Європейські інвестиції – містам України

Вчора 6 лютого за підтримки Уряду 5 консорціумів українських міст підписали меморандум з Німецьким бюро міжнародного співробітництва (GIZ) для впровадження проекту «Енергоефективність у громадах»

В рамках цього проекту GIZ надасть українським містам технічну допомогу на суму 4 млн євро, - сказав в.о. Віце-прем'єра Олександр Вілкул на урочистому підписанні меморандуму.

Він зазначив, що за минулий рік завдяки, в тому числі, впровадженню енергозберігаючих технологій, споживання газу на виробництво теплової енергії українськими підприємствами теплокомуненерго зменшено на понад 6%. В регіонах було реалізовано десятки проектів, направлених на енергозбереження. Наразі з міжнародними фінансовими організаціями (МФО) в Україні вже реалізується 4 великих проекти загальною вартістю понад 3 млрд грн.

Урядом ведеться робота щодо підготовки до реалізації ще 5 спільних з МФО проектів з модернізації галузі ЖКГ на суму майже 10 млрд грн. Проекти направлені на впровадження енергозберігаючих технологій, підвищення якості муніципальної інфраструктури в містах України, а саме – систем водопостачання та водовідведення, теплопостачання, енергоефективності житлових будинків.

- Нашими стратегічними партнерами в процесі впровадження енергоефективних технологій та модернізації ЖКГ є Федеральне міністерство Німеччини з економічного співробітництва та Німецьке бюро міжнародного співробітництва (GIZ), з якими ми співпрацюємо в рамках міжнародної технічної допомоги. Я особисто дякую Послу ФРН в Україні Крістофу Вайлю за конструктивний діалог та підтримку наших ініціатив, - сказав Олександр Вілкул.

Керівник «Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ» в Україні Гольгер Нойвегер сказав:

- Я дякую українському Уряду за взаєморозуміння та співпрацю. Особливо відзначу активність самих українських областей у впровадженні енергоефективних заходів. Це дуже важливо, оскільки саме регіони є справжніми двигунами розвитку країни. Підписання меморандуму для впровадження проекту «Енергоефективність у громадах» дасть поштовх не тільки економічному розвитку українських регіонів, але й соціальної сфери. Німеччина і надалі буде підтримувати проекти розвитку України.

Зокрема, у минулому році у 4-х містах України (Чернігів, Івано-Франківськ, Миргород, Новоград-Волинський) було успішно завершено проект GIZ «Енергоефективність у будівлях», у рамках якого були проведені роботи з енергетичної модернізації будинків. Зокрема, у Чернігові завдяки оновленню лише однієї старої будівлі колегіуму №11 загальна економія електроенергії вже склала майже 42 тис кВт на рік або більше 30,5 тис грн на рік. Також були завершені роботи з улаштування систем автоматичного регулювання та гідрохімічного очищення системи опалення в будівлях міської лікарні №1.

В рамках цього проекту в Івано-Франківську вже завершені підготовчі роботи до енергетичної модернізації житлового будинку ОСББ та підготовлено бізнес-план для залучення кредиту МФО (вже залучено 3 млн грн). У Миргороді та Новоград-Волинському також завершено підготовку житлових будинків до енергетичної модернізації.

Олександр Вілкул зазначив, що триває спільна з GIZ робота над реалізацією в Україні ще 3-х проектів: «Енергоефективна забудова» в місті Київ, «Підвищення якості муніципальних послуг» у 8 містах Луганській області. Проекти направлені на розвиток енергоефективних та ресурсозберігаючих технологій, підвищення якості адміністративних послуг, вдосконалення нормативно-правової бази, підвищення кваліфікації працівників житлово-комунального господарства.

Також реалізується спільний з GIZ проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», в рамках якого вже розроблено концепцію розвитку історичної частини міста, впроваджено програми реставрації брам, вікон, балконів, сходових кліток, оновлення внутрішніх дворів.

Подальшим продовженням української співпраці з GIZ є проект «Енергоефективність у громадах», меморандум про впровадження якого підписаний містами-учасниками 6 лютого 2014 року. У рамках проекту в результаті двоетапної конкурсної процедури, яка тривала з жовтня минулого року, GIZ та Мінрегіоном для участі було відібрано 5 консорціумів українських міст у такому складі:

• місто Чернівці спільно з містами Кам'янець-Подільський та Коломия;
• Полтавська обласна державна адміністрація та міста Комсомольськ, Лубни, Миргород, Полтава;
• Дніпропетровська обласна рада та міста Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Павлоград;
• місто Житомир спільно з містами Бердичів, Коростень, Новоград-Волинський;
• місто Луганськ спільно з містами Краснодон, Ровеньки, Свердловськ, Сєвєродонецьк.

Головним завданням проекту «Енергоефективність у громадах» є посилення ролі місцевого самоврядування у підвищенні енергоефективності в Україні, в тому числі впровадження енергозберігаючих технологій у ЖКГ. Проект планується реалізувати до кінця 2016 року.

- В рамках модернізації галузі ЖКГ подальша співпраця з GIZ має бути спрямована на розробку та впровадження системи ефективного енергетичного розвитку міст та залучення іноземних, в тому числі німецьких компаній в житлово-комунальну сферу. У тому числі стратегічним напрямком є залучення інвесторів на основі державно-приватного партнерства, - сказав Олександр Вілкул.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон