Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

В Херсоні старт? Дано…

В Херсоні старт? Дано…
Сьогодні 22 квітня, в Херсоні розпочалося офіційне висування кандидатів на посаду Херсонського міського голови, у дострокових виборах мера, які призначені на 25 травня 2014 року.

Свята – святами, а справа справою. Паска й Світле Христове воскресіння позаду, а попереду: найвідповідальніший етап у виборах – висування кандидатів.

Починаючи із вівторка, 22 квітня, потенційні кандидати на посаду Херсонського міського голови мають 10 днів для того, аби не тільки прийняти остаточне рішення щодо висування себе (самовисування), або політичним силам (висування від парті), а й подати документи.

ДОВІДКОВО
19 місяців тому Херсон, через те, що колишнього «тричі мера» міста Володимира Сальдо було обрано депутатом Верховної Ради України (ВРУ), залишився без офіційного керманича.

Оглянемо список можливих кандидатів

Зоя Бережна

Майже 16 місяців тимчасово виконуючою обов'язки мера була колишня Секретар міської ради, вірна «бойова подруга» Володимира Васильовича Сальдо (ВВС) по «боротьбі з містом» Зоя Бережна.

28 лютого, поточного року, депутати Херсонської міської ради (ХМР) позбавили Зою Яківну посади Секретаря, а автоматично й приставки т.в.о. міського голови, адже ці функції вона виконувала за посадою.

ДОВІДКОВО
Відповідно до чинного законодавства, у разі дострокового припинення повноважень чинного мера, його обов'язки тимчасово, до проведення виборів, виконує Секретар ради.

Тоді ж, у лютому, депутати ХМР обрали нового Секретаря, ним, на фоні виключно політичних гасел, став – Володимир Миколаєнко, який автоматично, на додаток до посади отримав й «додаток» «т.в.о. міського голови».

Не буду у цьому матеріалі зупинятися на всіх «досягненнях» панянки Зої, які вона спромоглася «досягти» за 16 місяців «правління» (під негласним керівництвом «патрона»), це тема окремої розмови, і навіть окремого дослідження. Переконаний, що оцінку діяльності Зої Яківни належним чином, як з моральної так, і з правової точки ще дадуть «нащадки».

Щось підказує мені, що вже у червні місяці, той хто прийде до влади, обов'язково вдасться до проведення правової та економічної оцінки тих «законних» актів, які напідписувала пані Зоя. Що може стати практично першим кроком у демонстрації «дій» на посаді. А що може бути кращою демонстрацією «Боротьби за чаяння народу» як не пара-трійка кримінальних справ, які будуть викривати протиправні дії «папередників».

Думаю, що не випадково Зоя Яківна так активно включилася у «виборчий процес» задовго до того, як він стартував. «Что нас может спасти от ревизии?», - запитував відомий герой безсмертної кінострічки Леоніда Гайдая «Операция «Ы». І відповідав сам собі: «Правильно, от ревизии нас может спасти кража!».

Так і у даному випадку: «Що може врятувати від кримінальної справи?» Правильна відповідь: «Правильно, обрання на посаду мера». Саме тому пані ЗЯБа (Зоя Яківна Бережна) була першою, хто дуже «прозоро» (але так, що всі зрозуміли про що йде мова) заявила, що вона «думає про те, чи буде балотуватися».

Про «діяння» ЗЯБи ми ще з вами обов'язкового поговоримо... Потім... Якщо її прізвище з'явиться серед претендентів.

Далі ж пропоную «кинути оком» на так зване «кандидатське» поле і спробувати проаналізувати, а хто ж серед всіх можливих претендентів, має найбільше шансів на перемогу у виборах, які відбудуться вже через 5 тижнів.

Отже, відповідно до ч.1, ст. 35 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» висування починається за 34 дні до дня голосування.

ДОВІДКОВО
Звертаю вашу увагу, що у ч.1, цієї статті, сталися суттєві зміни, які депутати ВРУ прийняли у редакції Закону № 1184-VII від 08.04.2014.

Подавати документи претенденти мають право включно до 1 травня (ч.2, ст. 41 цього ж Закону), а не пізніше 4 травня, Територіальна виборча комісія (ТВК) має прийняти рішення щодо реєстрації, або не реєстрації претендентів.

Наступного дня після офіційної реєстрації кандидати мають право розпочати ведення передвиборчої агітації.

Разом із відповідними документами кандидати мають подати ТВК і довідку про внесення застави. Відповідно до рішення ЦВК Херсонські кандидати мають сплатити – 6 598 грн. (аб. 1, ч. 1, ст. 42-1, згаданого Закону «...з розрахунку 2 розміри місячної мінімальної заробітної плати на кожні 100 тисяч виборців»)

ДОВІДКОВО
У Миколаєва кандидат заплатить – 9 052 грн застави, в Одесі – 17 359 грн, у Сумах – 5 738 грн, в Черкасах – 5552 грн, у Чернівцях – 4497 грн., в Києві – 52 934 грн.

Станіслав Путілов

Нагадаю, коли ВРУ проголосувала за призначення виборів міського голови Херсона, того ж дня, народний депутат України від Херсона Андрій Путілов зробив заяву на кшталт того, що не можна допустити, щоб Херсон очолив хтось із членів Партії регіонів, який «перефарбувався», а також, що це не мають бути чиновники або учасники корупційних скандалів, і що він разом із громадськістю стане ретельно перевіряти всіх кандидатів.

«Херсону потрібні нові лідери, і вони є. Наше завдання представити їх городянам», - заявив тоді нардеп.

Хто наділив пана Андрія таким повноваженнями сказати важко, адже Закон чітко визначає: хто, коли і за яких обставин має право здійснювати перевірку кандидатів... Кого-кого, а «самозванців», які готові контролювати «від імені народу» сьогодні в Україні «хоч греблю гати». Працювати у полі немає кому, а от перевіряти і брязкати зброєю – вдосталь...

Ще тоді фахівці припустили, що юний «УДАРовець» зробив таку заяву не випадково. Події позаминулого тижня принесли тому підтвердження – Путілов-старший (директор механічного заводу, багаторічний депутат, батько нардепа Андрія Путілова), офіційно оголосив про те, що збирається висувати свою кандидатуру на посаду мера Херсона (так ось хто «нове обличчя», «незаплямоване корупційними скандалами?»).

Важко сказати чим саме керувався Станіслав Ісидорович при прийнятті такого рішення, але, щось підказує мені, що далеко не меркантильними інтересами. Судячи з усього, його із сином приватний бізнес, якщо й не приносить «баснословні бариші», то на свій бутерброд із маслом вони заробляють і без шахрайства та обману.

Серед мінусів, які закидають Станіславу Путілову – вік. Так, не хлопчисько! Але, хто сказав, що на цій посаді повинен бути підліток?

ДОВІДКОВО
Рональд Рейган у 80 років, вважався чи не кращим із Президентів США. Уїнстон Черчилль, у свої 90, давав фори більшості своїх опонентів по всій Англії.

Інше питання: родинний бізнес Путілових (про який ходять різні чутки й плітки). Поговорюють, що там далеко не все чисто і з приватизацією, і з маєтком, і з пляжними територіями у Лазурному. Втім, поки це тільки чутки, подивимося, чим і як на всі закиди буде відповідати Станіслав Ісидорович.

До мінусів Путілова-старшого можна віднести й те, що місто його майже не знає як публічного діяча, хоча він і займається багато років громадською діяльністю... та для більшості його образ має «сірий» відтінок. З одного боку: начебто щось й чули, а з іншого: начебто й не знають.

Владлен Гірін

Серед тих, хто у найближчі дні може відвідати міську ТВК називають і прізвище людини, яка відома в Херсоні, як «вічний п'ятий»: Владлен Гірін, який втретє начебто прийняв рішення йти у мери. А чому б і ні?

Можливо, що для нього магічна «трійка» стане щасливою. Про Владлена Наумовича можна говорити багато і різного.

В усякому разі, що стосується ділових якостей, то у нього без сумніву є: спритність і ділова хватка.

Свій бізнес – зробив власними руками, починавши із роздрібної торгівлі, працюючи сам за прилавком...

Володимир Миколаєнко

Від імені «Батьківщини» на посаду мера буде балотуватися Володимир Миколаєнко, про це минулого тижня, під час прес-конференції, заявив депутат ВРУ, і за сумісництвом губернатор Херсонської області Юрій Одарченко. Ну, воно й зрозуміло, не для того пана Миколаєнка «приводили» на посаду Секретаря ради, аби він пас задніх, і не брав участі у виборчому процесі.

Але, чи є у нього шанси? Як казав класик: «Шанси є у кожного». Кожен солдат мріє стати генералом, та далеко не кожен стає навіть сержантом.

Якщо на початку року, на фоні політичних подій, які тоді розгорталися в Україні (коли лідери трьох політичних сил заявляли про «єдність», і якимось чином намагалися це продемонструвати), можна було бодай говорити, про те, що у Миколаєнка є хоч теоретичний шанс «взяти» місто за рахунок імені політичних сил, то згодом, після того, як «лідери» «побили горшки» стало зрозумілим, що у цього Володимира Васильовича (повного тезки Володимира Сальдо) шанси отримати перемогу «таять», як позаминулорічний сніг.

В нашому місті сьогодні не така вже й велика кількість прихильників ані «Батьківщини», ані, тим більше, самого Володимира Миколаєнка.

Не дивлячись на те, що й при посадах був – працював заступником міського голови; і депутат незмінний; і начебто лідер місцевого партійного осередку, але упізнаності серед городян немає, а ініціативності та харизматичності й зовсім – «нуль».

На мій погляд, максимум на що може розраховувати ВВМ так це опинитися у підсумковій частині перегонів не на останньому місці, і то тільки за рахунок того, що хтось буде голосувати за представника «Батьківщини».

Володимир Сальдо

Чи є шанс побачити у списку претендентів ще одного Володимира Васильовича? Так, того самого – Сальдо, який нещодавно вийшов з фракції Партії регіонів і перейшов у групу «Економічний розвиток». Як заявив одному з видань сам Володимир Васильович: «Можливість балотування існує. Закон не забороняє, він дає людині право на участь у виборах». При цьому пан Сальдо, пообіцяв дати точну відповідь ближче до 22 квітня. Отже, чекаємо.

Чи залишилися ще в Херсоні люди, які готові проголосувати за ВВС? Мабуть, що так. Чи назбирається більшість? Мабуть, що ні. Чи є в руках пана Сальдо адміністративний ресурс? Скоріш ні, чим так.

Навряд чи хтось сьогодні із чинних чиновників – начальників управлінь скажімо освіти чи охорони здоров'я ризикне посадою (бодай теоретично є шанс залишитися при ній після 25 травня), і кинеться стрим голів організовувати ВВС перемогу. А без цього навіть 10%, які він набрав минулого разу, ВВС не отримає ні за які гроші.

Тому, ті, хто сьогодні говорять про «четверте пришестя», як про факт, займаються не більш ніж зомбуванням населення, і втіленням у життя рекламної кампанії на користь чинного депутата ВРУ.

Ігор Семенчев

Чи готується до виборів Ігор Семенчев? Судячи з усього, так. Адже він мабуть не за тим повернувся у місто, аби залишатися осторонь цього марафону.

В газеті «Рідне місто Херсон» (яку приписують йому як власність), колишній голова Антонівської селищної ради, (який ще не так давно був у міжнародному розшуку за підозрою у начебто отримані хабара в особливо великому розмірі), не випадково заявив, що він «повернувся й продовжує працювати». Втім, де й ким він працює сказати важко, адже депутати позбавили його посади.

Чи є шанси у пана Семенчева? Чим він дихає, і чого від нього чекати? Питання «безвідповідні». Адже не дивлячись на те, що він не перший рік при владі, але його ідеї залишаються для більшості херсонців «туманними». Проти нього також існує чимало компрометуючого матеріалу: тут і виділення земель у Антонівці, і залякування місцевих жителів, і темний «торгівельний» бізнес родини Семенчевих... і ще багато чого іншого...

Віталій Богданов

Серед можливих претендентів на посаду міського голови обговорюють й кандидатуру Віталія Богданова.

Втім, цей політик, для більшості аудиторії, як був так і залишається «темною конячкою», і це не дивлячись на те, що за його плечима і депутатство у ХМР (минуле скликання), і те, що він може похвалитися кількома десятками викривальних історій проти влади, що пішла... Але, він як був для переважної більшості пересічних громадян невідомим політиком, так ним і залишився.

Хоча, якщо на нього зроблять ставку або якісь «сильні» політичні партії, або окремі «гравці політичного бомонду», то саме Богданов може скласти відповідну конкуренцію багатьом аутсайдерам. Та чи має він шанси на перемогу? Сказати дуже важко, але скоріш за все «прийти першим» у нього шансів не дуже багато.

Олексій Урсуленко

Ще не так давно на своє бажання брати участь у виборах натякав і підприємець Олексій Урсуленко, який збирався «сходити» у мери як самовисуванець.

Та після того, як стало відомо, що у мери піде Путілов-старший, доля пана Урсуленка залишається невизначеною. Як відомо: Путілова-старшого та Урсуленка поєднує загальне – партійна спрямованість «УДАР».

Чи ризикне тягатися із «ваговиком» Путіловим – Олексій Урсуленко? Чи піде проти партії? Залишається незрозумілим.

Елементарна логіка підказує, що для того, аби піти на вибори, як самостійному гравцеві панові Олексію доведеться «побити горшки» із партією... Та чи потрібно це йому? Відповідь знає тільки він сам.

ДОВІДКОВО
На минулих місцевих виборах саме Олексій Урсуленко складав гідну конкуренцію Сальдо, і відрив між ними склав тільки 900 голосів, які ВВС набрав у одній із виправних колоній, яка проголосувала за Володимира Васильовича повним складом. Що буде сьогодні, коли адміністративні важелі в руках іншої команди, сказати важко.

Особисто я не вірю у те, що Станіслав Путілов у останній момент стане знімати власну кандидатуру, і почне агітувати за Урсуленка... Хоча інтрига й тут поки зберігається.

Олена Ротова

У роздумах про висування свої кандидатури Олена Ротова.

Нагадаю, що під час минулих місцевих виборів вона була практично єдиною жінкою, яка змогла скласти конкуренцію Сальдо, і проти якої вели досить не чесну гру.

Олена Іллівна вже так давно у політиці, і так багато чого зробила як громадський діяч, що хто його знає, все може статися, і вона, у разі вкладання коштів у рекламу (навіть не дуже агресивну) може посперечатися із чоловіками за «місце під мерським сонцем».

Чи з'явиться її прізвище у списку? Я думаю, що так, хоча б заради того, аби не «забували», адже це не останні вибори, а вже через півтора роки «великі» перегони за повний термін, а там хто його знає, як «карти ляжуть»... Втім... «Поживемо – побачимо». Щось підказує мені, що це буде єдина жінка, яка може вписатися у «чоловічий колектив» претендентів.

Катерина Самойлик

Всупереч заявам деяких експертів, Катерина Самойлик не збирається подавати свою кандидатуру на пост міського голови.

Перед нею, як перед неформальним лідером Херсонських комуністів, стоять більш складні завдання, тут і організація виборчої кампанії лідера КПУ Петра Симоненка, і розбудова партійної організації, і... в решті-решт позачергові Парламентські вибори...

ДОВІДКОВО
Кого будуть підтримувати херсонські комуністи, поки ще не відомо.


В'ячеслав Яременко

І нарешті, ще одна людина, яка не приховує своїх планів щодо крісла мера, це екс-перший заступник ВВС В'ячеслав Яременко (нині депутат обласної ради), який чітко заявив, що планує балотуватися на пост міського голови, і що збирається представляти Партію Регіонів.

На сьогодні це без сумніву найяскравіший претендент, який вносить найбільшу інтригу у розклад сил.

Відверто зізнаюся, особисто я важко уявляю собі сьогодні більш підготовлену особу, яка б насправді змогла «взяти місто» у свої руки, адже це саме та людина, яка провела кілька років у кріслі першого заступника міського голови, практичного господаря, який і займався питаннями життєдіяльності міста.

У той час, коли Володимир Сальдо сяяв «голівудською» посмішкою, під «суворим» оком В'ячеслава Яременка місто жило й працювало.

Будучи депутатом ХМР минулого скликання, автор цього матеріалу не може похвалитися, що мав приятельські, чи бодай товариські стосунки із паном Яременко: я далеко не завжди був згодним із тим, як він себе поводив, і які рішення проштовхував (мабуть давалися ознаки роботи на «команду»). Мені, як депутатові ХМР, доводилося працювати у кількох профільних комісіях, які за посадою очолював В'ячеслав Васильович, і я повинен признатися відверто – професіонал він знатний.

За часів «життя при владі», завдяки старанням придворних борзописців Володимирові Сальдо було створено образи: «людини-господаря», «людини-господарника», «людини-всезнавця»... Та у мене існує власне бачення «образу»: «яскравий фантик», «приманка для виборців».

Не такий вже Володимир Васильович і фахівець, як про нього розповідали ЗМІ. Побувши депутатом, поштовхавшись у коридорах влади, поспілкувавшись із «отцями міста», я для себе дуже швидко збагнув – хочеш вирішити питання, з яким до тебе звернулися виборці – йди до Яременка: коли треба приймати якесь рішення, то це до нього.

«Суворий погляд», деяка «закритість» і «замкнутість», зовсім не публічність, без сумніву це ті мінуси, які є сьогодні у Яременка, але професіоналізм, і знання справи у житті міста, це без сумніву плюси, які можуть перекрити все інше.

Подивимося, як будуть розгортатися події далі, і які кроки він буде робити для набуття публічності... Але мені здається, що сьогодні це один з реальних кандидатів, і йому не стане на заваді навіть приналежність до певної політичної сили.

Всі фахівці сьогодні в один голос заявляють, що головне для претендента не належність до партії, головне: вміння працювати із людьми і знати свою справу.

Якими повинні бути риси сучасного керівника міста?

Про це говорили пару тижнів тому, під час «круглого столу», за яким збиралися політики та громадські діячі міста Херсона, і під час якого, колишній секретар ХМР Юрій Погребний сформулював основні риси претендента на посаду міського голови:

- бажання і вміння глибокого реформування системи управління містом;

- професійне розуміння завдань системи управління міським господарством;

- достатній досвід роботи в управлінських структурах поза системою місцевого самоврядування;

- наявність власної команди сучасних керівників;

- готовність і вміння вести діалог із суспільством, депутатським корпусом та всередині команди.

Хто із тих, хто заявляє про бажання балотуватися і стати мером відповідає цим критеріям?

Відповідь дадуть виборці, і тільки виборці, яки за 5 тижнів зроблять свій вибір. Але, я так хочу вірити, що обирати вони будуть не за порожніми політичними гаслами «політиканів всіх мастей», про яких я писав, як про «Примари програної війни», а за тими якостями, які так потрібні сьогодні місту для реального виживання, а можливо й подальшого розквіту...

Сергій Осолодкін

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон