У чому проблема херсонської влади?

Кілька останніх тижнів Херсон особливо гостро відчуває суттєві проблеми з комунікацією між управлінцями та громадянами.

Погодні умови ще раз, гостро, привернули увагу до того, що місто у черговий раз виявилося не готовим до проблем зими.

Здається про те, що гідрометеорологічна ситуація у нас буває досить складною, коли за добу трапляються різні природні явища від дощу до снігу з температурою від +5 до –10, коли місто за кілька годин перетворюється на суцільну ковзанку, знають всі окрім керівництва міста.

Паралельно з погодними катаклізмами у місті загострилася і політична ситуація. Ряд партій вирішили покарати своїх депутатів за те, що вони відійшли від принципів партійного централізму, не виконують рішень партії щодо голосування по тим чи іншим питанням.

Про це, і не тільки, ми говоримо з підприємцем, депутатом Херсонської міської ради від партії УКРОП Валерієм БОРЖКОВИМ.

КОР. Валерій Володимирович, партію з якою Ви прийшли у раду звинувачують у тому, що вона організувала «гонитву» на окремих «неслухняних». Відомо, що Ви доволі незалежна людина, тож як Ви ставитеся до ситуації що склалася?

В.Б. Насправді будучи успішним бізнесменом, я можу собі дозволити бути достатньо віддаленим від впливу на мене як партій так і структур місцевої владі. Втім, я вважаю, що партійна дисципліна повинна існувати і взяті на себе зобов'язання слід виконувати.

КОР. Я знаю, що Ви прибічник мажоритарної системи, але стали депутатом за партійним списком. Не заважає?

В.Б. Ні, хоча я вважаю, що депутат може більш широко розкрити себе коли він залежить не від партії чи мера, а виключно від тих людей, які делегували йому право приймати рішення – виборців.

Але, якщо я йшов у раду за списками і брав на себе відповідні зобов'язання, то я повинен їх виконувати. Якщо мені щось не подобається, або у мене з цього приводу є власна думка, то я буду це обговорювати з колегами.

Якщо ми не знайдемо спільної думки – вийду з складу фракції і складу повноваження. Так буде чесно і правильно.

КОР. Чи можете Ви у кількох словах пояснити ситуацію? Чому партія вирішила ініціювати відкликання одного з тих, кого сама привела?

В.Б. Тут немає ніяких секретів і навіть більше, я радий, що ми можемо це обговорювати. Не секрет, що є певні політичні сили, які використовують ситуацію для того, аби дискредитувати УКРОП через ініціювання відкликання депутата.

Проти УКРОПу ведуть певну інформаційну війну, намагаючись звинуватити її у «диктатурі». На ділі все просто. Історія почалася кілька місяців тому коли депутати розглядали питання щодо призначення першого заступника міського голови – Ігоря Козакова.

Тоді Володимир Миколаєнко намагався всіма не правдами проштовхнути на посаду людину, яка, на наш погляд, не відповідає певним критеріям. З цього приводу було рішення: фракція не буде голосувати, ми не дамо жодного голосу.

Знаю, що такі рішення приймали й інші партії. Але, коли питання поставили на голосування один із депутатів від нашої фракції таки натиснув кнопку «за». Тим самим допоміг Миколаєнко «просунути» на посаду «одіозну» особу.

Ми вважаємо, що людина яка пішла проти партійного рішення – є порушником партійної дисципліни, отже, не може бути більше депутатом від цієї політсили.

КОР. Рішення щодо голосування особою приймалося добровільно?

В.Б. Тут ми виходимо на дещо інший рівень розмови. В даному випадку я б не став говорити про «залежність», а тим більше про «порядність» цієї людини.

Я розумію, що звинувачувати може тільки суд. У нас є певна інформація, що для того, аби отримати голос цієї людини її відповідним чином «зацікавили» «довірені люди» міського голови.

КОР. Ви можете це довести?

В.Б. Що саме? Це питання до відповідних органів. Ми ж обговорюємо не кримінальну складову і не розслідуємо факт злочину.

Ми говоримо виключно про те, що людина порушила партійну дисципліну. Все, що стосується пліток, то цим «успішно» займаються наші опоненти.

КОР. Ви сказали, що питання підкупу може існувати. На чому базується таке припущення?

В.Б. Добре. Але ми будемо говорити не про конкретну людину, а про принципи. Прикро, що і у цьому скликанні, при цьому міському голові, ми зіштовхнулися з ганебними фактами, коли мер нехтує думками широкого кола депутатів, намагається частину депутатського корпусу виключити з процесу управління містом, хоча це є наш прямий обов'язок.

КОР. Яким чином?

В.Б. Шляхом підкупу, залякування, шантажу, інсинуацій. Мер утворив собі «карману більшість» з депутатів різних партій.

КОР. Можете назвати більш конкретно?

В.Б. Звичайно. «Наш край», «Опозиційний блок», «Свобода»...

КОР. Як, і «Свободи»? Але ж вони позиціонували себе «опонентами» до діючого мера?

В.Б. Це легко простежити за тим, як вони голосують. Подивіться на протоколи голосування. Все одразу встане на свої місця.

КОР. Але, чому?

В.Б. Я не прокурор аби звинувачувати, але я громадян з власним сумлінням і тому я вправі сказати – є «зацікавленість» окремих депутатів міським головою.

Подивіться: три з чотирьох депутатів займають посади у відповідних комунальних підприємствах, т.т. отримують гроші з міського бюджету. Тоді як підприємства практично нічого не роблять.

Це ширма, прикриття. Депутати, ставши керівниками КП, отримують зарплату і мовчки голосують так як це вигідно міському голові, займаючись розбазарюванням бюджетних коштів.

КОР. Одна з колишніх помічниць міського голови і яка зараз має начебто ранг його «заступника» з питань управління справами, яка була раніше членом Виконкому саме від УКРОПу Катерина Гандзюк неодноразово заявляла, що депутати продаються, і що будь-кого з них можна купити.

В.Б. Що стосується пані Гандзюк, то насправді на перший порах коли ми тільки починали каденцію, за пропозицією УКРОП вона була членом Виконкому. Чому? Тому, що свого часу саме Катерина була, як нам здавалося, дуже активною учасницею процесу «оновлення» місцевої влади.

Саме вона, до речі, як колись і Володимир Миколаєнко була активною учасницею дій на Херсонському Майдані, і тому цілком логічно, що ми запропонували її на цю високу посаду.

Але, досить скоро побачили, що Катерина не та особа за яку себе видавала. Її погляди і дії різко змінилися. Сьогодні вона стала "прибічницею" того, проти чого «стояв» Майдан – економічних злочинів.

КОР. Саме тому її й відкликали?

В.Б. Так, це була одна з причин. Були й інші, але й цього цілком досить. Що ж стосується її заяв щодо «продажності кожного депутата», то я би порадив пані Катерині не судити всіх по собі...

А щодо «продажності всіх», то можу Вас запевнити, що депутати нашої фракції не продаються за будь-які кошти.

Я не випадково сказав, що я успішний менеджер, у мене в управлінні знаходиться одразу кілька підприємств, і я достатньо заробляю, для того аби не торгувати власним сумлінням.

КОР. Чи озвучували Вам пропозиції голосувати «як треба»?

В.Б. Слава Богу ні у кого «не вистачило» розуму підійти до мене з такою пропозицією. Хоча натяки звичайно ж були.

КОР. Говорять, що саме Гандзюк займається підтримкою життєдіяльності «більшості» міського голови: веде переговори, "наводить мости", вирішує "фінансові питання"?

В.Б. Ви дуже багато від мене хочете: я не присутній при цих розмовах, не беру участі у подібних "перемовинах" і, тим більше, не займаюся розповсюдженням пліток.

Але, звичайно ж, спілкуючись із депутатами, з людьми у місті, я чудово знаю, що саме через цю пані відбуваються всі ті процеси, про які Ви сказали.

КОР. Пані Гандзюк не слабка на язик особа. Це вже не плітки, це доводилося чути не раз у т.ч. й журналістам, а тим більше бачити у соціальних мережах. Про таких як вона кажуть: «Матом пані не лається, а спілкується»...

В.Б. Нажаль і це правда. Я не думаю, що людині яка займає таку високу посаду, пристойно так спілкуватися. Я вже не кажу, що це не личить жінці.

Але, я б на це подивився під іншим кутом: як міський голова дозволяє собі тримати у найближчому оточенні «радника», який є просто невихованою людиною? Та, це питання до нього...

КОР. Кажуть, що саме радники часто заміняють міського голову у прийнятті суттєвих рішень?

В.Б. Знаєте, іноді мені здається, що Володимир Васильович взагалі живе не у цьому світі, що він з іншої планети. Міський голова повинен бути адекватною людиною, яка повинна чітко розуміти, знати і контролювати те, що відбувається у місті. Він повинен комунікувати з громадою, з депутатами, адже ми прийшли у раду не від власного імені, за нас голосували люди, які наділили нас правом приймати рішення.

Як приклад. Минулого року я за власний рахунок підготувати ряд програм, які повинні сприяти розвитку міста, працювати на його імідж. Було запропоновано упродовж кількох років дати лад фасадам будинків на вулиці Суворова – головної пішохідної вулиці міста. У Програмі, ми прописали: кожного року ремонт фасадів 3 – 4 будинків...

КОР. Який результат?

В.Б. А хіба Ви не бачите, що являє собою сьогодні Суворова? Все як було, так і залишилося. Мер навіть не читав наші пропозиції.

Інший приклад. За власний рахунок я відправив у відрядження фахівців (з мого підприємства), які побували у кількох інших регіонах, вивчили досвід вирішення проблем у питаннях ЖКГ. Ми знайшли людей, написали програму, зробили розрахунки, виписали бізнес-план. Принесли меру... Результат – нуль.

Ще приклад. Що відбувається сьогодні на вулицях міста? Такого не було ніколи! Місто не прибране. По вулицях не те що пройти-проїхати, проповзти неможливо. За початку року за неповний місяць 700 травмованих осіб, понад 70 прооперованих! Коли таке було? На шляхах міста по кілька десятків аварій на день, а "радниця" Гандзюк під час прес-конференції заявляє, що така кількість є середньостатистичною для нашого міста. Кого вона обдурює?

КОР. Скажіть: при тому мінімумі фінансування, яке є, місто прибирати не можуть, чи не хочуть?

В.Б. Не вигідно...

КОР. Як це?

В.Б. Гроші не потрапляють у відповідний карман. Навіть маючи ту техніку яка є, місто прибрати можна. Хоча тут треба загострити ситуацію.

Ви сказали «мінімум фінансування» це вигаданий владою штамп, аби виправдати власну бездіяльність. Це тільки загальні слова. На цей напрямок у бюджеті минулого року було закладено? Так. Вони є у бюджеті цього року? Так. Т.т. ми – депутати про це подумали і подбали. Куди їх витрачають? Де ці гроші? Де результати роботи?

Один тракторець, який розчищає площу біля виконкому і який під різними ракурсами фотографує вірний підручний Миколаєнка такий собі «активіст» і начебто «журналіст» Сергій Нікітенко?

А потім ці фото розміщують на ними ж оплачених сайтах і розповідають, як багато у нас техніки, яка справно працює «по всьому місту». Хоча це один й той самий трактор, на одному й тому ж місці. І потім той же "журналіст" розповідає як мер працює і як він ночами чи не власноруч прибирає сніг.

Поганий той мер, який займається такими питаннями сам, адже для цього у нього є відповідні служби, які повинні це робити. Якщо мер сам з лопатою бігає по місту, то ціна йому ламана копійка. Виходить, що він не зміг належним чином організувати роботу.

Я ж не галасую на кожному перехресті, що навколо моїх підприємств сніг прибрано, лід сколото, а доріжки посипані піском. Так, це зробив не я особисто, але я це організував. То чому ж мер цим не займається? Адже це його прямі обов'язки. Що він залишить по собі? Яку пам'ять? Що доброго він взагалі зробив?

Чи інше питання. Наша фракція запропонувала включити у «титульні списки» ряд будинків де ліфти потребували капітального ремонту. І вже після того, як питання було проголосоване сесією – вони зникають зі списків...

Ми відремонтували ліфти за власний рахунок, а люди думають, що це зробив мер. Ми про це не кричимо на кожному перехресті. Ми чуємо тільки звинувачення з боку «придворних» «активістів» Миколаєнко, що ми начебто цілеспрямовано дискредитуємо міського голову, коли той чудово працює.

Спробуйте пройтися по тій же вулиці Суворова? Не вийде – льодові тороси. Там можна кіно про Північний полюс знімати. У Херсоні майже 600 вулиць. Скільки з них прибрано? Мер і його наближені звітують, що розчищено магістралі. А інші шляхи, а двори?

КОР. Часто говорять, що місту не вистачає техніки.

В.Б. Місту не вистачає не техніки, а нормального міського голови. Місто можна прибрати тією технікою яка є – було б бажання.

КОР. То чому ж не прибирають?

В.Б. Не підписані угоди. І у цьому питання Миколаєнко самоусунувся, і все переклав на плечі своїх «радників», які діють за принципом: «хочеш угоду – зроби мені "цікаву" пропозицію!».

КОР. Натяк на «відкати»?

В.Б. Як Ви розумієте я не був при цьому присутнім, але маю достовірну інформацію, що для того, аби отримати Угоду на прибирання міста треба бути «дуже вдячним», на рівні 50% від бюджетного фінансування.

КОР. Але тоді грошей невистачать на виконання самих робіт. Або їх буде виконано значно менше.

В.Б. Так і є. Роботи виконують або частково, або просто «списують», як виконані.

КОР. Чи є шанс це побороти?

В.Б. Так, звичайно це розламати шкідливу для розвитку Херсона "імперію Миколаєнко".

КОР. Яким шляхом? Революція?

В.Б. Навіщо так кардинально, є значно простіші і більш демократичні шляхи.

КОР. Можете їх назвати?

В.Б. Звичайно. Перший крок це розвалити цю «більшість» яку «батогом і пряником» утворив Володимир Васильович. Я сподіваюся, що виборці нас підтримують ми зберемо відповідну кількість голосів, і відкличемо недбайливих депутатів.

КОР. Як багато депутатів «стоїть» у черзі.

В.Б. Чотири політсили хочуть одразу змінити 9 депутатів.

КОР. А натоміть?

В.Б. А натомість, сподіваюся, прийдуть люди, які не будуть підтримувати Миколаєнко у питаннях, пов'язаних з неправильним використанням бюджетних коштів.

КОР. Чи є наміри ініціювати відкликання самого Миколаєнко?

В.Б. Давайте йти крок за кроком. Не буду приховувати, - наступний крок може бути саме у цьому напрямку.

КОР. Але ж тоді виконувати його обов'язки буде секретар ради. Чи не заради цього збиралися прибрати з посади пані Урсуленко...

В.Б. Це вже – зовсім інша тема. Сьогоднішнє наше завдання довести меру, що місто це не його приватна вотчина, а ті, кого він наблизив до себе, це не ті, хто мають право розпоряджатися містом, як власною авторучкою.

Я переконаний, що вже до весни ситуація у місті кардинально зміниться...

КОР. Дякую.

Запитував Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон