Юрій Волкович: Ми працюємо для покращення житлових умов молодих родин Херсонщини

Про сучасний стан, проблеми та перспективи будівельної галузі Херсонщини журналісти ІА "Херсонці" говорили з директором Херсонського управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Юрієм ВОЛКОВИЧЕМ:

- Шановний Юрію Миколайовичу. Почнемо з "сенсаційного" повідомлення - нещодавно у ЗМІ з'явилась інформація з засідання бюджетної комісії Херсонської міської ради, під час якої депутати міськради, начебто, «дарували» бюджетні кошти приватним будівельним фірмам. Чи можливо таке?

...Я не хочу коментувати вигадки, політичні амбіції, відверту неправду, або хворобливе самолюбство будь-кого. Якщо Вас цікавлять рішення Херсонської міської ради, які стосуються підтримки родин учасників АТО, молодих родин з дітьми, то я Вам скажу, що 85 таких родин стоїть в черзі, ще біля 100 родин учасників АТО звернулись до нашого Фонду і почали збір відповідних документів.

Ще 29 листопада 2017 року депутатами міської ради була затверджена Програми розвитку житлового будівництва у м. Херсоні на 2017-2022 роки, а 22 грудня 2017 року рішенням сесії обласної ради затверджено нову редакцію обласної програми молодіжного житлового кредитування на 2018 рік.

Ці програми приймались виключно в межах чинного законодавства та Конституції України, в межах повноважень місцевих рад, а також виключно в інтересах мешканців міста та області, які на законних підставах потребують поліпшення житлових умов.

- Тобто, ці кошти з бюджету не надходять на рахунки якихось будівельних компаній?

Ці кошти з бюджету міста, у відповідності до чинного законодавства та нормативних документів, надходять на відповідні казначейські рахунки спеціалізованої державної фінансової установи – Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Крім коштів з місцевих бюджетів регіональне управління Державного фонду отримує та використовує власний, так званий, статутний капітал, з якого формуються кредитні ресурси. Це джерело постійно поповнюється за рахунок повернення раніше наданих кредитів.

У відповідності до чинного законодавства України кредит надається молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, на будівництво житла терміном до 30 років, але не більше ніж досягнення позичальником пенсійного віку.

Погашення кредиту та відсотків за користування ним здійснюється позичальником починаючи з дати зарахування коштів кредиту на особистий рахунок позичальника. Кредит може бути погашено достроково.

З родинами, які стоять в черзі і оформлюють відповідні документи, підписуються відповідні угоди і за дорученням позичальників спеціалізована фінансова установа ці кошти спрямовує за цільовим призначенням на будівництво конкретної квартири для конкретної родини.

Державний фонд проводить конкурс серед будівельних компаній, які здатні не тільки у рамках закону збудувати якісне житло, але й звітувати щомісяця про використання коштів та хід робіт перед державою. Нажаль, процедуру жорсткого та прозорого контролю витримують не всі будівельники...

- А як проводиться конкурс серед будівельних організацій?

По-перше, Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України ведуть моніторинг за діяльністю всіх будівельних організацій України, які мають відповідні ліцензії та сертифікати.

По-друге, ми письмово звертаємось до всіх цих компаній з пропозиціями взяти участь у державних та місцевих програмах будівництва житла. По-третє, ті організації, які виявляють бажання, перевіряються Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та іншими компетентними державними органами.

- Чому ж тоді, як на Вашу думку, деякі люди перекручують інформацію, виступають проти програм житлового будівництва, а іноді і просто в образливій формі звинувачують один одного майже не в корупції чи державній зраді?

Подивіться телебачення, інтернет, газети. Багато людей просто втратили можливість реально бачити те, що відбувається навіть у стосунках в своїй родині, не кажучи вже про внутрішньопартійні відносини. Буває й таке, що люди іноді обговорюють питання, в яких вони погано обізнані.

Але для того, щоб бути обізнаними в питаннях, які обговорюються на сесіях та засіданнях робочих груп, ми запрошуємо всіх бажаючих на тренінги, семінари, форуми та будівельні майданчики.

- І що, багато депутатів було на будівельних майданчиках, чи спілкувались з працівниками державного фонду?

І я, і працівники державного фонду, а головне молоді родини, які вже отримали нове житло, і ще будуть отримувати в цьому році, дуже вдячні голові обласної державної адміністрації Андрію Гордєєву, міському голові Володимиру Миколаєнку, заступникам голови облдержадміністрації Олександру Адамчику, Андрію Балоню, Володимиру Клюцевському, першому заступнику міського голови Ігорю Козакову, депутатам міської ради Руслану Рубану, Віталію Урбанському, членам міськвиконкому, які особисто неодноразово побували і на будівельних майданчиках, і брали участь в суботниках, і провели багато робочих нарад. А в минулому році ще й організували і взяли участь у проведенні першого на Херсонщині та Україні міжнародному Форумі «Житло для молоді ХХІ століття».

- І що, є якісь результати цього Форуму?

Одним з результатів роботи Форуму, на мою думку, є те, що уряд України, який не виділяв кошти на будівництво житла для молоді протягом 2013-2017 років, наприкінці 2017 року відновив фінансування державної програми доступного житла, в тому числі і молодіжного будівництва, а також запланував та почав спрямовувати в 2018 році кошти на будівництво житла для молоді.

А на регіональному рівні на 2018 рік передбачено на надання молодіжних кредитів та будівництво доступного житла з обласного бюджету майже 6 млн. грн.., з міського – 7 млн. грн., з яких на початку року вже надійшло відповідно 2,2 млн. грн. та 2,5 млн. грн.. За рахунок цих коштів 7 молодих родин, з яких 3 родини учасників АТО, отримають пільгові кредити на будівництво власного житла. Такої своєчасної та суттєвої підтримки молодь Херсонщини не отримувала вже давно.

Крім цього, колеги зі Львову, Харкова, Чернігова, Миколаєва, інших регіонів держави поділились досвідом своєї роботи. Але найважливішим було те, що ми побачили, що програми підтримки будівництва житла сприяють розвитку наших херсонських підприємств – виробників будівельних матеріалів та конструкцій: «Анцерглоб», «Основа», «ЕльбаБетон», «Енерджіпродакт», «Епіцентр», тощо.

Завдячуючи роботі всіх учасників будівельної галузі створюються нові робочі місця, надходять податки до бюджетів всіх рівнів, і це позитивно впливає на розвиток міста та області.

Дискусії, які проходили за участі вчених державного, аграрного, національного технічного університету, політехнічного коледжу, професійно-технічних училищ, допомогли знайти нові технологічні та управлінські рішення, намітили стратегію для підготовки молодих кадрів, які, виявилось, потрібні для будівельної галузі міста і області.

- Тобто, Ви хочете сказати, що в Херсоні та області буде продовжуватись будівництво житла для молоді?

Ви дуже вірно ставите питання. Я в цьому переконаний на всі 100%. В цьому році виповнюється 20 років нашому обласному управлінню Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. За цей час у рамках житлових програм для молоді було збудовано 16 багатоповерхових будинків з об'єктами соціально-культурного призначення та інфраструктурою в Херсоні, Новій Каховці, Скадовську та Голій Пристані, за програмами Фонду покращили свої житлові умови 756 молодих родин (майже 2600 осіб).

Напередодні Нового 2018 року у 4-А Таврійському мікрорайоні м. Херсона (пр.200-річчя Херсона) замовник будівництва будівельна компанія „МЖК" вже завершила будівництво блок-секції № 1 житлового будинку № 73, готовність блок-секції № 2 складає майже 85%. В двох секціях цього будинку - 126 квартир, загальною площею понад 7,5 тис. м2.

У рамках державних та місцевих програм тільки в цих будинках отримають житло за рахунок пільгових кредитів 37 молодих родин, з них 9 для родин учасників АТО.

Завдяки співпраці з місцевою владою та забезпеченні належного фінансування державних та відповідних місцевих програми з бюджетів всіх рівнів розпочато роботи по забудові II черги кварталу МЖК у 4-А Таврійського мікрорайону м. Херсона, на якому планується протягом 2018-2022 років збудувати п'ять 9-поверхових житлових будинків №34/4, №34/3, №35, №34/2, №34/1 на 288 квартир загальною площею житла майже 18 тис.кв.м. з об'єктами соціально-побутового призначення.

Планується, що половина житла в цих будинках буде збудовано в межах обласної та міської житлових програм, перш за все, для учасників АТО, родин загиблих та багатодітних родин.

- Дякую, Юрію Миколайовичу, за змістовні відповіді.

Дякую і вам. А на закінчення, хотів би ще раз подякувати всім депутатам міської та обласної рад, керівництву міста та області за справжню підтримку та допомогу у покращенні житлових умов молодих родин Херсонщини!

Запитувала Тетяна САФОНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон