Важкохворих пацієнтів відтепер знеболюватимуть не 3, а 15 днів

Знеболювальні препарати, до складу яких входять підконтрольні речовини, мають бути доступними, але за рецептом.

Про це повідомила начальник управління лікарських засобів та медичної продукції МОЗ України Людмила Конашевич.

"Розуміючи проблему доступності паліативних хворих до знеболювальних препаратів, впродовж півроку Міністерством охорони здоров'я України було здійснено низку заходів", - розповіла представник МОЗ України.

Серед них Людмила Коношевич назвала, зокрема, появу цього року вперше в Україні таблетованої форми морфіну, внесення змін до законодавства щодо спрощення вимог виписування рецептів та відпуску в аптеках лікарських засобів, що містять наркотичні речовини.

Вона також розповіла про те, що відтепер паліативні хворі отримують рецепт з п'ятнадцятиденною потребою у лікарському засобі, тоді як раніше хворий отримував ліки розраховані лише на три дні прийому.

"Тепер хворі мають можливість придбати необхідні ліки, які містять у своєму складі наркотичні речовини, у будь-якій аптеці України, яка має спеціальний дозвіл (ліцензію) на продаж таких лікарських засобів. Раніше це можливо було зробити тільки у визначеній аптеці, яка була закріплена за лікувальним закладом, у якому виписали рецепт", - розповіла Людмила Коношевич.

Окремо начальник управління начальник управління лікарських засобів та медичної продукції МОЗ України наголосила на важливості запровадження рецептурного відпуску комбінованих лікарських засобів, які містять підконтрольні речовини.

"Рецепт несе на собі навантаження звернення: recipio з латині означає "приймаю", тобто фармацевт приймає від лікаря звернення видати хворому якісь ліки. На сьогодні рецепт — це юридичний документ. Якщо відбулось неправильне призначення, хворий має документ, де зафіксовано, що саме лікар йому призначив", - розповіла Людмила Коношевич.

За її словами, рецепт — це і фінансовий документ, адже якщо ліки виписані на безплатних умовах, то про це також вказано в рецепті.

Людмила Коношевич, як інформує прес-служба Міністерства охорони здоров'я, зачепила ще одну надзвичайно важливу проблему для нашої країни як безконтрольне та систематичне самолікування.

"Вживаючи ліки без консультації лікаря, наші люди заліковують симптоми, які можуть бути однаковими для багатьох хвороб, і таким чином часто пропускають початок серйозних та тяжко виліковних захворювань, які можна було вилікувати, якщо вчасно звернутись до спеціаліста", - сказала вона. Саме з метою контролю над таким явищем і було запроваджено наприкінці минулого року рецептурний відпуск.

На завершення представник МОЗ наголосила, що лікарські засоби – це дуже активні речовини, які в мізерних, визначених кількостях мають лікувальні властивості, але їх використання не за призначенням (передозування, всупереч затвердженій інструкції із застосування) може викликати непередбачувані побічні реакції, отруєння та навіть смерть.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон