НСЖУ та НМПУ засуджують насильницьке звільнення керівника Національної телекомпанії

Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України виступили із заявою, у якій засуджують незаконні дії народних депутатів щодо в. о. гендиректора Національної телекомпанії України Олександра Пантелеймонова.

Нагадаємо, що 18 березня він написав заяву про своє звільнення з посади. Це сталося після того, як депутати від фракції «Свобода» викрали його і вивезли в невідомому напрямку. Журналісти написали у «Фейсбуці» що Пантелеймонова – побитого, з розбитим чолом – виштовхали з ліфта НТКУ, потім поставили перед камерою і зажадали назвати прізвища людей, які впливали на редакційну політику. Потім його заштовхали в джип і повезли в невідомому напрямку.

НСЖУ та НМПУ у своїй заяві наголошують, що фізичний і психологічний тиск, приниження гідності людини – неприпустимі в демократичному суспільстві. Медіа-організації вимагають від Комітету ВР з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради розглянути цей ганебний випадок та дати йому належну оцінку, а від правоохоронних органів – розслідувати цю справу.

Подаємо текст заяви:

Заява

Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України засуджують незаконні дії депутатів Верховної Ради України від фракції «Свобода» щодо в.о. гендиректора Національної телекомпанії України Олександра Пантелеймонова.

Моніторинги ефірів НТКУ беззаперечно свідчили про системні порушення законодавства і журналістських стандартів, поширення завідомо недостовірної інформації державною телекомпанією. Відповідальність за це Закон «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» покладає на посадову особу ЗМІ, яким є гендиректор Олександр Пантелеймонов.

Але ніхто не має права принижувати гідність людини, навіть якщо ця людина сама здійснює ганебну діяльність. Фізичний і психологічний тиск, як спосіб з'ясування стосунків є неприпустимі в демократичному суспільстві. Законодавством передбачена процедура цивілізованого звільнення гендиректора НТКУ, так само передбачена і відповідальність, включно з кримінальною, за самоуправство, побої, порушення трудових прав особи. Від будь-якої влади ми вимагаємо діяти по закону.

Вимагаємо:
від Комітету Верховної Ради України з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради розглянути цей ганебний випадок та дати йому належну оцінку;

від МВС України внести нашу заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань;

від Генеральної прокуратури України принципової оцінки дій народних депутатів України.
В такий складний для Української Незалежності час ми розраховуємо на голосування у Верховній Раді за створення суспільного телебачення і реформування державних ЗМІ, як на справжні кроки для існування вільних медіа і забезпечення прав громадян України на об'єктивну, достовірну інформацію.

Переконані, що на народних депутатах лежить особлива відповідальність за дотримання закону, прав і свобод громадян. Діючи інакше, ви опиняєтесь в одному стані з зовнішнім агресором, нехтуючи тими цінностями, які відстоював Майдан.

Служба інформацiї НСЖУ

Фото bigmir)net

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон