Уряд затвердив нові норми дитячого харчування

Для харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах України встановлено норми, які найбільш відповідають особливим потребам зростаючого організму.Відтепер діти отримають харчування згідно не тільки з їх віковими потребами, але й з урахуванням підвищеної витрати енергії через особливі умови перебування у місцях відпочинку та оздоровлення.

Кабінет Міністрів 25 грудня погодив постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591», якою встановив нові норми харчування дітей у навчальних, оздоровчих закладах і будинках відпочинку. Цією постановою вводяться в дію вітчизняні нормативи середньодобового набору продуктів для дітей, які перебувають у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

У нових нормах харчування враховано, що типовий режим перебування дитини в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку складається з низки фізичних і емоційних навантажень протягом дня, який починається з ранкової гімнастики, потім — творча робота в гуртках або навчальний процес у міжсезоння. Крім того, діти беруть активну участь у різноманітних спортивних змаганнях і культурно-масових заходах, що є значним фізичним навантаженням на дитячий організм.

Урядові експерти вказують, що важливим аспектом внесених змін є введення норм з урахуванням особливостей різних вікових груп у відповідності з місцем перебування дитини. Зокрема, уточнено норми для дітей 7-10 років, 8-14 років, 11-17 років і 12-17 років. У нових нормах встановлено раціон харчування з максимальною енергетичною цінністю в 4263 ккал, тоді як попередні норми дорівнювали всього 3500 ккал.

Більшість дітей, котрі прибувають на оздоровлення та відпочинок до дитячих оздоровчих закладів за кошти державного або міських бюджетів, — це діти пільгових категорій: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти-інваліди, в тому числі ті, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф; діти із багатодітних та малозабезпечених сімей; діти, батьки яких загинули в результаті нещасного випадку на виробництві під час виконання службових обов'язків. Особливу категорію для піклування складають діти, які перебувають на диспансерному обліку у зв'язку із хронічними захворюваннями. Тому введення поліпшених і більш збалансованих норм харчування для таких дітей є важливим кроком для створення більш сприятливого старту в житті.

Урядовий портал

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон