Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Що ми маємо від євроінтеграції, або хто наживався на українцях

Що ми маємо від євроінтеграції, або хто наживався на українцях
На шляху просування України до Європейського союзу, а саме – введення безвізового режиму щодо перетину кордонів, наші друзі із Європейської спільноти не раз наголошували на тому, що це питання буде вирішено.

Та серед умов і застережень є питання, яке стосується документу, який засвідчує особу громадянина України – паспорт для виїзду за кордон.

Для того, аби наблизити щонайшвидше бажану для більшості українців хвилину – безвізовий кордон із Європою, Україна нарешті здійснює реальні кроки.

Якщо попереднє керівництво державою в основному розповідало «казочки» про те, що вони «сумлінно виконують рекомендації» і «докладають максимум зусиль», то до позитивних кроків влади сьогоднішньої слід віднести реальні справи: декриміналізація, боротьба із корупцією, виконання зобов'язань щодо організації безвізового режиму.

Саме боротьбою із корупцією і більш прозорими стосунками між владаю та народом є рішення, відповідно до якого – Міністерство внутрішніх справ України відмовилося від послуг фірми «ЄДАПС». Зазначена фірма, у продовж тривалого часу, була монополістом на рику послуг щодо виготовлення документів суворої звітності, серед яких були й закордонні паспорти.

ДОВІДКА: Консорціум ЄДАПС був створений у 2004 році, до його складу входили дев'ять компаній, які займалися розробкою та впровадженням ідентифікаційних та інших захищених документів. Консорціум пов'язують із генерал-лейтенантом міліції, який був депутатом від Партії регіонів Василем Грицаком.

У громадян, які зверталися до відповідних служб, не раз виникали питання: чому ціни на документи такі «захмарні»? Чому слід вносити «добровільні» (обов'язкові) пожертви, оплачувати «консультаційні» послуги і т.і. І це при тому, що й вартість самого бланку була «кусачою».

Відповідь, звичайно ж, знали всі, але робили вигляд, що нічого надзвичайного не відбувалося. Ті ж, хто намагався хоч якось боротися із цим злом, потрапляли під «прес» з боку людей у погонах. Відомі випадки, коли документи неймовірним чином «зникали». А іноді траплялися й зовсім жахливі речі: громадяни дивним чином «опинялися» на обліку у психіатричному диспансері, або «отримували» «непогашену судимість». І перше, і друге автоматично тягнуло відмову у видачі закордонного паспорту. По Україні таких історій журналісти можуть розповісти нажаль десятки, якщо не сотні. Знає таку «історію» і автор цього матеріалу.

Якось до нашої редакції звернулася громадянка «А», яка «набула» всі «гріхи смертні» одразу після того, як забажала отримати закордонний паспорт, але відмовилися не тільки оплачувати «консультаційні» послуги, але й стала вимагати калькуляцію на виготовлення документів.

Розповідь пані «А» не тільки зацікавила, але й викликала здивування: звідки такий бойовий дух? Адже Херсонка кинулася «воювати» не тільки із бюрократичною машиною, але й намагалася самотужки подолати корупцію на загальнодержавному рівні.

Не буду переповідати всі складності процесу доведення того, що пані ніколи не була під судом та слідством. Того, що вона ніколи у житті навіть не хворіла. І головне того, що вона є законослухняною громадянкою...

Історія тривала довго. За цей час пані «А» втратила можливість виїхати вчасно на заплановану зустріч, а її Європейські партнери, були вкрай здивовані: чому вона не приїхала? Для того, аби не соромити Україну, пані «А» послалася на об'єктивні приватні справи, а сама тим часом «воювала» за свої права.

Після тривалих «військових дій» місцевого значення, вдалося з'ясувати, що у психоневрологічному диспансері «медреєстратор переплутала букву», а у картотеці «судимостей» «випадково переплутали» ініціали. Офіційно ніхто відповідальності так і не поніс.

Неофіційно наші джерела розповіли, що це не поодинокий випадок, і таке трапляється. Саме у такий спосіб «боролися» із перекірливими.

Цікавою була й відповідь фірми, яка займалася виготовленням бланкової продукції. Виявилося, що калькуляція на виготовлення бланків є секретною і «загальному розголошенню не підлягає».

На щастя, здається, часи змінилися. Відтепер виготовленням документів суворої звітності, які видаються на руки громадянам України (водійські посвідчення, внутрішній та закордонні паспорти тощо), буде займатися виключно державне підприємство «Поліграфкомбінат «Україна», що не тільки спростить систему, але й дозволить заощадити бюджетні кошти.

МВС не просто відмовилося від послуги приватної фірми «ЄДАПС», але й завело справу проти лобіста інтересів фірми – екс-нардепа України Василя Грицака, відповідну заяву зробив заступник міністра внутрішніх справ – керівник апарату Сергій Чеботарь: «Ми повністю ліквідували всі стосунки Міністерства внутрішніх справ з фірмою «ЄДАПС».

Чи відчують те, що стосунки «ліквідовані» на собі пересічні громадяни? Так. Яким чином? Їх гаманець не буде так активно «худнути». Наприклад: якщо за водійське посвідчення ще пару місяців тому доводилося «викладати» 198 грн., то від тепер воно коштуватиме 114 грн. Сьогодні ведуться переговори із Нацбанком щодо зменшення ціни виготовлення як закордонного, так і внутрішнього паспортів громадян України.

Прийняте рішення вплине й на держбюджет. В першу чергу через те, що при роботі із держпідприємством зникне можливість «відмивати» бюджеті кошти. Тільки формальна передача в регіони апарата для виготовлення паспортів, коштуватиме бюджету мільйон гривень економії.

Історія із реальною перевіркою та наведенням ладу у роботі фірми-монополіста розпочалася 31 березня, а вже сьогодні виявлені факти розкрадання сотень мільйонів гривень колишніми посадовими особами МВС за участі комерційної структури «ЄДАПС».

«Ми виявили ці факти. На сьогоднішній день вони передані в слідчі органі, - заявив Сергій Чеботарь, який озвучив і прізвище екс-нардепа. - Розслідується справа по деяких особах, причетним до цього, у тому числі й відносно колишнього депутата Верховної Ради, який лобіював інтереси «ЄДАПС», Грицака».

Сподіваємося, що справа буде не тільки «розслідувана», але й дійде до суду, який винесе справедливе рішення.

Зрозуміло, що громадянам, які всі ці роки переплачували шалені гроші – їх не повернуть... Але, будемо вірити, що ми перестанемо й далі соромитися перед європейцями через те, що хтось наживається на тому, що Україна стрімко рухається у бік цивілізованої Європи.

Якщо ще 3 – 5 місяців тому за паспорт, який виготовлявся у звичному режимі (1 місяць) офіційно доводилося платити від 800 до 950 гривень (за терміновість доплачувати у два рази більше), то відтепер все зміниться.

Як заявила прес-секретар управління Державної міграційної служби України в Херсонській області Іоанна Евич, оформлення документів для виїзду за кордон здійснюється сугубо відповідно до Закону України «Про порядок виїзду з України й в'їзду в Україну громадян України» і Постанови Кабінету Міністрів від 31 березня 1995 року № 231 «Про затвердження Правил оформлення й видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасової затримки й вилучення».

З громадян, які хочуть отримати закордонний паспорт, стягуватимуть тільки три обов'язкові платежі, а саме:

- державне мито, у розмірі 10 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян – 170 грн (сьогодні);

- вартість послуги підрозділів внутрішніх справ і державної міграційної служби України – 87,15 гривень;

- вартість бланку паспорта – 120 гривень. Всього: 377 грн 15 коп.

При цьому, якщо громадянин забажаєте отримати додаткові адміністративні послуги, які надасть ДМС (внесення відомостей про дітей чи другий закордонний паспорт тощо), вартість оформлення зросте.

Ну й, звичайно ж, на нас з вами «наживеться» банківська установа, яка «зніме» свої комісійні за послуги. Тут виникає логічне питання: якщо всі платежі здійснюються винятково у державний бюджет, то чому б не зробити ще кілька кроків на зустріч громадянам? Чому б не зобов'язати саму установу приймати гроші на свій рахунок? Чому б не залучити для цієї роботи державні банківські установи?

Суттєві деталі: в Україні не існує нормативної бази, яка б передбачала право окремих категорій громадян бути звільненими від сплати адміністративних послуг за оформлення закордонного паспорта, так само як і від оплати вартості самого бланку.

Натомість все ж є свої плюси. По-перше, економічний. По-друге, політичний. Процедура отримання паспорта не тільки здешевіла, але й спростилася, а отже ми можемо говорити, що ми зробили ще один крок на зустріч європейській інтеграції.

Переконаний, пройде всього кілька місяців, і ми скажемо: «Європа – ми прийшли до тебе!».

Сергій Осолодкін

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон