Чи краще зажили на Херсонщині після об'єднання в ОТГ?

Ода з ключових реформ, яку декларують як найефективнішу, є реформування місцевого самоврядування та створення об'єднаних територіальних громад (ОТГ).

Але, чи скрізь ця реформа ефективна?

Чи стало краще жити людям на Херсонщины після об'єднання в ОТГ?

З цим питанням журналісти звернулися до депутата однієї з нещодавно створених на Херсонщині Виноградівської ОТГ Віталія Бовтрюка:

- Віталій Іванович скажіть будь-ласка чи відчутні стали переваги розвитку ОТГ на відміну від того, як жило Ваше селище Брилівка раніше?

Для села Виноградове такі зміни може й на краще, оскільки це село стало центром громади та й голова ради Шматенко С.В. є його жителем. Натомість у селищі Брилівка таких покращень поки що не відчувається... Навпаки як керувала усім бездарно у Брилівці Медведєва І.Г. (виконуюча обов'язки старости селища Брилівка) так і керує.

Ось наприклад зараз велика проблема була з вивозом сміття у нашому селищі. Півбіди ще у приватних садибах, де його можна винести на город, а що робити жителям багатоповерхівок? Куди їм подіти сміття, яке не вивозилося тижнями й складувалося біля цих багатоквартирних будинків? А це літо досить високі температури й від сміття розносяться різні інфекції. Тим паче плата за вивіз сміття нараховується справно й ніхто не зменшив її за той час коли сміття не вивозилося.

Вирішити це питання зі сміттям вдалося лише завдяки розголосу в ЗМІ та соціальних мережах, а не завдяки належній роботі Брилівської старости. І до мене, як до депутата часто звертаються люди про незадовільний стан довкілля у селищі - намагаємося вирішити цю проблему, але без підтримки керівництва села.

Так, наприклад, у нашому місцевому парку пропіарились і встановили дитячий майданчик, але ж ви погляньте на той парк - там по шию амброзія, чи можна там в таких умовах грати дітям, якщо дорослі не можуть витримати алергію від цієї трави? З цими питаннями також особисто я звертаюсь особисто до пані Медведєвої , але зрушень у всіх проблемних питаннях - нуль.

- Скажіть будь-ласка, а як йдуть справи, після об'єднання громади, з наповненням бюджету?

Як відомо, що основним ресурсом наповнення на селі є земельний податок. Сільська рада постійно звертається до людей про вчасну його сплату. Однак, наприклад, у нашому селищі, завдяки "діяльності" старости, земельний податок сплачують не всі, - ті хто постійно "стимулюють" її до належного виконання нею своїх обов'язків - сплачують податки справно, а ті хто є "наближеними" до старости то ті звісно що ні.

Приведу простий приклад: мій син приватний підприємець отримав рішення ради на викуп земельної ділянки, площею всього п'ять соток і документи знаходяться на стадії оформлення, однак квитанції про сплату податку на землю моєму сину наша староста направляє справно і звісно він сплачує цей податок.

А ось наближені до старости люди десятками років ні як оформити свої земельні ділянки не можуть та й податок не сплачують, а це не сотки, а гектари так дві земельні ділянки які знаходяться довгі роки на стадії оформлення становлять близько 10 га. Ось вам і наповнення бюджету... Одним все іншим - Закон, але від цього ж страждає соціальна сфера.

Можу навести приклад особисто про себе. Так от як я вже казав, що у зв'язку з тим, що я постійно примушую виконувати нашу старосту свої обов'язки, то в мене у господарстві, по заявам від старости та її наближених, постійно проходять перевірки контролюючих органів, хоча я сплачую найбільше податків в нашій ОТГ.

Тому нажаль в нашому селищі з формуванням ОТГ змін на краще, нажаль, поки що не видно, хоча особисто я виступаю за децентралізацію і за те щоб ми самі хазяйнували на своїй землі та брали на себе відповідальність по управлінню нашою громадою.

- Можливо проблема не у реформі в цілому, а у конкретній роботі (чи не роботі) старости, яка не належним чином виконує свої обов'язки?

Більшість проблем дійсно в недолугому управлінні і не державницькому підході нашої старости до проблем нашого селища. В останній час до мене все більше звертаються мої виборці з вимогами ініціювати відкликання старости за народною ініціативою. Тож найближчим часом ми будемо збирати громаду села і гуртом вирішувати - чи ініціювати відкликання старости Медведєвої І.Г.

- Дякуємо за відверті відповіді та бажаємо розвитку Вашій ОТГ.

Запитувала Тетяна САФОНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон