Сьогодні – Всесвітній день навколишнього середовища

Всесвітній день навколишнього середовища традиційно відзначається 5 червня.

Свято було засновано Генеральною асамблеєю ООН у 1972 році. Саме в цей день у Стокгольмі відкрилася Конференція ООН з проблем навколишнього середовища, у якій брали участь представники 113 країн світу. За її результатами було створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

Приводом до проведення цієї всесвітньої акції стало звернення до генерального секретаря ООН, яке підписали 2200 діячів науки й культури з 23 держав. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища. "Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами", - так було поставлено питання в цьому зверненні.

Всесвітній день навколишнього середовища покликаний привернути увагу світової спільноти до проблем навколишнього середовища та сприяти розумінню того, що основною рушійною силою природоохоронних заходів є людський фактор.

У цей день проводяться різноманітні заходи - вуличні мітинги, "зелені" концерти, конкурси творів і плакатів у школах, висадка дерев та квітів, кампанії з утилізації відходів і прибирання території тощо.

Український День навколишнього середовища відзначається щороку в третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України "Про День довкілля" № 855/98.

Цього дня в Україні громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об'єктів, поширення екологічних знань.

Укрінформ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон