Херсонці, обережно - кір!

На сьогодні в Україні розпочався черговий прогнозований епідемічний підйом захворюваності на кір,який пов'язаний із низьким охопленням профілактичними щепленнями дітей у попередні роки та з циклічністю цього захворювання.

За перші 4 місяці 2017 року по Україні спостерігається зростання захворюваності у 20 разів, зареєстровано 172 випадки кору.

При аналізі випадків захворювання виявлено, що з 172 хворих 61 людина не отримала жодного щеплення проти кору, ще у 16 відсутні дані про щеплення, що також розцінюється як нещеплений контингент.

За оперативною інформацією з регіонів України, розповсюдження захворювань кором продовжується. Станом на 6 червня 2017 року тільки в Івано-Франківській області зареєстровано 356 звернень з підозрою на кір, з них - 277 дітей віком до 15 років. В обласній клінічній інфекційній лікарні стаціонарне лікуванні пройшли 109 хворих (15 –дорослих, 96 - дітей, з них 15 дітей з ускладненим менінгітом та менінгоенцефалітом). Вірусологічна лабораторія ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» лабораторно підтвердила 160 випадків, що становить 44,9% від усіх зареєстрованих випадків.

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після впливу вірусу і триває від 4 до 7 днів.

На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через кілька днів з'являється висип, зазвичай на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по тілу і, в кінцевому підсумку, з'являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висипання відступає через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

При захворюванні на кір не рекомендується лікуватись самостійно, а звертатись за допомогою до лікаря.

Єдиною профілактикою кору є ВАКЦИНАЦІЯ.

Згідно з Календарем планові профілактичні щеплення проводяться комбінованою вакциною проти кору, епідпаротиту і краснухи дітям у 1 рік та у 6 років.

Щеплення проводяться після огляду лікаря при відсутності гострих захворювань та загострень хронічних захворювань. Якщо з різних причин діти в даному віці не були вакциновані, то вони можуть отримати щеплення в будь-який час. Захищеною є людина, яка отримала 2 дози вакцини проти кору.

Виконання обсягів профілактичних щеплень за 4 місяці 2017 року проти кору, паротиту та краснухи складає:

- в 1 рік 23,3% - 2534 дитини;

- в 2 роки і старше 49,7% - 3286 дітей;

- в 6 років 35,9% - 4373 дітей;

- в 7 років і старше 61,4% - 5758 дітей.

Проте, за 4 місяці 2017 року зареєстровано 402 відмови батьків дітей віком до 2 років від вакцинації проти кору, краснухи та паротиту.

Наразі Херсонщина достатньо забезпечена безкоштовною вакциною «Пріорикс» (комбінована вакцина проти кору, краснухи та паротиту), виробництва Бельгія. 08 червня область централізовано отримала 24596 доз зазначеної вакцини.

Тому ми закликаємо батьків не наражати своїх дітей на небезпеку і своєчасно вакцинувати їх.

Оскільки, КІР грізний своїми ускладненнями – менінгітом та менінгоецефалітом.

Прес-центр "Медицина"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон