В уряді думають, як зменшити зарплати освітян

У Кабінеті Міністрів розглядають питання ухвалення постанови, яка може суттєво погіршити умови оплати праці працівників галузі освіти.

Про це повідомила голова парламентського комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич на своїй сторінці у Facebook, посилаючись на експертні висновки представників освітніх профспілок. Також депутат звернулася до прем'єр-міністра щодо необхідності внесення коректив до проекту урядової постанови.

"До мене, як голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, звернулися представники профспілок працівників освіти і науки стосовно загроз, які містить у собі проект постанови Кабінету Міністрів України "Про вдосконалення умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери". За їх висновками, окремі нововведення, передбачені постановою, призведуть до суттєвого погіршення умов оплати праці працівників галузі освіти",- йдеться у запиті голови комітету до прем'єра Азарова.

Гриневич зазначає, що у разі прийняття постанови у нинішній редакції працівники галузі освіти щомісяця втрачатимуть: вчителі - від 294 грн до 361 грн (за скасування надбавки за престижність педагогічної праці), від 54 грн до 143 на окладі (надбавка за педагогічні звання); бібліотечні працівники – від 737 до 903 грн та інше.

"Ризики проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про вдосконалення умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" повністю нівелюють його переваги", - наголошує Гриневич.

Особливо це стосується оплати праці освітян м. Києва, де, наприклад, доплати за наукові ступені та вчені звання здійснюються у граничному розмірі.

Голова комітету зазначає, що у проекті вищезазначеної постанови необхідно передбачити та зберегти виплату надбавки у розмірі 20% посадового окладу педагогічним працівникам; підвищення посадових окладів за звання "учитель-методист", "викладач-методист" - 15% посадового окладу; "старший вчитель", "старший викладач", "вихователь-методист", "педагог–організатор-методист", "старший вожатий-методист", "практичний психолог-методист", "керівник гуртка-методист", "старший вихователь" - 10% посадового окладу тощо.

"З метою соціально-економічного захисту працівників галузі освіти прошу врахувати експертні висновки представників профспілок працівників освіти і науки та внести корективи до проекту постанови на етапі її розробки", - наголошує голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич у звернені до прем'єра Миколи Азарова.

Освіта.ua

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон