Вантажівкам заборонять у спеку їздити трасами

У літній період уряд запровадить обмеження на рух великовантажного автотранспорту, оскільки за високої температури важкі фури руйнують дорожнє покриття.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Микола Азаров у середу на засіданні уряду.

"Будь-яке покриття за температури більше 27 градусів руйнується кожним перевантаженим колесом. А літо очікується спекотним. За таких умов не залишається нічого іншого, як запровадити жорсткі обмеження на пересування великовантажних автомобілів. Я наполягаю, що 2013 рік має стати переломним у питанні дбайливої експлуатації доріг. Температурний режим має бути законом: доки покриття не охололо, ніякого руху автопоїздів. Перевантажена фура - будь ласка, на стоянку, розвантажуй до нормативу і так далі", - наголосив М.Азаров.

Прем'єр нагадав, що на трасі Київ-Житомир розпочалася тестова експлуатація сучасної системи вагового контролю, яка вже працює в низці європейських країн. Вмонтовані у дорожнє покриття датчики фіксують тип, колір, реєстраційний номер автомобіля і визначають його загальну вагу та навантаження на кожну вісь, оскільки перевантаження на вісь - один із головних факторів руйнування дорожнього покриття. Глава уряду додав, що, за оперативними даними, понад 80% автотранспорту йде із значним перевантаженням. За його словами, перші 5 зафіксованих системою автопоїздів були перевантажені на 10-20 тонн кожен.

"Якби у нас існували такі штрафи за перевантаження, як у Євросоюзі, то ці 5 вантажівок сплатили б суму, достатню для капітального ремонту 100 метрів дороги. 20 травня був зафіксований рекорд: проїхала вантажівка вагою майже 72 тонни. Які дороги витримають таке навантаження? Втричі більше за норму. Рекордсмен встановлений, і я доручив, щоб із власником провели відповідну роботу. Ми не дозволимо нахабно руйнувати наші дороги", - наголосив М.Азаров.

Водночас Глава уряду доручив Міністерству інфраструктури разом із Міністерством юстиції розробити відповідну нормативну базу, а МВС організувати систему моніторингу та регулювання руху відповідно до дорожніх умов. За словами Прем'єра, дана нормативна база повинна чітко визначати норми експлуатації автошляхів і передбачати відповідальність перевізників за перенавантаження автотранспорту. Вона також легалізує і запровадить в Україні ваговий контроль. Водночас буде організовано цілодобовий моніторинг і регулювання руху автотранспорту залежно від погодних умов і стану дорожнього покриття. Крім того, будуть обладнані місця для відстою автотранспорту та забезпечення водіїв необхідними побутово-санітарними умовами.

Укрінформ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон