Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Херсонцям про рейтинги

Херсонцям про рейтинги
Чим ближче до дня голосування, тим більше різноманітних результатів «рейтингів» з'являється у ЗМІ.

Кому вірити? Моя порада – не вірте жодному. Що робити? Робіть ставку на ваші внутрішні відчуття. Ви, і тільки ви можете відчути те, чого вам не дадуть жодні соціологічні опитування, якими б «правдивими» вони не здавалися.

Голосуйте так, як вважаєте за потрібне не спираючись на чиюсь думку.

І все ж, заради загального відчуття ситуації, подивіться на результати.

Опитування від груп «Социс» (Дослідження з 5 по 10 березня. Вибірка – 2000 респондентів. Вік – від 18 років. Похибка: +/- 2,1%. Метод: face-to-face).

Головний результат, як на мене, майже 73% українців стверджують, що обов'язково будуть голосувати. Слід зазначити, що це найбільший рівень готовності за останні шість місяців. З кожним днем кількість тих, хто визначився з тим, що він піде голосувати росте. І це не може не радувати, адже чим більше людей буде у день виборів на дільницях, тим менше шансів використати їх бюлетені для «вільного» голосування (якщо на таке хтось ще ризикне наважитися).

Результати говорять, що практично все доросле населення, яке на даний момент перебуває на території України, готове взяти участь у голосуванні. І це не може не радувати, хоча достовірність таких даних викликає певну пересторогу. При цьому 19% опитаних й досі коливаються щодо наміру брати участь у голосуванні, і тільки біля 8% ствердно заявляють, що голосувати не будуть.

Що ж стосується розподілу голосів, то воно таке:

У першій групі (яка без сумніву претендує на вихід у другий тур):
Володимир Зеленський – 27,7%;
Петро Порошенко – 19,6%;
Юлія Тимошенко – 14,8%.

Друга група (ймовірний, але примарний кандидат на другий тур):
Юрій Бойко – 6,5%
Анатолій Гриценко – 5,8%

Третя група (ті, хто не має шансів перетнути умовний 5% бар'єр (мінімум при проходженні до ВРУ):
Олег Ляшко – 3,5%;
Ігор Смешко – 2,3%;
Олександр Вiлкул – 1,8%;
Руслан Кошулинський – 1,5%.

Четверта група – решта кандидатів, у яких немає будь-яких шансів подолати навіть відсоток похибки.

При цьому, слід зазначити, що ряд користувачів Інтернет стверджують, що це не «правдивий» результат, а спотворений, що реальний результат надав Центр «Софія»:
Зеленський – 23,1%;
Тимошенко – 14,0%;
Порошенко – 12,4%;
Бойко – 12,0%.

При цьому, згідно повідомлення, яке розповсюдила прес-служба партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»: «Кандидат у президенти Юлія Тимошенко вимагає імпічменту глави держави Петра Порошенка, бо не потрапляє в другий тур виборів». Про таке заявила представник президента у парламенті Ірина Луценко: «Петро Порошенко – самий рейтинговий кандидат, який виходить на перше місце. Тимошенко прекрасно розуміє, що вона не попадає навіть в другий тур. Відповідно, з'являються такі заяви, припущення, щоб відвернути увагу суспільства від проведених минулого тижня 44 обшуків СБУ по штабах партії «Батьківщина», де були виявлені розписки, таблиці фінансування підкупу виборців по всій Україні. Зокрема, в Івано-Франківській області – 5 млн доларів, Дніпропетровській, Харківській суми сягають сотні мільйонів доларів».

Зрозуміло, що не забула пані Луценко згадати і про «Руку Москви», і про те, що у підкупі виборців штабами «Батьківщина» задіяні люди, які є громадянами РФ: «Вони є представниками партії Жириновського «Патріоти Росії». Крім того, в штабах Тимошенко працюють люди, які раніше працювали в штабі Путіна». Незрозуміло інше: чому пані Луценко, як державний службовець, у робочий час, а заява була зроблена у кулуарах ВРУ, займається рекламною кампанією одного з кандидатів? Це явно підпадає під ознаки порушення чинного законодавства, яке забороняє державним службовцям брати участь у виборчій кампанії, у будь-якій іпостасі.

Є й заява іншої сторони, яка була розповсюджена УНІАН, у якій йдеться про те, що «Юлія Тимошенко перемагає на виборах президента». Сергій Соболєв, заступник Голови фракції у ВРУ, звертає увагу, що: «всі соцопитування найрейтинговіших компаній до грудня місяця свідчили про те, що Юлія Тимошенко – перший і беззаперечний лідер».

При цьому агентство інформує, що існує т.з. «анкетування», яке проведено самою партією «Батьківщина», у якому взяли участь 2,5 млн громадян України, відповідно до якого у першій групі місця розподілилися так:
Юлія Тимошенко – 31,68%;
Володимир Зеленський – 20,96%;
Петро Порошенко – 15,80%.

Друга група:
Олег Ляшко – 7,65;
Юрій Бойко – 7,62;
Анатолій Гриценко – 7,50;

Третя група:
Олександр Вілкул – 3,24;
Андрій Садовий (тоді ще був у списках) – 2,94;
Руслан Кошулинський – 2,44.

РЕЗУЛЬТАТИ ДРУГОГО ТУРУ.

Пара: Юлія Тимошенко – Володимир Зеленський: 50,53 – 40,55% відповідно.

Пара: Юлія Тимошенко – Петро Порошенко: 57,50 – 31,20% відповідно.

Крім того, Сергій Соболєв наголосив: «...з початком передвиборчої кампанії, в опитуваннях відомих соцслужб з'явилися ознаки брудних маніпуляцій – «першими у рейтингах були і Порошенко, і Зеленський, і Тимошенко, і Гриценко та інші кандидати». Що, за його словами, і стало приводом для того, аби партія самостійно провела анкетування, яке вона не раз проводила і результати якого завжди підтверджуються офіційними результатами виборів на сайті ЦВК.

Те, що результати правдиві, Соболєв підтверджує тим, що «...ця цифра близька до тієї, яку оприлюднила ЦВК. Партія «Батьківщина» і наші кандидати отримали понад 30% місць в місцевих об'єднаних громадах».

Чи так буде й на цих виборах? Поживемо – побачимо. До дня голосування менше двох тижнів.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон