Херсонці готуються до Великого посту

Закінчується останній тиждень перед Великим постом, який розпочнеться у понеділок – 27 лютого, і триватиме до – 15 квітня.

Для любителів попоїсти не буде зайвим нагадати, що цей тиждень носить назву «М'ясопустий тиждень», т.т. за церковним статутом на цьому тижні не вживають у їжу м'ясо.

На стіл подають: рибу, молочні продукти і, звичайно ж, млинці. Не забувайте - на цьому тижні слід поминати покійних, ходити у гості на млинці до живих.

Раніше під час «Масляної» активно каталися на конячих трійках, їздили з крижаних гірок. Коней зараз хіба, що у кіно можна побачити...

А от про крижані гірки, нам краще не згадувати. Міська влада Херсона на крижаних ковзанках нас «катала» цілих два місяці. Сьогодні ми відверто радіємо тому, що на вулиці стало тепло і лід, нарешті, зійшов сам пособі.

У останню неділю «Масляної» традиційно відбувалися веселі гуляння, розваги, які супроводжувалися вживанням великої кількості різної їжі, але головна страва це все ж – млинці. Святкування закінчаться тим, що буде спалено опудало Масляної і люди проводять зиму.

Не забувайте, що неділя має ще одну назву – «Прощена неділя». У цей день православні будуть просити вибачення у рідних й знайомих за образи вільні або мимовільні, а вже с понеділка настане Великий пості.

27 лютого, понеділок – початок Великого посту. Цього року він триватиме 48 днів, до 15 квітня. За православними пасхаліями святкування Масляної починається за 56 днів до Великодня. Таким чином, Світлий Великдень у 2017 році випадає на 16 квітня.

Час Великого посту – найкращий час для очищення душі й тіла.

Якщо хтось з наших читачів вирішив цього року вперше постувати, то вам треба зрозуміти, що під час Великого посту слід виконувати певні правила.

Одразу звертаємо вашу увагу, і на цьому наголошують священики , що найсуворіший піст тримають монахи, мирянам зовсім необов'язково дотримуватися всіх обрядів, особливо, це стосується тих, хто триматиме Піст вперше. Крім того, пам'ятайте, що піст це не спосіб схуднути, це не дієта, це духовне очищення, яке покликано очистити вашу душу.

П'ять основних правил Великого посту

Правило Перше: справа не тільки у їжі

Багато людей пов'язують Великий піст просто з відмовою від ряду продуктів. Дуже часто можна зустріти пісні рецепти, календарі харчування і таке інше. Служителі церкви кажуть, що під час посту – справа не тільки в їжі.

«Якби пост полягав просто у відмові від їжі тваринного походження, то найсвятішими були б корови», - сказав Святий.

Пам'ятайте, пост не повинен перетворитися на голодування, що є прямим шляхом до проблем зі здоров'ям. Міру свого посту кожен визначає сам. І, все ж, краще, якщо ви порадитеся зі священиком. Головне, це жертва задля Бога, але шкода власному здоров'ю.

Ви повинні розуміти, що людина яка живе повноцінним життям, і скажімо багато працює фізично, не може постувати так само, як це робить монах або скажімо домогосподарка. Міра посту в кожного повинна бути своя.

Правило Друге: не осуджує інших

Під час Великого посту не можна «дивитися у тарілку до іншої людини». Тобто, якщо ви прийняли рішення постити і відмовитися від якихось продуктів, то ви не мажете засуджувати іншу людину, яка прийняла рішення пройти піст по-іншому.

Пам'ятайте, що засудження у період Великоднього посту позначаються на людині набагато гірше ніж вжите м'ясо.

Правило Третє: читайте

У період посту необхідно читати. Традиційно християни читають Євангеліє. Якщо ви далекі від його розуміння, то священнослужителі радять читати просто позитивні книги, які несуть у собі любов і натхнення.

Великодній піст – це саме той період, коли ми можемо зробити себе кращими. І духовна їжа у вигляді книг – відмінний помічник у цьому питанні.

Правило Четверте: робіть добро

Великий піст – найкращий час для того, аби стати трохи добрішими. Пам'ятайте, зосередження на внутрішньому духовному стані не повинно перетворитися на ув'язнення або байдужість до навколишнього світу.

Погляньте навколо – там багато тих, хто потребує вашої допомоги, або, навіть, просто доброго слова. Спілкуйтеся з тими, кому ви будете потрібні: близьким, рідним, знайомим, або просто сторонній людині, яка почує від вас добре слово. Вважається, що у Великий піст дуже правильно займатися благодійністю (звичайно ж, не менш шляхетно, займатися цим і щодня).

П'яте Правило: молитва

Головне правило Великоднього посту – молитва. Священики кажуть, що спочатку всі обмеження у їжі були вигадані саме для того, аби «вивести» людину з її звичного режиму життя, і направити її думки до молитви.
Молитва у кожного, звичайно ж, своя. Найкращий спосіб визначитися, як і коли молитися – поговорити зі своїм духовним наставником, адже у кожного – свій власний шлях.

Що ж стосується їжі, то про це ми поговоримо окремо.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон