Херсонський баритон почули в Італії

З 19 по 22 вересня 2018 р. в м Монтефіоре (Італія) проходив Міжнародний Конкурс для виконавців класичної музики і академічного вокалу Open International Auditions.

Херсонський майстер оперного співу Максим Лозовий став лауреатом престижного вокального конкурсу в Італії.

Конкурс цікавий тим, що виконавці не змагаються один з одним, а демонструють власну майстерність журі.

Члени журі — доценти і педагоги провідних консерваторій Європи, концертуючі артисти, композитори оцінюють рівень виконавців за 100-бальною системою: володіння голосом, техніка, артистизм.

Вперше на конкурс такого рівня, аби отримати оцінку своїм здібностям у метрів оперного співу, поїхав улюбленець херсонців — Максим Лозовий. Тепер ми спілкувалися вже не просто з баритоном — лауреатом ІІ-го ступеню Міжнародного конкурсу академічного вокалу!

- Вітаємо, Максиме! Як відчуття?

Неймовірні! По-перше, це моя перша поїздка закордон. По-друге, я просто хлопець з українського містечка, який обожнює класичну музику і оперний спів. А тут — Італія та ще й конкурс! В журі були італійці, які співали у різних театрах світу. Вони стільки чули і бачили, що трохи лячно було виходити на сцену. Дуже переживав за свою вимову, адже співав арії та пісні італійською.

- Конкурсантів було багато?

Дуже! Але всі вони були розбиті на категорії, тому загальну кількість сказати важко. Наприклад, я співав у групі вокалістів старше 21 року. У моїй категорії були виконавці з Італії, Китаю, Болгарії, Росії, Казахстану. Цікаво, що минулого року українці не брали участь у конкурсі, а цьогоріч я вже був не один.

- Журі оцінило Ваш виступ, відзначивши дипломом лауреата ІI-го ступеню. Як самі себе оцінюєте? Є до себе питання? Чи задоволені?

Стільки вокалістів, стільки майстерності... Вважаю, що це був великий аванс мені, бо тепер треба ще більше працювати. Звісно, у мене до себе є питання. Неможливо заспівати ідеально, до цього треба тільки йти, намагатися, старатися, багато працювати. Є в мене питання до однієї верхньої ноти, яку я взяв не так як хотілося б.

Але, зважаючи на той факт, що я майже три дні був у дорозі, а в дорозі я не сплю, і по приїзду одразу в конкурс, то заспівав я, можливо, краще, ніж того очікував. Співак має бути на 100% відпочившим. Чомусь для мене це весь час проблема. Коли ти на сцені, а тобі ще й спати хочеться, то, повірте, важко дуже. Голос хоче спати разом з тобою.

- Що допомагало триматися у тонусі?

Навіть найдосвідченішому співаку потрібен педагог, хороший концертмейстер. Мені в цьому плані дуже пощастило! Мар'яна Курбановська — прекрасний концертмейстер з абсолютним слухом і ідеальною читкою з листа. Айгуль Насуртдінова — відмінний педагог, всі її поради, які вона дає, такі ж як в італійців, а я вже другий майстер-клас в італійців беру. Не так давно у Мауро Августіні, а тепер і Бруно Пратіко. Це фантастично! У нас в Херсоні живуть такі люди, які самі можуть створити у нас свою Італію. Але їх же треба підтримувати...

- Як Ваш виступ оцінювали глядачі, колеги і метри опери?

По завершенні конкурсу був гала-концерт в якому я, як один із переможців, теж співав. Після виступу спустився до глядацької зали, щоб вже в ролі глядача насолодитися атмосферою цього дійства. Прості італійці, які сиділи у залі театру Малатеста тисли мені руки і схвально кивали, щиро посміхаючись.

Стосовно колег — одна виконавиця з Росії у мене запитала: "В каком театре Вы поете?" Мені стало ніяково, бо в Херсоні у нас нема оперного театру, а в Україні їх буквально два з половиною штуки...

Ну і про метрів: один з них Бруно Пратіко, відомий у світі, перш за все, як виконавець партії Бартоло з опери Фігаро. Я вже казав, що взяв у нього майстер-клас після конкурсу. Так от, Бруно Пратіко мені каже: "ти маєш voce naturale", що значить "ти співаєш природнім голосом", а це для них головне. Не треба вдавати із себе баса чи тенора, якщо Бог тобі дав баритон. Це якщо по простому.

- Що для Вас конкурс такого рівня?

Перш за все це можливість для зростання. На конкурсах ти зростаєш. На сцені ти зростаєш. Можливостей організовувати концерти у мене не так багато. Я б сказав — це важче, аніж поїхати на конкурс.

- Конкурс позаду. Ви їдете додому із визнанням професіоналів. Як почуваєтеся?

Спочатку було дуже приємно , бо це мій перший виїзд за кордон. А тепер спустошення і питання до себе — що далі?

- Так що далі?

Час покаже!

Спілкувалася Елла СТЕФАНОВА
Kherson.FM

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон