Татьяна Бойко

Молодая журналистка

Херсонщина ризикує

Херсонщина ризикує
Сьогодні у Всесвітній день боротьби з туберкульозом слід визнати - останнє десятиріччя характеризується погіршенням епідеміологічної ситуації з туберкульозу в Україні. І наша Херсонщина тут не виключення...

Світова епідемія

Загалом - мільярди людей на планеті заражені цією смертоносною інфекційною паличкою. А це – третина людства! Хворих на туберкульоз в Україні реєструють кожного дня і кожного дня ця хвороба забирає життя українців.

Щороку в світі виявляють від 7 до 10 мільйонів чоловік, що вперше захворіли. В Україні щогодини на туберкульоз захворює біля 4 чоловік, з яких один хворий помирає. За прогнозом туберкульоз ще довго не втрачатиме своєї актуальності, тому про нього повинні знати та хвилюватися не тільки лікарі, а і кожна людина окремо.

Щорічно, 24 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У цей день 1882 року німецький вчений Роберт Кох відкрив збудника, який викликає туберкульоз (мікобактерія туберкульозу).

Метою Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби з туберкульозом є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусиллях по ліквідації цієї хвороби.

За критеріями ВООЗ, Україну віднесено до країн з високим рівнем розповсюдження туберкульозу. Епідемію туберкульозу в Україні об'явлено в 1995 році.

Херсонщина – в епіцентрі туберкульозу

Що ж стосується Херсонської області, то ситуація з туберкульозом тут завжди була серйознішою, ніж у всіх інших регіонах нашої держави. Херсонщина майже одразу потрапила до трійки лідерів за кількістю хворих на туберкульоз.

Пік захворюваності на туберкульоз в Херсонській області припав на 2005 рік. Тоді фіксували 175 випадків на 100 тисяч населення.

Втім, Херсонщина і досі лідирує в Україні за цими показниками. Одна з причин - це географічне розташування. Херсонщина - міграційна зона, через яку пройшли декілька хвиль переселень. Ще одна причина - це наявність в області 5-ти виправних колоній.

В нашій області є дві великі протитуберкульозні лікарні, де лікуються проти туберкульозу хворі, які знаходяться за ґратами. І ці люди, закінчуючи свій строк перебування за ґратами, практично втрачають зв'язок зі своїм корінням та осідають у нашій області, збільшуючи, таким чином, джерело інфікування і підтримуючи епідемію на туберкульоз.

У нашому місті є і тубдиспансер, де проходять курс лікування звичайні херсонці. Але про його неналежний стан, писали і херсонські ЗМІ, і просто люди, що скаржилися на погані умови в закладі.

Нагадаємо також і те, що ще восени 2013 року, Прокуратура Суворовського району Херсона при перевірці дотримання вимог Закону України "Про охорону праці" на комунальному підприємстві " Херсонський обласний туберкульозний диспансер" виявила факти захворювання працівників підприємства.

Як було зазначено в повідомленні прокуратури, медики захворіли через недотримання норм при організації умов роботи. В прокуратурі повідомляли що, всупереч вимогам законодавства, у закладі охорони здоров'я відсутній акредитаційний сертифікат.

Було також встановлено і те, що ще з 2012 по 2013 роки у зазначеному закладі виявлено та зареєстровано 8 випадків професійних захворювань, причинами яких стали контакти з хворими на туберкульоз і відсутність ефективних засобів індивідуального захисту органів дихання.

Тож і не дивно, що жертвами стали ті, хто боровся проти цієї страшної хвороби.

Що говорять спеціалісти?

За інформацією прес-центру «Медицина» Херсонського обласного центру здоров'я та спортивної медицини ситуація щодо туберкульозу в Херсонській області гірша, ніж у цілому в Україні, проте є керованою із тривалою позитивною динамікою.

За період дії Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007- 2012 роках в області відбулося значне зменшення основних епідеміологічних показників порівняно з 2006 роком. Так захворюваність на туберкульоз зменшилася на 37%, поширеність на всі форми активного туберкульозу – на 42% та смертність від туберкульозу – на 40%.

У 2013 році зберігалась тенденція до зниження епідеміологічних показників і було зареєстроване зменшення захворюваності на 10,8%.

Прес-центр «Медицина» повідомляє, що в Херсонській області покращилося своєчасне виявлення хворих на заразні форми туберкульозу закладами первинної медико-санітарної допомоги - за останні 5 років зросло у 2 рази. Проведена робота впливає на зменшення резервуару інфікованих осіб мікобактеріями туберкульозу, що має велике значення в епідемічному процесі.

Обстеження на туберкульоз і лікування хворих на туберкульоз здійснюється безкоштовно. Хворі на туберкульоз у повному обсязі забезпечені протитуберкульозними препаратами.

У липні 2012 року підписаний Меморандум між управлінням охорони здоров'я облдержадміністрації та компанією «Кімонікс Інтернешнл Інк.», згідно з яким реалізується проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Посилення контролю за туберкульозом в Україні».

Проект USAID "Посилення контролю за туберкульозом в Україні" спрямований на підвищення якості протитуберкульозної допомоги, зокрема на впровадження нових сучасних технологій лабораторної діагностики та інфекційного контролю, дотримання пацієнтами режимів лікування та реалізації ряду заходів щодо зміцнення систем лікування туберкульозу.

Проект розрахований на п'ять років, протягом яких впроваджуватимуться успішні міжнародні моделі протидії туберкульозу.

P.S. Чим раніше виявлений туберкульоз у людини, тим менше здорових людей вона встигне заразити і тим вищою буде ефективність лікування. Сучасні ліки припиняють виділення бактерій вже через декілька тижнів від початку лікування і людина припиняє бути небезпечною для своїх близьких та рідних – не треба ризикувати їх здоров'ям.

Пам'ятайте, туберкульоз сьогодні може «заглянути» в кожну родину, але його можливо і треба лікувати!

Тетяна Бойко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон