Ми запропонували лісгоспам: давайте ми викупимо цей проект. Та ні, лісники відмовилися. Знаєте чому? Тому що на тих документах, де позначений наш ліс, його вже давно немає! А хто його вирубує та продає на свою користь? Самі лісники», - зазначив Владислав Мангер:

Найважливішою частиною зібрання став виступ доктора біологічних наук, професора, заслуженого працівника освіти України Олександра Ходосовцева. Олександр Євгенович провів колосальну роботу перед тим, як запропонувати робочій групі, яку очолював Владислав Мангер, створити на Херсонщині Регіональний ландшафтний парк «Гілея».

На думку науковця, це однозначно допоможе зберегти наші ліси. Окрім наукового обґрунтування Олександр Ходосовцев запропонував учасникам Наукової ради реальні кроки, які приведуть нашу область до створення такого потрібного нам РЛП.

«Штучні лісові насадження, які створювалися протягом майже 200 років, та залишки природної лісової рослинності, яку Геродот ще у IV ст. до н.е. назвав Гілеєю, сьогодні можуть зникнути з лиця Землі назавжди.

Наслідками цього безпрецедентного негативного впливу будуть:

1) посилення дефляційних процесів;
2) відновлення пилових бурь;
3) суттєве зменшення біорізноманіття;
4) збільшення площ низькопродуктивних земель;
5) загроза існуванню мережі населених пунктів, життю і здоров'ю людей, надійному функціонування транспортної інфраструктури.


Ми маємо створити РЛП «Гілея» як одну із складових забезпечення екологічної безпеки на півдні України.

Крім того, обов'язковим є й обговорення цього питання з громадськістю, де ми маємо донести до людей, що РЛП не заборонить їм пересуватися лісом, а, навпаки, будуть взяті під контроль та охорону штучні і природні ліси на території нижньодніпровських арен. Єдине, що буде заборонено на теренах «Гілеї» - це полювання», - пояснив Олександр Ходосовцев:

Як результат, на засіданні Наукової ради при Херсонській обласній раді було вирішено направити лист-звернення до Кабінету Міністрів України з проханням підтримати створення в Херсонській області Регіонального ландшафтного парку «Гілея».


«На початку 2017 року за ініціативи Херсонської обласної ради та обласної державної адміністрації була ініційована низка заходів для протидії цим негативним явищам. Одним з них було рішення про створення регіонального ландшафтного парку «Гілея», як складову екологічної безпеки півдня України.

В найкоротші строки було створено наукове обґрунтування, яке пройшло процедуру погодження з профільним Міністерством екології та природних ресурсів, управлінням екології та природних ресурсів в Херсонській області та Головним управлінням Держгеокадастра в Херсонській області.

Дивно, але суб'єктами, які не погодили створення регіонального ландшафтного парку були лісомисливські господарства, які підпорядковані Агентству лісових ресурсів України. Вже протягом року процес створення парку не рухається з місця, а браконьєрське знищення лісів продовжується», - йдеться у листі.

За матеріалами Херсонської обласної ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон