43% українських вакцин не відповідають європейським стандартам

43% вакцин, які використовують для щеплення в рамках Національного календаря, не мають GMP сертифікату.

Про це під час круглого столу сказав Народний депутат, член Тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування фактів порушення законодавства України при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров'я України Павло Петренко, передає УНН.

Петренко нагадав, що наразі МОЗ ініційований проект постанови Кабміну "Про деякі питання обігу медичних імунобіологічних препаратів", яким передбачається дозволити використання в Україні вакцин без GMP-сертифікату.

"Україна декларує необхідність запровадження європейських стандартів якості у медичній сфері. Але чомусь профільне Міністерство, яке повинно було б забезпечувати саме якість і безпеку лікарських засобів для українців, робить такі речі, які можуть загрожувати здоров'ю та життю українців. У МОЗ кажуть, що низка імунобіологічних препаратів, через які пропонується скасувати GMP-сертифікацію, не мають аналогів в інших країнах. Однак постає питання: невже у США та Європі не щеплюють від тих хвороб, що й в Україні? Чи невже тільки російські препарати підходять для наших громадян?", – зазначив Петренко.

За його словами, наразі у ВР зареєстрований незалежний звіт Комісії, у якому велику увагу приділяється провальній ситуаці у сфері вакцинації населення.

"МОЗ робить все, щоб дискредитувати систему щеплень. Фактично лобіюються інтереси окремих приватних компаній, які мають стосунок до посадовців Міністерства. Якби вакцини були якісними і від них не помирали діти – питань не було б. А коли відбувається економія за рахунок якості – так не має бути", – підкреслив нардеп.

Він наголосив на тому, що наразі у 12 вакцин, які використовують для щеплення у рамках Національного календаря, не мають GMP-сертифікату.

"Це 43% всього Календаря, вони не мають належної виробничої якості", – наголосив Петренко.

За словами Завідуючого сектором державної реєстрації та контролю якості лікарських засобів та медичної продукції Міністерства охорони здоров'я України Тараса Лясковського, постанова має лише тимчасовий характер, адже наразі існуючі законодавчі акти ускладнюють використання російських вакцин, яким, за словами чиновника, немає аналогів.

"Мова йде не про скасування норми... Постанова пропонує надати перехідний період (на використання вакцин без GMP – Ред.) – протягом 2-3 років. Це потрібно для того, аби не зірвати вакцинальну кампанію, яка потребує цих дешевих, але якісних і перевірених роками вакцин", – пояснив представник МОЗ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон