Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Хто на Херсонщині вже шикується у виборчу чергу…

Хто на Херсонщині вже шикується у виборчу чергу…
Поки вся держава знаходиться в роздумах коли відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України, частина Херсонців вже точно знає, що 17 липня їм доведеться таки сходити...

Нагадаю: у неділю, 22 травня, стартувала виборча кампанія проміжних виборів до Верховної Ради України (ВРУ) по 183 мажоритарному виборчому округу (ВО).

Новий губернатор Херсонщини, екс-нардеп Андрій Гордєєв, до його честі, довго не вагався писати чи не писати заяву про складання повноважень, зробив це швидко.

І раніше Закон забороняв поєднувати представницький мандат з будь-якою іншою роботою (окрім викладацької), тоді як новий, який вступив у силу з 1 травня, має більш суворі обмеження, відтепер посадовець не може бути навіть членом партії. Отже вибори на Херсонщині не за горами...

Виборчий округ № 183 включає у себе Комсомольський (Корабельний) район міста, частину Суворовського, Дніпровського і весь Білозерський район Херсонської області. Громадянам, які живуть у межах цього ВО слід записати собі: 17 липня, неділя – День голосування.

Політики як диявол ладану бояться виборів влітку. Чому? Відпускна кампанія, багато людей у неділю їдуть за місто на відпочинок, на дачі, у відпустку, а тому і явка мізерна...

То, чому ж вирішили провести вибори саме влітку? Ну, по-перше, цього вимагає Закон (хоча, що для нашої влади Закон), по-друге, у ВРУ складна ситуація – кожен голос на обліку, а у вересні планують таки змінити Конституцію.

Хто отримає «головний приз»?

ПП "Блок Петра Порошенка"(БПП), яка може залишиться «при своїх», чи якась інша політична сила, яка зможе похвалитися зайвим голосом? Нагадаю, що нардеп Гордєєв був обраний у ВРУ у мажоритарному окрузі, але був висуванцем БПП і входив до її фракції у парламенті.

Ризикну зробити припущення, що коли розглядалася кандидатура пана Гордєєва на посаду губернатора, то одна з принципових умов його призначення була «гарантія» того, що замість нього у ВРУ прийде людина з «правильною» політичною орієнтацією.

Якщо припущення правильне, то це обумовлює певні умови. «Жорсткою» буде не стільки сама кампанія, як підрахунок голосів. Гратися у «демократію» тут ніхто не збирається...

Думаю, що Андрій Гордєєв і Путілов-молодший взяли на себе чіткі зобов'язання, і налаштовані на «перемогу». Інше їх не влаштовує, інакше... краще не думати.

Андрію Путілову це може загрожувати не тільки «партійною лазнею» у АП, але й ініціюванням його відставки з посади Голови обласної ради (все ж він на виборчій посаді). Гордєєву ж програш може коштувати навіть посади голови ОДА.

Що маємо на старті?

Місто Херсон поділено на два ВО: № 182 (Суворовський та Дніпровський райони міста) – 159 847 виборців, 95 виборчих дільниць; № 183 (Комсомольський, частина Суворовського та Дніпровського районів міста, і весь Білозерський район) – 165 996 виборців, 108 виборчих дільниці.

Що тут було раніше?

У 2014 році по ВО № 183 було висунуто 23 кандидати, більшість з них – 13, самовисуванці. За перше місце тоді боролися Андрій Гордєєв (БПП), за якого проголосувало 17 781 виборців, або 27,28%, від тих, хто взяв участь у голосуванні та Михайло Опанащенко (самовисуванець), він мав – 7 409 голосів, або 11,37%.

Третя сходинка Ігор Дудар («Самопоміч») – 6 628 голосів, або 10,17%. До п'ятірки лідерів ще увійшли: Ігор Семенчев (самовисуванець) – 4 635, 7,11%; Володимир Кривонос (КПУ) – 3 420, 5,24%. Представник ВО «Батьківщина» Сергій Тріщанович посів 7 сходинку – 3 057, 4,69%.

Від «Опозиційного блоку» тут йшов Сергій Шкода, у нього був 10 результат – 2 126, 3,26%. На 12-у місці був Віталій Богданов (самовисуванець) – 1 662, 2,55%. От і всі визначні особи та партії, які були на цьому ВО, решта прізвищ і назва партій нічого виборцям не говорили.

Треба зазначити, що на відміну від ВО № 182, де за перемогу жорстко билися Співаковський (БПП) та Одарченко (ВО «Батьківщина»), Гордєєв виборов тоді перемогу «малою кров'ю». Нагадаю, що «розрив» між Співаковським та Одарченко склав всього 174 голоси, які, вважається, «принесли» йому засуджені однієї з виправних колоній, які дружно «проголосували» за провладного кандидата. Тут було все: бійки, екстравагантні витівки, судові засідання. За ким перемога: за правдою чи адмінресурсом? Відповідь дасть історія. Коли відкриють архіви, нащадки дізнаються багато чого цікавого про пращурів...

Реалії сьогоднішнього дня

У виборчому процесі почався перший етап – формування Окружної виборчої комісії (ОВК). Другий етап, більш цікавий для виборців – висування кандидатів. Переконаний, що бажаючих буде не менше ніж два роки тому, і це будуть далеко не тільки ті, хто живе у Херсоні.

Під час проміжних виборів на ВО «злітаються», що бджоли на мед (або мухи на...), десятки тих, у кого є гроші, з усіх куточків держави. Принцип приналежності до території у цьому Законі, на відміну від «місцевого», не прописаний... Хоча, нам і своїх би вистачило.

Від кого слід чекати кандидатів?

В першу чергу, звичайно ж від «запеклих друзів»: БПП, «Батьківщини», «Самопомічі», «УКРОПу», «Радикалів», «Опозиційного блоку». Переконаний що спробують свої сили представники партій націоналістичного напрямку. Без сумніву не обійдуть стороною нагоду показати себе й перевірити наявність прихильників представники «лівих».

Що стосується персоналій, упевнений, побачимо тих, хто останні півроку-рік тримає навколо власної особи насичений інформаційний простір. Втім, як на мене, найцікавіша «боротьба» розгорнеться між трьома партіями: БПП, ВО «Батьківщина» та «Опозиційний блок».

Почну з того, що у БПП мінімум партійного рейтингу, і дуже коротка «лава запасних» (бажаючих «море», але "якісних" кандидатів – обмаль). Поки залишається інтрига: піде на вибори Андрій Станіславович Путілов, чи Станіслав Ісидорович Путілов?

Сенсу Путілову - молодшому боротися за крісло нардепа, я особисто, не бачу. В обласній раді він більш «вільний птах». Хоча й говорять, що Рада немає великих повноважень і здебільшого виконує роль «весільного генерала» (майже немає повноважень щодо бюджету і т.і.) та я б не скидав з рахівниць той факт, що в області ще чимало власності, якою «завідують» саме ці депутати...

А у світлі того, що нас скоріш за все чекає «вибух» активної приватизації (начебто саме це прописано у домовленостях з МВФ), то постать голови обласної ради стає значно "дорожчою". Хоча, рішення він приймає і не самостійно, та все ж...

Немає сенсу обом Путіловим йти у Верховну Раду ще й тому, що термін «життя» самої ВРУ невизначений. Не забуваємо, що над ВРУ висить «дамоклів меч» дострокового переобрання. Йти на 6 – 12 місяців? Хоча, при певній спритності й за цей час можна ще заробити. Хоча, на «пенсію» Путілов, напевно, вже заробив...

Тому, скоріш за все, БПП будуть пропонувати іншу кандидатуру. Ризикну припустити, що це буде Олена Урсуленко (сьогодні секретар міської ради, підприємець). ВО наполовину міський, а у місті її прізвище вже «знане» - пані Олена одна з лідерів провладної партії на Херсонщині, людина відома.

Хоча, якщо буде задіяний адміністративний ресурс, наявність упізнаності втрачає будь-який сенс (Гордєєва нардепом зробили тільки 10,71% виборців, які зареєстровані на окрузі).

Чи є у БПП ще знакові фігури? Подивимося. Ще раз повторюся, прізвище тут може бути не головним.

У ВО «Батьківщина» проблема іншого характеру, їм треба визначитися - хто з двох: Юрій Одарченко, який керує обласним партійним осередком, чи Владислав Мангер – керівник міської парторганізації? Якими тут будуть критерії відбору: «упізнаність», «розкрученість» чи наявність «золотого запасу»? За кого будуть голосувати краще?

Думаю цей ребус розгадують зараз у Центральному штабі партії, але аргументів там більше в Одарченка - він у 2014 майже фактично переміг по ВО № 182, тоді як Владислав Мангер (самовисуванець), був четвертим – 6 066 голосів, або 9,33%.

На кого зроблять ставку у «Батьківщині» (яка вкрай зацікавлена у додаткових голосах у ВРУ): на перевіреного часом, досвідченого, але досить "аморфного" Одарченка, чи на молодого, енергійного, емоційного і головне більш "економічного вільного" Мангера?

Тільки факти: На старті місцевої виборчої кампанії Мангеру «давали» 6,8%. Екзіт-пол І туру йому давав 9,3%. Реально він мав 12,37% (10 418 голосов). У ІІ турі набрав 29,4% (15 697 голосів). Таким стрімким результатом збільшення прихильників може похвалитися не кожен. Одарченко, на майже тому ж об'ємі виборчих голосів за рік перед тим назбирав – 21,34% (13 865 голосів).

І, нарешті, ще один суперник, який без сумніву буде боротися за перемогу, це представник «Опозиційного блоку». Але, хто саме? Тут здається справа ще більш складна, претендентів щонайменше три (!?):

- Василь Федін, генеральний директор судозаводу, виконавчий директора Smart Maritime Group, депутат обласної ради; екс-депутат міської;

- Єгор Устинов, екс-перший заступник голови ОДА, сьогодні депутат ХМР, начальник міського комунального підприємства Херсонське тролейбусне управління;

- В'ячеслав Яременко, колишній перший заступник міського голови, і екс-кандидат у мери міста Херсона.

Не ризикну стверджувати, що це вичерпний список можливих претендентів, але всі троє (особливо Федін та Устинов) постійно і ефективно знаходяться у інформаційному просторі. Думаю, що хтось з них таки буде...

Ще одним гравцем може стати представник «УКРОПу» Віталій Богданов, який всіма силами намагається триматися у інформаційному просторі та «піднести» власну значимість. Не думаю, що він зможе перекритий свій «успіх» виборів у ВРУ 2014 року в 2,55% голосів. Тим більше, що особливого капіталу на вибори в нього здається не буде.

Вірогідно, що свої сили спробує представник «Самопомочі» Андрій Дмитрієв, приватний підприємець, займається фармацевтичним бізнесом, зараз депутат ХМР (лідер фракції «Самопоміч»). Чи ризикне Дмитрієв особисто втягнутися у виборчу гонку - скоро побачимо...

Серед тих, хто може спробувати себе у перегонах може з'явитися Володимир Сальдо, екс-депутат ВРУ, екс-мер Херсона, адже не випадково весь цей час Володимир Васильович знаходиться у інформаційному просторі.

Його минулорічні результати на виборах міського голови достатні для того, аби говорити про можливу участь у перегонах. Хоча він (як і 90% можливих кандидатів) майже невідомий у Білозерському районі.

Думаю, що у цьому списку буде щонайменше з десяток прізвищ «варягів», які будуть шукати своє виборче щастя на Херсонщині. Орієнтовний список «складати» можна, а сенс? Хто стане претендентами? Дізнаємося скоро.

Вибори скоротечні, висування закінчиться вже 10 червня. Чекати залишилося всього-то нічого! І тоді почнеться...

Сергій ОСОЛОДКІН

Далі буде...

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон