Рапсодії полікультурної Таврії

Саме так називається музичний фестиваль етнічних громад Херсонщини, який відбувся вчора, 29 листопада, у місті Херсоні в приміщенні Херсонського обласного художнього музею імені О.О. Шовкуненка.

Cвято таврійської етнічної музики відбулося в рамках проекту «Подолання травматичного та розділеного минулого етнічних громад Херсонщини через взаємодію у мистецтві та спорті».

А провели його: Українська Миротворча Школа за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, за сприяння та під високим патронатом керівництва Херсонської обласної державної адміністрації, Управління культури ХОДА, а також ГО «Болгари Херсона».

На фестиваль завітали безліч музикантів - представників етнічних громад історичного таврійського регіону: азербайджанці, вірмени, греки, грузини, кримські татари, болгари, євреї, корейці, курди, німці, поляки, роми, руські.

Кожен учасник фестивалю, а це і зовсім юні, і професійні музиканти, намагався презентувати культуру своєї етнічної громади якомога яскравіше та цікавіше, аби саме його виступ запам'ятався глядачу найбільше.

І можна сміливо сказати, що це вдалося зробити кожному музиканту: вокал, гра на різноманітних музичних інструментах, елементи свого національного костюму – все це зачарувало глядача, про це говорять гучні оплески та щирі посмішки на його обличчі.

А відкривала захід представниця кримсько-татарського культурно-спортивного центру "Куреш" Анастасія Дьяченко.

Зазначимо, що фестиваль такого роду, проводиться на Херсонщині не вперше. В нашої області вже є досвід проведення подібних заходів, перш за все це фестиваль «Таврійська родина», який традиційно проходив у Генічеську.

Завітали на фестиваль і поважні особи обласного центру, які небайдужі до питань культури, мистецтва, так, наприклад, перший заступник голови облдержадміністрації Валентина Січова зазначила: «Я прийшла на даний фестиваль аби підтримати справу, яку ми розпочали, з моєї точки зору, це надзвичайно важлива справа – ми всі маємо об'єднатися. Ми різні, у кожного народу є свої цінності. Але чим більше ми знаємо один про одного, тим більше розуміємо, що нам нічого ділити. Ми разом маємо створювати! Разом маємо будувати!», - говорить Валентина Січова.

Президент ромської ради України, директор Херсонської обласної філармонії, заслужений діяч мистецтв України Юрій Іваненко підкреслює – фестиваль допомагає національним меншинам Херсонщини дійти злагоди та порозуміння між собою.

Юрій Миколайович сподівається, що з часом етнічні громади нашого регіону стануть великою, справжньою родиною, а такі фестивалі, як «Рапсодії Полікультурної Таврії», будуть цьому сприяти.

«Мета даного фестивалю - розвивати ідеї толерантності через взаємодію в культурі, та спорті, безпосередньо, в Херсоні. В нас є общини, які ніколи не приймали участь в подібних заходах, тому цього разу на фестивалі вперше виступає курдська община – це посприяє для більш активної її участі в міжетнічному діалозі, який проходить у нас на Херсонщині.

Ми хочемо зробити культурне поле Херсонської області більш позитивним, в рамках того, з чим зараз стикається наш регіон, це пов'язано і з тим, що поряд з нами знаходиться тимчасово окупований Крим. На фестивалі виступить представниця кримськотатарського культурно-спортивного центру «Куреш», тому цей фестиваль має стати одним із містків підтримки діалогу з АРК», - розповідає координатор проекту, експерт Української Миротворчої Школи Георгій Бянов.

Тож, після яскравих виступів, презентації костюмів різних етнічних меншин, відбулося нагородження учасників фестивалю.

Експерт Української Миротворчої Школи Георгій Бянов, разом з начальником управління культури Херсонської ОДА Світланою Думинською, нагородили учасників фестивалю пам'ятними дипломами.

Самі ж зірочки фестивалю кажуть, що подібні заходи їм дуже подобаються, вони заздалегідь продумують свої виступи, підбирають костюми, а теплі прийоми в обласному центрі народжують бажання приїжджати до Херсона якомога частіше, аби ділитись з оточуючими красою культури своєї етнічної громади.

Отже, Херсонщина продовжує розвивати музичну історико-культурну спадщину поколінь та формувати злагоджене, позитивне етнокультурне поле Херсонщини!

Тетяна БОЙКО
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон