Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Херсонці пам'ятайте: здорова їжа – довге життя

Херсонці пам'ятайте: здорова їжа – довге життя
Знаєте відповідь на головне питання сучасності: чому ми хворіємо? Головна причина у неякісному харчуванні.Свого часу ми пишалися тим, що навчилися вирощувати у пробірці все що завгодно, у тому числі й їжу.

А наскільки вона природня? Наскільки відповідає потребам організму? Якщо 30 – 40 років тому пишалися генною інженерією, то сьогодні у тренді – природня і здорова їжа.

Віктор Фролов, експерт Міжнародної асоціації «Ми за здорову націю»: «Універсальне правило для всіх – здорове харчування (фрукти, овочі, злаки, риба, горіхи і насіннячка) входить у число найкращих способів захисту старіючого мозку. Це правило особливо актуально для людей зі схильністю до серцево-судинних захворювань, в тому числі гіпертонії і діабету».

Понад 5 років міжнародна група дослідників відстежує стиль харчування і розумові здібності майже 30 тисяч громадян з 40 країн світу з середнім і високим рівнем доходів, у віці понад 55 років.

Дослідники свідчить: «За цей час частину когнітивних здібностей втратили 16,8% обстежених чоловіків і жінок, а головний висновок дослідження такий: максимальний захист мозку від старіння забезпечує здорове харчування».

Віктор Фролов: «Вся справа втім, що погане харчування позбавляє мозок (і організм в цілому) вітамінів і мінералів, які не тільки стимулюють оновлення клітин, а й захищають від запальних процесів, розщеплюють жири і оберігають клітини від стресу».

Людмила Львова, експерт міжнародної громадської організації «Здорове життя»: «...частота розвитку хвороби Альцгеймера до 2050 року зросте у 3 рази, здорове харчування може стати першою лінією оборони».

Це щодо дорослих, а діти? Вікторія Лихотоп, лікар-педіатр: «Серед безлічі різноманітних чинників, постійно діючих на розвиток дитячого організму і його здоров'я, найважливіша роль належить харчуванню. Характер харчування в ранньому дитинстві накладає відбиток і впливає на подальший розвиток дитини та її стан здоров'я не тільки у дитячо-підлітковому віці, але і у дорослому житті».

Що слід розуміти під правильним і якісним харчуванням? Людмила Львова: «Це таке харчування, яке забезпечує зміцнення і поліпшення здоров'я, фізичних і духовних сил людини, попередження та лікування захворювань. Правильне харчування – це здорове харчування».

А яким воно повинно бути? Вікторія Олексієва, лікар-дієтолог: «Харчування має бути: по-перше, повноцінним, що містить у необхідних кількостях білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, воду; по-друге, різноманітним, складатися з продуктів рослинного і тваринного походження (чим різноманітний набір продуктів, тим більш повноцінне задовольняється потреба у їжі); по-третє, доброякісним – не містити шкідливих домішок і хвороботворних мікробів. Їжа повинна бути не тільки смачною, а й безпечною».

Все почуте давно і добре відомо. Проблеми харчування здоровою і якісною їжею озвучені давно. Фахівці знають відповідь на питання як все це виправити, аби людина народжувалася, росла, мужніла і старішала відповідно до природнього віку і жила стільки, скільки заклала природа – щонайменше 100 років. Постулати відомі, їх слід тільки виконувати.

У чому секрет того, що на Заході, у цивілізованих країнах, люди живуть довше, а у більш ніж похилому віці не стоять у чергах до лікаря? Відповідь – здоровий спосіб життя, харчування продуктами без хімічних домішок і генної модифікації.

Це там – у «них». А у «нас»? У них – все «чисте»! А у нас усе – «з хімією»? Чи так це? І так, і ні. В Україні ще немає критичної маси, але вже є відповідна кількість підприємств агропромислового комплексу (АПК) які відмовилися від використання хімічних добрив і вирощують «чисту» продукцію.

Що це, де це, як це? Відповідь на ці питанням журналісти отримали під час перебування у прес-турі на Полтавщині, де вже кілька десятків років працює приватне підприємство «Агроекологія» – яке сьогодні вважається найбільшим виробником органічної рослинної так тваринницької продукції у тісній співпраці з європейськими колегами.

Отже, здорову їжу вирощують в Україні, а готовий продукт можна знайти не тільки на полицях наших магазинів, а й у кількох десятках країн Європи. З Європейськими партнерами підприємство працює вже понад 10 років. Як воно почалося, на якому рівні знаходиться зараз?

Співпраця сама по собі унікальна. На відміну від багатьох інших підприємств у інших галузях, полтавчани не поставляють у Європу напівфабрикати, не віддають задурно сировину, вони виробляють кінцевий продукт і продають його із відповідною доданою вартістю. Т.т., заробляють реальні гроші, на реальному кінцевому продукті.

Продукція «Агроекології» настільки якісна і відповідає всім вимогам Європейського споживача, що по окремим групам товарів вже не Полтавчани шукають ринки збуту, а до них вишукується черга.

І хоча стандарти продуктів у Європи дуже й дуже високі, а відстеження якості відбувається на кожному етапі, у ПП «Агроекологія» кожен раз доводять – вони кращі. Європейські експерти які як планово так і позапланово перевіряють підприємство від якості посівного матеріалу, обробки полів і сходів (космічні технології) до кінцевого продукту – жодного разу не забракували жодної поставки.

Співпраця «Агроекології» з Європою – яскравий приклад того, як повинні працювати сучасні підприємства, які хочуть бути не просто сировинним додатком до ЄС (про що багато говорять окремі політики), а стати справжніми партнерами.

А почалося все починалося для ПП «Агроекологія» кілька десятиліть тому внаслідок бажання створити щось нове, конкурентоспроможне і корисне людям.

Засновником підприємства є Герой Соціалістичної Праці, Герой України, почесний академік НААН України, почесний професор Полтавської державної аграрної академії Семен Свиридонович Антонець, який у далекому 1976 році розпочав впровадження органічного землеробства і продовжував розвивати цей напрямок всі ці роки, вважаючи своїм обов'язком турбуватися про землю і людей – забезпечуючи їх екологічно чистою продукцією. Сьогодні справу діда продовжує його онук – Гліб Віталійович Лук'яненко.

Гліб Лук'яненко, директор підприємства: «Сьогодні господарювання ведеться на площі у кілька десятків тисяч гектарів. Ми найбільше в Україні підприємство, яке працює виключно за технологіями органічного землеробства».

Більш тридцяти років тому тут взагалі відмовилися від застосування гербіцидів, пестицидів, мінеральних добрив, що дозволяє отримувати високоякісний екологічно чистий продукт. Підприємство має сертифікати виробника органічної продукції рослинництва, відповідно до стандартів які відповідають Постановам Ради ЄС.

Гліб Віталійович спілкувався з кількома десятками журналістів у полі, просто неба: «...зараз підприємство має розвинуте рослинництво, є власне високопродуктивне молочне стадо. Ми маємо сертифікати, які дозволяють бути виробником молока для дитячого харчування. Ми атестовані як племінний завод з розведення української червоно-рябої молочної породи ВРХ».

«Агроекологія» отримує високі врожаї озимої пшениці і гречки, вівса і ячменю, соняшнику і кукурудзи. З їх зерна виробляють крупи та борошно. Все своє тваринництво підприємство повністю забезпечує екологічно чистими кормами, які вирощуємо само.

Гліб Лук'яненко: «На наших полях постійно працюють вчені та дослідники. Ми не стоїмо на місці – вдосконалюємо унікальні технології органічного землеробства. Ми постійно співпрацюємо з науковцями з України. Ми є асоційованим членом Національної академії аграрних наук України.

Практично цілий рік на наших полях, на фермах ви можете зустріти вчених та аграріїв з України та Європи, хтось приїздить за унікальним досвідом, хтось вчитися, хтось ставити нові експерименти. Так само як і ми постійні «гості» у когось. За новими знаннями у Європу їздимо постійно.

Наприклад, поле біля якого ми знаходимося зараз, так само є лабораторним, тут ми досліджуємо пропозиції наших колег з Європи. Якщо результати будуть нас задовольняти, то наступного сезону це вже буде не одне невеличке поле, а кілька десятків гектарів».

Сьогодні підприємство має кілька десятків сертифікатів для того, аби вільно вести торгівлю є партнерами з Європи. Гліб Лук'яненко: «Підприємство сертифіковане як виробник органічної продукції. Ми вирощуємо низку сільськогосподарських культур: зерно, насіння, зелену маса, все це екологічно чисте і використовуються для продажу, переробки на продукти харчування та для годівлі худоби».

Завдяки тому, що тут є власні ліні переробки, товар знаходить свого покупця у торгівельних мережах як України так і Європи під власним ім'ям, що робить продукцію упізнаною та більш вартісною. На підприємстві здійснюють переробку зерна на власних потужностях що виливається у широкий асортимент високоякісних, і, в перш чергу, екологічно чистих продуктів харчування для тих, хто віддає перевагу здоровому способу харчування.

Асортимент натуральних продуктів величезний: борошно з озимої та ярої пшениці, жита, гречки; соняшникова олія холодного віджиму; крупи з озимої та ярої пшениці; вівсянка, гречана несмажена цільнозернова крупа та січка, а також насіння різних культур для пророщування і використання у системах здорового харчування та для висівання у ґрунт.

У Європі дуже розвинений органічний ринок, тому основний експортний збут підприємства йде на їх ринки. Власне молочне стадо дає можливість виробляти високоякісні продукти з молока, а кілька тисяч голів ВРХ м'ясної породи дає можливість займатися органічним виробництвом готового продукту.

Сергій Козін, головний агроном підприємства: «Наша худоба повністю забезпечена екологічно чистими кормами власного виробництва – зеленою масою зернових і бобових культур, сінажем, силосом, сіном кількох видів, концкормами.

Водночас тваринництво постачає на поля гній – органічне добриво, яке забезпечує підвищення родючості ґрунту й високу врожайність культур без застосування мінеральних добрив. У роботі ми використовуємо найкращі закордонні технології, постійно викликаємо спеціалістів із-за кордону, які проводять відповідні семінари».

У чому ж секрет філософії такої роботи? Гліб Лук'яненко: «Ми розвиваємо і впроваджуємо філософію власника. Це – моє, я – за це відповідаю, я – вмію працювати. Я – розвиваю власний край, свою державу. Мені не соромно за себе і за те, що я роблю своїми руками. Я тут народився, я тут живу, я тут працюю, я тут буду жити й далі.

Я не хочу нікуди їхати, ту будуть жити мої діти. Навіщо шукати чогось «там», якщо ми – ті хто працює на підприємстві, а сьогодні це кілька тисяч осіб, упевнені у завтрашньому дні. Ми знаємо, що ми робимо, за рахунок чого і для кого. У нас є перспективи і ми переконані, що чим далі, тим більше нашої продукції буде продаватися тут в Україні.

Я вірю, що прийде час і ми будемо виробляти ще більше чистої здорової їжі основним споживачем якої буде українець, тут в Україні».

«Агроекологією» пишаються місцеві, адже це не тільки робочі місця і гарантована зарплата, це податки до місцевого бюджету, а, отже, гарантований «соціальний пакет» який отримають місцеві.

Особливо задоволені діти: на кожне свято, на всі заходи вони отримають суттєву підтримку від підприємців. Як зазначала в одному з інтерв'ю директор місцевої школи: «Завдяки підприємству дітки мають унікальну можливість вживати безпечні чисті продукти».

І на останок, цікавий факт: на Полтавщині розробили та затвердили на сесії облради «Програму підтримки та розвитку аграрного сектору області», один з її пріоритетів – розвиток органічного виробництва, на яке у Програмі закладено 6,5 млн. грн.

Але, скористатися Програмою можуть тільки ті підприємці, які хочуть започаткувати органічне виробництво, чи вже займаються ним з обов'язковою умовою – реєстрація на Полтавщині. Господарський підхід, який має європейське коріння: «Ми тебе підтримуємо, а ти працюєш на нас (громаду)».

Руслан Білик, експерт: «Кожен може купити собі органічну продукцію, для цього треба звертатись на відповідні підприємства, або шукати продукцію у магазинах, супермаркетах, де на етикетці продукції відповідно до затверджених правил (стандартів) нанесений відповідний логотип».

Що ж, настав час і нам з вами задуматися, а що «дешевше» - якісна їжа, яка коштує дорожче ніж звичайна, чи недешеве лікування, після виживання «дешевої» їжі? Здоров'я та цвітіння вам, добродії.

Сергій ОСОЛОДКІН

P.S. «По данным международных экспертов, неинфекционные болезни – рак, диабет, сердечно-сосудистые заболевания, психические расстройства и хронические обструктивные заболевания легких – являються ведущей причиной смертности в Украине. Развитие неинфекционных заболеваний можно предотвратить, придерживаясь здорового образа жизни, в частности, правильного питания...».

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон